Bu rehber sizler için hazırladığım 3. rehber ve burada dremel hakkında hemen her şeyi sizlerle paylaşacağım. Mottomuz kendin yap olduğu için kendin yap fikirlerine odaklı olarak dremel rehberi hazırladım. Böylelikle amatör yada profesyonel her türlü çalışmalarınız için Dremel’i nasıl kullanacağınızı ve hangi iş için hangi dremel el aletini kullanmanız gerektiğini göreceksiniz.
Dremel el aletleri “Bosch” markasına ait bir üründür. Aklınıza gelebilecek hemen her türlü malzeme cinsinde çalışabileceğiniz bir alet yelpazesine, aksesuarlarına ve uçlarına sahiptir. Gerek sanatsal çalışmalarda gerek hobi amaçlı uygulamalarınızda bir çok ihtiyacınızı karşılayabilmektedir. Hatta bir çok profesyonel çalışmalarda bile kullanabilmeniz mümkündür. Bu el aleti ile yapabileceklerinizin neredeyse sınırı yoktur. Bende bu aletlerden birini kullanan biri olarak bir çok işimi çözebilmekteyim.
Dremel Rebheri İçinde Ne Bulacaksınız?
Lakin şöyle bir sorun var ki o da bu aletleri kullanmaya başlamadan önce ne olduğunu öğrenebilmek, neler yapılabileceğini anlayabilmek, hangi iş için hangi modele ihtiyacımın olduğu, işimi kolaylaştırabilecek başka aksesuarlarının olup olmadığı ve tabi ki hangi uçları hangi işlerde kullanılması gerektiği gibi soruların cevaplarına ulaşmak ve bulmak bir hayli zor oldu.
Bu konudaki kaynak sıkıntısını göz önüne alarak özellikle bu aletleri kullanmak isteyen, ne olduğunu öğrenmek isteyen ve merak eden herkes için ve hatta kendin yap fikirlerini daha profesyonel yapmak isteyenler için bu yukarıda değindiğim soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir dremel rehberi hazırladım.
Dremel El Aleti İle Neler Yapılır?
Dremel rehberinde neler bulacaklarınıza da değindikten sonra hızlıca konuya girmek istiyorum. Bu neden de dremel ile neler yapılabileceğini sıralama ile başlayacağım. Yukarıda da dediğim gibi ahşap, metal, plastik, cam gibi hemen her türlü işlenebilen malzemelerde çalışmalar yapabilirsiniz. Peki bu malzemeler üzerinde hangi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
- Bileme
- Ahşap Yakma – Pirografi
- Gravür
- Freze
- Kesim
- Taşlama
- Zımparalama
- Lehimleme
- Delme
- Sıcak Kesme
- Yontma
- Tutkallama
- Temizleme – Polisaj
Başlıca yapabileceğiniz; daha doğrusu yapabileceğiniz hemen her şeyin listesi yukarıdaki gibidir. Hemen hepsine değineceğim ama dremel rehberine şu şekilde devam edeceğim. Sırasıyla dremel bize hangi aletleri sunmaktadır, dremel aletlerine ilave işe yarar başka hangi aksesuarlarının olduğunu ve en önemli kısmı yukarıdaki listede yer alan çalışmaların hangi uçlarla yapılabileceğini anlatacağım. Lakin bu bölümde sadece dremel’in bize hangi el aletlerini sunduğunu ve ne işe yaradıklarına değineceğim. Aksesuarlar ve bağlantı aparatlarını diğer bölümlerde bulabilirsiniz.
Dremel El Aletleri Çeşitleri Nelerdir? Hangi Aleti Seçmeliyiz?
Yukarıda sizle için bir görsel hazırladım. Bu görselde dremel el aletlerine ait hemen hepsi gözükmektedir. Dremel biz kendin yapçılar, hobiciler, sanatçılar ve zanaatçılar için bir kaç model el motoru seçeneği sunmaktadır. En yaygın olan Dremel 3000 modeli olan el motorudur. Çünkü hemen her işi Dremel 8100 modeli ve hatta yeni çıkan Dremel 8200 modeli gibi yapabilmektedir. Peki Dremel 3000 varken neden Dremel 8100 modelini çıkarmışlardır ve biz bu modeller arasında hangisini seçmeliyiz.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu tarz aletler kesinlikle uzun ömürlüdür ve bir o kadar da sağlamdır. Özellikle de şunu bilmeniz gerekmektedir. Dremel’in seçenek olarak sunduğum tüm uçları bütün el motorlarıyla uygun şekilde kullanılmaktadır. O halde el motorunu seçerken önce maddi olarak değerlendirmeliyiz. Her zaman daha iyisi ve ucuzu bulunmaktadır felsefesini gütmeliyiz. Maliyetinden hemen sonra değerlendirmeniz gereken ikinci husus ise bu aletlerin bize sunduğu ekstra özelliklerin, bize gerekli olup olmadığına karar vermektedir. Buna karar vermek için de aralarındaki farkları kıyaslamak gerekmektedir.
Dremel el aletinin kendi resmi sitesinde bir kıyaslama motoru mevcut ve oradan da detaylı bilgilere ulaşmanız mümkündür. Lakin bu aletlerden her hangi birisini daha önce hiç kullanmamış birinin bu kıyaslamada çıkan sonuçları değerlendirmesi pekte kolay değildir. Bu sebepten hangi aleti seçmeniz gerektiği konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.
Dremel El Motoru Çeşitleri
Bu kıyaslamayı sizlere daha iyi fikir vermesi açısından liste halinde yapacağım ve aynı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre tasarımı, ergonomisi, performansı ve çok yönlülüğüne göre değerlendireceğim. Bunu yaparken de daha önce bu aletlerden kullanmış biri olarak yapacağımı da belirtmek isterim. Dreme’lin şuan piyasadaki en eski modeli olan 3000 modeline göre diğer modellerini kıyaslayıp, düşüncelerimi sizlere aktaracağım.
Kıyaslama Sonuçlarına Göre;
- Dremel 3000 modeli, en eski model olup, genel değerlendirmede en iyi puana sahip olmasa da ihtiyacınız olan her şeyi üzerinde bulundurmaktadır ve tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilmektedir. Eski bir model olması hasebi ile fiyat/performans açısıdan bakıldığında da en iyi seçenektir.
- Dremel 3000 modeli ile bir üst model serisi olan 4000 ve 4200 modellerine bakıldığında resmi sitesine göre performans ve çok yönlülüğü açısından daha iyi not almıştır. Lakin Dremel 3000, üst seri modellerine göre daha küçük ölçülere sahip olduğu için daha hafif ve daha ergonomiktir.
- Performans kadar ergonomik yapıda çok önemlidir. Çünkü uzun saatler çalışacağınız zamanları düşününce yarım kiloluk ağırlık bile zamanla ağırlaşacaktır. Hafif el aleti her zaman daha iyidir. O sebepten bana göre Dremel 3000 ile üst seri 4000 – 4200 modelleri arasında seçim yapmam gerekse tercihimi yine Dremel 3000 modelinden yana kullanırdım.
- Dremel 4000 ile Dremel 4200 modeli arasında ise en büyük ve dikkat çeken fark ise Dremel’e has hızlı aksesuar değişim sistemi olan ve adına da “EZ Change” adını verdiği özellik bulunmaktadır. Aradaki bu büyük farklılığı değerlendirince Dremel 4200 açık ara tercih sebebim olurdu. Çünkü bu el aletleri kullanmaya başladıkça anlayacaksınız ki işe göre anlık uç değiştirme işlemi bir süre sonra can sıkıcı bir hal almaya başlayacaktır. Dremek 4200 bu sıkıntıyı ortadan kaldırmış durumdadır. Aletin üzerine konumlandırdıkları küçük bir mandal ile saniyeler içinde uç değiştirmeniz mümkün hale geliyor.
- Dremel 3000 modeli ile Dremel 4000 modeli arasında çok bir fark yok iken Dremel 3000 – Dremel 4000 modellerinin yanına Dremel 4200 modelini koyduğumuz vakit uç değişim kolaylığı nedeniyle Dremel 4200 modeli açık ara ön plana çıkıyor. Aşağıda eklediğim tanıtım videosuna bakabilirsiniz.
- Dremel 4000 serisinin üzerine, Dremel 7750, Dremel 8100 ve yeni piyasaya çıkmış olan Dremel 8200 modelleri geliyor. Bu yeni serideki en büyük fark ise bünyelerinde bir akü barındırıyor olmalarıdır. Yani şarjlı olarak kullanımı mümkündür. Bu da şu demek oluyor. Her an her yerde her hangi bir prize bağlı kalmadan çalışabileceğiniz anlamına geliyor. Bu açıdan bakıldığında hem büyük bir yenilik hem de büyük bir kolaylık sağlıyor.
- Kablolu ve kablosuz seçenekleri sunmaya başlayan Dremel, hangi aleti tercih etmeli konusunda biraz kafaları karıştırabilir. Kablosuz oluşu ne kadar büyük kolaylık olsa da şarjı bittiği vakit işinizinde yarım kalacağı anlamına gelir. Tüm gününüze yapacağınız çalışmaya ayırdığınız da bir kaç defa şarj etmeniz gerekebilir. Resmi sitesinde de tamamen şarj süresini 1 saat olarak belirtmektedir.
- Kablosuz seçeneklerin en büyük avantajı hemen her yerde çalışma olanağı sağlarken bir de diğer kablolu aletlere göre daha hafif ağırlığı ile uzun süreli kullanımını daha da kolaylaştırmaktadır. Lakin Dremel 7750 ve Dremel 8100 modelleri kablosuz modele giriş seviyesindeki aletler olduğu için resmi sitesindeki kıyaslamaya bakıldığında Dremel 4000 modeli bile daha üst seviye performans sağladığı belirtilmektedir.
- Kablosuz modeller içinde performans seviyesine bakıldığında Dremel 8200 modeli diğer iki modele göre ergonomisi, çok yönlülüğü ve performansı açısından daha iyi puana sahiptir.
- Kablolu mu kablosuz mu sorusuna verilecek en iyi cevap ise henüz kablosuzlar giriş seviyesinde oldukları için paranız varsa kablolu bir modelin yanına ilave olarak düşünülmesi daha doğru olacaktır cevabıdır.
- Kıyaslama sonuçlarına göre alınacak en iyi Dremel modeli fiyat/performans açısından 170 TL ile Dremel 3000 modelidir. Paraya kıyıp daha kullanışlı bir model olsun istiyorsanız da yaklaşık 450TL ile Dremel 4200 modeli alınabilir.
Dremel 4200 Tanıtım Videosu
Dremel’de Başka Neler Var?
Dremel, bizlere el motorları haricinde “Dremel Versatip” adında bir lehimle aleti, “Dremel Moto-Saw” adında bir elektronik kıl testere aleti, “Dremel Versaflame” adında bir açık alevli yakma aleti, “Dremel DSM20” adında bir mini daire kesme aleti, gravür aleti, bir kaç model sıcak tutkal aleti ve esnek mil olayını bir tık ileri taşıyan “Dremel Fortiflex” adında kendinden motorlu esnek mil aletini sunmaktadır.
Dremel denilince, bilenler için akla gelen ilk şey el motorları olsa da yukarıda sıraladığım aletler de el motorları kadar yetenekli ve kullanışlıdır. Mesela “Dremel Moto-saw” ile hassas kesimler yapmanız mümkündür. Örneğin bir ahşap plaka üzerinde yapacağınız dekupaj çalışmalarını elektriğin ve bir masanın olduğu her yerde yapmanızı sağlamaktadır. Hatta masa olmasına bile gerek yok. Bu aleti hem kendi tezgahı ile hem de tezgahından ayırarak her türlü ahşap kesimlerini yapabilirsiniz. Tezgahının üzerinde bulunan açı ayarlama kolu ile istediğiniz açıda kesimleri hassas şekilde yapmanıza olanak tanımaktadır.
Dremel ayrıca daha ağır kesim işleri için DSM20 adında bir mini daire kesme aleti tasarlamıştır. Kesim yapacağınız malzemeye uygun kesme bıçağını takın ve 20mm kalınlığa kadar her türlü kesim işlerinizi halledin. Ahşap, metal, seramik, plastik, tuğla gibi her türlü malzemeyi rahatlıkla kesim yapılabilmektedir. Her malzeme için üretilmiş bıçakları olduğu gibi çok amaçlı bıçağı da bulunmaktadır. Ona keza piyasada set halinde, kendisine has taşıma çantasıyla birlikte satılmaktadır. Set içinde ahşap kesimi için kenar kesme kılavuzu, düz kesimler için düz kesme kılavuzu gibi harici aparatlarda çıkmaktadır.
Dremel bir aleti tasarlarken bir çok işlevi bir arada yapabilecek şekilde tasarlamaktadır. Bunu “Dremel Versatip” adındaki alet ile bir kez daha ispatlamaktadır. Bu alet bünyesinde bir akü bulunduran gazlı havyadır. Piyasadaki diğer havyalardan farkı ise tek bir alet ile 6 farklı işi yapabilmeyi mümkün kılmaktadır. Aletin esas amacı lehimleme işlerini yapmak olsa da bu alete özel üretilmiş bir kaç çeşit uç ile pirografi çalışmalarını yapmanıza yaramakta, sıcak kesme işlerinizi de yapabilmektedir. Ama kullanırken mutlaka dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü fazlasıyla ısınmaktadır.
Dremel’in bir diğer sıcak aleti ise “Dremel Versaflame” adındaki açık alev sistemli yakıcı aletidir. Bu alet ile bakır borular ile yapmak istediğiniz çalışmaları kolaylıkla halledebilirsiniz. Bakır borularla bir çok kendin yap fikri mevcut ve bu alet bu çalışmalar için biçilmiş kaftandır. İki boruyu bir birine kaynak ile birleştirebilirsiniz. Bir boruyu, bükme aparatını kullanarak düzgün ve eşit şekilde bükebilirsiniz. Hatta ahşap çalışmalarınızda yakma işlemi yapmak istiyorsanız da bu alet işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Ona keza epoksi reçine veya 100 kat vernik ile yapacağınız çalışmalarda da hava kabarcıklarını gidermek için bu aletin alevinden faydalanabilirsiniz.
Dremel de ayrıca bir de gravür aleti bulunmaktadır. Gerçi el motorlarının da yapabileceği bir iş olsa bu alet üzerinde sadece gravür çalışmalarına uyumlu olarak çalışmaktadır. Özellikle derinlik kontrolünü sağlamaya yarayan bir fonksiyona sahiptir. Bunun yanı sıra ergonomik yapısı icabı tam olarak gravür çalışmaları için geliştirilmiş. Ahşap, cam, metal ve plastik üzerine ister kalıp ile ister serbest elle yazı yazabilir, desen aktarabilirsiniz.
Genelde el motorlarına takılan ve aletleri daha rahat kullanımı sağlayan esnek mil diye tabir ettikleri bir aksesuar bulunmaktadır. Eğer ki böyle bir el motoru kullanacaksanız temin etmeniz gereken ilk aksesuar bu esnek mil olmalıdır. Bunu aksesuar bölümünde de anlatacağım lakin alet çeşitli bölümünde esnek mili bir tık öteye taşımaya başarmış başka bir alet bulunmaktadır. “Dremel Fortiflex” adında kendinden motoru olan, üzerinde askı aparatı da dahil olan esnek mil aleti tasarlanmış. El motorlarına takılabilen bütün uçları bu esnek mil aletine takarak ta kullanmanız mümkündür. Adı üzerinde esnek olduğu için hemen her türlü zorlu koşullarda, dar alanlarda, el motorunun ulaşamayacağı yerlerde ve ekstra hassasiyet isteyen işlerde çalışmanıza olanak tanımaktadır. Tutuş kabiliyetini ve kolaylığını arttırdığı için dikkat isteyen ince işçiliklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Dremel rehberi içinde alet çeşitleri bölümünde son olarak sıcak tutkal aleti yer almaktadır. Bu sıcak tutkal aleti kendin yap fikirlerinde olmazsa olmaz el aletidir. Hemen her türlü yapıştırma ve birleştirme işlerinde kullanılabilmektedir. Kullanım kolaylığı ve yapıştırma sağlamlığı açısından bakılınca yapıştırma için en iyi seçenektir. Özellikle sıcak tutkal tabancaları piyasada çok markada ve fiyata bulunmaktadır. Genel olarak hepsi aynı işi yapabilmektedir. Aralarındaki fark ise daha iyi malzeme ve daha kötü malzemeden üretilmiş olanıdır. Şöyle diyeyim. 20TL’lik sıcak tutkal tabancası da 100TL’lik sıcak tutkal tabancası da aynı işi görebilmektedir. Dremel’de bu işi biraz abartmış durumdadır. Tabi bu benim şahsi düşüncem ama 3 farklı seçenek sunmaktadır. Bu 3 seçenek içindeki fark ise üzerine takılan silikon boyunun daha uzun veya daha kısa olmasıdır. Emin olun başka da bir esprisi yoktur.
Sonuç olarak Dremel, ister hobi olsun ister profesyonel çalışmalar için olsun her türlü iş için aleti tasarlamış ve bu piyasayı yönlendirmeyi başarabilmiş bir markadır. Bunu da bu alet çeşitliliği ve fonksiyonelliği ile kanıtlamaktadır. Alet yelpazesindeki çeşitlilik kadar aksesuarlarda ve el motorlarına takılan uçlarda da aynı durumu devam ettirmektedir.
Kendin yap fikirleri için dremel rehberi sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu bölümde sizler için Dremel’de hangi el aletlerinin olduğunu, el motorları arasındaki farkları ve hangi aletin ne için kullanılacağını anlatmaya çalıştım. Rehberin diğer bölümlerinde aksesuarlar, bağlantı aparatları ve örneklerle Dremel ile neler yapılacağı hakkında bilgilere yer vermeye çalışacağım.
Dremel uçlarının ne işe yarayacağını ne zaman anlatacağınızı gerçekten çok merak ediyoruz. Umarım yakın zamanda böyle kapsamlı bir yazıyı paylaşırsınız.
İlginize teşekkür ederim. Açıkçası tamamen atladığım bir konuydu. Hatırlatmış oldunuz. En kısa sürede hazırlayıp, yayınlayacağım.
Usta yazıya öyle bir giriş yapmışsın ki ben de bütün uçların hangi işi yaparken kullanılacağını açıklayacaksın diye sanmıştım!
Aslında, yazının girişinde değil de sonunda uçları ve diğer aparatları hakkında daha sonra bir rehber hazırlayacağımı belirtmişim. Nitekim rehberin girişinde, gelişmesinde ve sonucunda da sadece drenel el aletlerinin sadece cihazlarına odaklanılmıştır!