İç Mekan Tasarımı, Nasıl Yapılır

Dikme Raf Sistemi İle Düzenlenebilir Çalışma Ünitesi Nasıl Yapılır

Dikme raf sistemi, genelde mağazalarda görmeye alışkın olduğumuz raf kurulumlarında kullanılan bir çeşit malzemedir. Hemen belirteyim kare, konik, eğimli, boru tipi ve benzeri bir çok çeşitte ve fiyat aralığında bulunmaktadır ama genel olarak maliyet değerlendirmesi yaptığınız vakit çok ama çok uzuca standart olan düz dikme raf sistemi ile düzenlenebilir çalışma ünitesi yapabilmeniz mümkündür.

Peki nedir bu düzenlenebilir çalışma ünitesi?

Öncelikle belirteyim adını ben koydum. Her zaman ki dolaşırken denk geldiğim bir fikirdi ve hemen sizinle de paylaşmak istedim. Özellikle paylaşmamdaki sebep dediğim gibi öncelikle çok ucuza mal edilebilecek olması ve hemen her türlü alanda değerlendirilebilecek, ihtiyaç ve zevke göre şekillendirilebilecek ve bir çalışma odasında saklama, düzenleme ve sergileme gibi her türlü amaca hizmet edebilecek bir olmasından dolayıdır.

Belki mevcut çalışma odalarınız da hali hazırda masalar, dolaplar ve raflar vardır ama yeniden dekore etmeyi düşünebilir belki de yeni taşınacağınız bir evde buna benzer bir çalışma ile kendinize dikme raf sistemi ile keyfinize göre düzenlenebilir bir çalışma ünitesi kurabilirsiniz. Her türlü işinize yarayacak bir fikir olduğuna inanıyorum ve hemen nasıl yapılacağını nelerin gerekli olduğunu anlatmaya başlıyorum.

Ayrıca Bakınız: İlham Verici Dekoratif Ve Modüler Kitaplık Fikri

Nasıl Yapılır?

Dikme raf sistemi ile böyle bir çalışma yapmak istiyorsanız bazı malzemeleri temin etmeniz gerekmektedir. Temin etmeniz gereken malzemeler;

  • Dikme raf sistemi
  • Dikme raf sistemine uygun raf kolları
  • Rafları oluşturmak için su kontrası, plywood, OSB, MDFLam ve benzeri bir malzeme
  • Genelde renk seçenekleri olur ama en ucuzundan almaksa niyetiniz alüminyum malzeme olacağı için metalik gri renkte olacaktır. Evinize uygun ve daha dekoratif bir renk olması için zevkinize uygun bir kaç tüp sprey boya
  • El aletleri, delme ve vidalama için
  • Sarf malzemeleri, vida, dübel ve benzeri

Malzemeleri temin etmeden önce yapmanız gereken en önemli husus, çalışmayı yapacağınız yerin, duvarın krokisini çıkarmak olmalı. Duvarı ve boşluğunu ölçüp bir kağıda aktarın. Ardından raf genişliklerini, raf kollarının bir birine olan mesafesine, kaç adet raf olacağına, çalışma için masa fonksiyonuna, ne kadar büyük ve yüksek olacağına karar verip, bunları da kağıda aktarmalısınız. Velhasıl kelam bir miktar proje çizmeniz gerekecek. Neden böyle bir şey gerekli? Çünkü yapacağınız çalışmanın kağıt üzerine neye benzeyeceğine, rafların yerleşimine ve ihtiyacınız olan malzemelerin miktarına karar verebilmenize yardımcı olacaktır. Kullanacağınız rafların genişliğine göre ahşap temin edilebilir, ünitenin yüksekliğine göre dikme raf sistemi temin edebilir, fazladan ne malzeme almış olur ne de ekstra para ödemiş olursunuz.

Ayrıca Bakınız: 2017 Model 50 Farklı Kendin Yap Fikirleri – İncele ve Yapmaya Başla

Gelelim nasıl yapılacağına… İşe ilk raf sisteminin duvar montajıyla başlanması gerekiyor lakin renk değişimi yapacaksanız önce boyamanız gerekecek. Boyama işlemini eğer sprey boya ile yapacaksanız mutlaka açık alanda yapmalısınız. Ayrıca belirli aralıklarla en az iki kat olmak kaydıyla boya yapmalısınız. Çünkü raf sistemi muhtemelen alüminyum olacağı için üzerine kolay kolay boya tutmayacak önce bir kat astar mahiyetinde boyamanız, astar kuruduktan sonra son kat boyasını yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Boyadınız, duvara astınız. Temin ettiğiniz raf kollarını da dikme raf sistemi içindeki gerekli yerlere bağladınız ki bu raf kolları tak çıkar gibidir. İstediğiniz gözlere geçirerek raf kollarının montajını kolaylıkla yapabilirsiniz.

Ardından temin ettiğiniz raflar tablalarını kolların (cinsine göre) ya üzerine yada içine denk gelecek şekilde yerleştirip, bir kaç noktadan vida marifetiyle sabitleyebilirsiniz. Raf tablalarını da yerine koyduğunuza göre sırada son bir iş kalmaktadır. Raflarınızı düzenlemek, sevdiğini objeleri yerleştirmek, baş ucu kitaplarını düzenlemek olacak.

 

Yorumlara Açığız