Nasıl Yapılır

Alçı Duvar Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Alçı Duvar Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Alçı duvar dekorasyonu nasıl yapılır? Sorusu özellikle mekanlarda farklı dekorasyon seçeneklerini araştıranlar tarafından cevabı en çok merak edilen soruların en başında gelmektedir. Alçı dekorasyon, son yıllarda duvarlarda sıklıkla kullanılan bir uygulama olmuştur. Bu tarz alçı uygulamaları ile duvarlarda olan pürüzlü ve kötü görünümler kolaylıkla giderilebilmekte ve mekanların daha estetik ve hoş görünümlere bürünmesi sağlanmaktadır.

Alçı dekorasyonlarında bütün duvarlara direk olarak alçı tatbiki yapılabildiği gibi alçıpan adı verilen hazır alçı plakaları ile de duvarlarda arzu edilen dekoratif görünümler elde edilebilmektedir. Aynı zamanda duvarlara alçı tatbiki yapıldıktan sonra duvar boyamaları da mümkün olup, bu sayede boyadan alınan verim artmakta ve duvarlar tamamen pürüzsüz bir görünüme kavuşmaktadır.

Alçı Duvar Dekorasyonu Nasıl Yapılır?
Alçı Duvar Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Alçı Duvar Dekorasyonunun Kullanıldığı Yerler

Alçı duvar dekorasyonu her türlü duvarda yapılabilmekte olup, bunlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Direkt olarak duvar üzerine
  • Kaba sıva yapılmış duvar üzerine
  • İnce sıva yapılmış duvar üzerine
  • Önceden boyanmış duvar üzerine

Alçı duvar dekorasyonu duvar üzerine her durumda uygulanabilmektedir. Bu uygulamayı yaparken duvar üzerinde var olan eski sıvanın, boyanın çıkarılmasına veya kazınmasına gerek yoktur.

Alçı Duvar Dekorasyonunda Alçıpan Kullanımı

Alçı duvar dekorasyonu nasıl yapılır? Sorusu kapsamında alçıpan kullanımı da bulunmaktadır. Alçıpan özel olarak alçıdan imal edilen ve özel boyutlarda üretilen, hazır homojen plakalara verilen isim olmaktadır. Alçıpan levhaları duvarların kaplamasında ya da bölme duvarların elde edilmesinde kullanılabilmektedir. Standart olarak üretilen alçıpan levhalarının boyutları 1,20 metre x 2,50 metre, kalınlığı ise 12,5 mm olmaktadır. Standart ölçülerin dışında, özel boyutlarda imal edilen alçıpan levhaları da bulunmaktadır.

Alçıpan levhaların kullanımı montajının kolay olması nedeniyle zamandan büyük tasarruf sağlamaktadır. Hızlı montaj imkanının olmasından dolayı tüm dünyada en çok kullanılan malzemeler arasında alçıpan levhalar bulunmaktadır. Alçıpan kullanımının birçok avantajları mevcut olup, en büyük özelliklerinden biri de yangına karşı dayanıklı olmasıdır. Alçıpan kaplanmış bir alan 30 dakika boyunca yangına dayanabilmektedir. Yangına dayanıklı olarak üretilen kırmızı renkli alçıpan levhalarla bu süre daha da uzamaktadır.

Aynı zamanda ortamdaki nemin dengelenmesini sağlamaktadır. Alçıpan içeriğinde yer alan Ph değeri ile bakteri oluşumunu engellemekte ve çok iyi bir şekilde ses ve ısı yalıtımı yapılmasına yardımcı olmaktadır. Demonte özelliği bulunan alçıpan levhalar tekrar kullanılabilmekte olup, uzun ömürlüdürler. Alçıpan hafif bir malzeme olmasından dolayı depreme karşı dayanıklıdır. Duvarlarda yapılması gereken her türlü elektrik, klima ya da benzeri tesisatların montajlarının kolaylıkla yapılmasını sağlamaktadır. Alçıpan çeşitleri ise şunlardan oluşmaktadır;

1 – Suya dayanıklı alçıpan – Yeşil renkli alçıpan

2 – Yangına dayanıklı alçıpan – Kırmızı renkli alçıpan

3 – Yangına ve suya dayanıklı alçıpan – Bordo renkli alçıpan

4 – Akustik Alçıpan

5 – Darbeye dayanıklı alçıpan

6 – Küfe ve neme dayanıklı alçıpan

Alçı Duvar Dekorasyonu
Alçı Duvar Dekorasyonu

Alçı Duvar Dekorasyonunun Faydaları Nelerdir?

Alçı duvar dekorasyonu nasıl yapılır? Sorusunun cevabına bağlı olarak, alçı duvar dekorasyonunun faydaları da önem taşımaktadır. Bu bağlamda alçı duvar dekorasyonunun faydaları şunlar olmaktadır;

  • Alçı duvar dekorasyonu tatbik edilen duvarlarda tamamen pürüzsüz yüzeylerin elde edilmesini sağlamaktadır.
  • Alçı sıva tatbik edilen duvar yüzeylerinin üzerine saten, plastik, silikonlu ya da sentetik boyalar rahatlıkla sürülebilmektedir.
  • Alçı duvar dekorasyonları güzel bir görünüm sağlamasının yanı sıra, genel olarak ısı ve ses yalıtımında da faydalı olmaktadır.
  • İnsan sağlığına zarar verici herhangi bir madde barındırmamakta olup, çevre dostudur.
  • Alçı nefes alabilen bir malzeme olduğu için mekanlarda oluşan fazla nemi bünyesinde hapsedebilmekte, aynı zamanda ortamın neminin azalması sonucunda bu nemi tekrar geri verebilmektedir.

Yorumlara Açığız