Dekorasyon Rehberi

Mobilyalarda Pratik Lake Boyama Yöntemi – Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi Bölüm 4

Ahşap yüzeylerde boya rehberinin 4. bölümünde ise sizler için muhtemelen en çok merak edilen boyama şekli olan lake boyama yöntemini anlatacağım. Bir takım tecrübelerim ve araştırmalarım neticesinde sizler için eskimiş ya da renginden sıkıldığınız mobilyalarda pratik lake boyama yöntemi hakkında topladığım bilgileri paylaşacağım. Hemen bir takım teknik bilgileri verip, internetten toparladığım örnek görsellere yer vereceğim. Bu arada belki daha önceki boya rehberlerine denk gelmemiş olanlar olabilir. Yazımın sonunda vernik, cila ve daha bir çok farklı türdeki ahşap boyası çeşitleri ve bilgileri hakkında hazırladığım rehberlerin her birinin bağlantısını bulabilirsiniz.

Lake Boyama Yöntemi Nedir?

Lake boyası mobilya sektörünün en sık kullandığı boya çeşididir. Özelliği gereği yüzeyde net, jilet gibi pürüzsüz bir görünüm kazandırır. Boyaması oldukça zordur. Boyanacak yüzeyin her bir alanına boya eşit şekilde uygulanması gerekmektedir. Seçenek olarak üzerine lake cilası da yapılır. Düşünün; cam gibi parlayan mobilya yüzeyler oluşur. Bir çoklarımızın evlerinde böyle mobilyalar bulunmaktadır. Özellikle avantgarde tarzda mobilyalarda böyle yüzeylere rastlanır. Vel hasıl kelam benim çokta hoşuma gitmeyen bir boya yöntemidir. Özellikle cilalı olanları… Cilalısı pek hoş olmasa da lake boyama ve lake boya çok ama çok yaygındır.

Lake boyası hakkında özellikle bu rehberde sizler için bir nevi geri dönüşüm bakış açısıyla, kendin yap fikirleri kapsamında mevzuya gireceğim. Evinizdeki, sahip olduğunuz eski ya da sıkıldığınız mobilyaları, dolapları, rafları, masaları ve daha aklıma gelmeyen ama sizde olan her türlü eşyayı, lake boya ve bu yöntem ile yenileyebileceksiniz. Aşağıda bulacağınız örnekler size fazlasıyla ilham verecek.

lake boyama yöntemi

Lake Boya Nasıl Uygulanır?

Lake boyası kullanması da yapılması da zordur. Baştan bunu belirtmekte yarar var. Lakin işin zorluğu neyi nasıl yapılacağını öğrenene kadar olduğunu da söyleyeyim. Hatta lake boyası ile mobilya boyama yöntemi ile biraz da imkanınız da varsa işi ticarete bile taşıyabilirsiniz. Ve dahi ileride sizler için hazırlayacağım rehberin 5.bölümde ise bu yöntem ile boyanmış mobilyalarınızı bir tık daha öteye taşıyabilirsiniz. Bu bir tık ötesi ise işin sanatsal boyutta olacak. Lake boyası ile boyama yönteminin bir püf noktası var. Onu atlamaz ve olması gibi uygularsanız, yapacağınız çalışma da olması gibi olacaktır.

Lake boyası ile her yeri diğer her türlü boya gibi boyayabilirsiniz. Bir kere bundan hem fikir olalım ama özellikle lake boya laminat yüzeylerde uygulanmaktadır. Laminat yüzey, bilmeyenler için söylemek istiyorum. Plastik alaşımlı yüzey kaplamalı mobilyadır. Yukarıda da belirttiğim gibi hayatımızın hemen her mahalinde banyoda, mutfakta, çalışma odasında, yatak odasında; yani her yerde mutlaka laminat yüzeye sahip bir eşya vardır. İşte böyle yüzeyleri, yani plastik yüzeylerde lake boya yapmak istiyorsanız eğer yapacağınız tek bir uygulama var. Öncelikle temiz ve kuru olduğuna emin olmalısınız. Normal şartlarda boya yapılacak ahşap yüzeylerde boya öncesi zımpara uygulaması yapılırdı ama laminat yüzeylerde zımpara yapılmamaktadır. Bundan dolayı da boyanızı direk yüzeye uygularsanız, boyanız kabarmaya başlayacak, bir birinden ayrılacak, yüzey boyayı tutmayacak ve akacaktır. Hatta boyanız kurumayacaktır. Bunların olmaması ve bunların önüne geçilebilmesi için öncelikle astar uygulamanız gerekmektedir. Astar ise diğer boya yöntemlerinden çok farklı ve özelliklidir. Piyasada lake astarı olarak satılmaktadır. Önceki bu astarı yüzeye uyguladıktan sonra istediğiniz gibi lake boya uygulamasını yapabilirsiniz.

lake boyama yöntemi

Laminat yüzeyler kadar yüzeyi boyalı, ahşap kaplamalı yüzeylerde de lake boyası ile mobilyalarınızı boyayabilir, bambaşka bir hava ve görünüm kazandırabilirsiniz. Bu gibi yüzeylerde ise laminat yüzeylerden farklı olarak ilaveten zımpara uygulaması yapmanız gerekmektedir. Bu tipte yüzeylerde cila bulunmaktadır. Yüzeyi pürüzsüzdür. İnce bir zımpara işleminden sonra astar ve son kat boyası ile mobilyalarınızı yenileyebilirsiniz.

lake boyama yöntemi

lake boyama yöntemi

lake boyama yöntemi

lake boyama yöntemi

lake boyama yöntemi

Yukarıdaki görsellerde gördüğünüz üzere lake boyama yöntemi ile gerek cilalı yüzeylere sahip ahşap mobilyaları gerekse laminat yüzeylere sahip banyo, mutfak dolaplarınızı dilediğiniz renkte boyayabilir şaheserler yaratabilirsiniz. İkea’dan mobilya almış veya alacak olabilirsiniz. Her türlü şekilde de evinizde, beyaz, siyah, huş ve venge renkli bir mobilya olacaktır. Peki bu durum her zaman istenilen bir durum olmayabilir ama mobilyanızı ucuza getirmek istiyorsunuz. Biliyorsunuz ki İkea’da kitaplıklar gerçekten ucuz… Sonuç olarak renk seçenekleri sınırlı olunca ve istediğiniz her renk olmayınca yapacağınız şey aldığınız mobilyayı boyamaktır. İkea’nın bir çok mobilyası da laminat yüzeye sahip olduğu için de yapmanız gerek şey tam olarak yukarıda anlattığım ve aşağıda örneğine yer verdiğim lake boyama yöntemidir.  Aşağıdaki görselde İkea’nın en çok sattığı “Billy Kitaplık” astarlı ve astarsız olarak lake boya ile boyanmış ve arasındaki fark bariz şekilde gözükmektedir.

Eminim siz de lake boya mobilyalarınızı ve hatta evinizi baştan aşağıya yenilebilir, kendi evinizin tasarımcısı olabilirsiniz. İhtiyacınız olan biraz ilham ve biraz imkan. Yazımı beğendiyseniz ve yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaşabilirsiniz. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi ahşap yüzeylerde boya rehberimin diğer bölümlerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: 

5 thoughts on “Mobilyalarda Pratik Lake Boyama Yöntemi – Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi Bölüm 4

  1. Serkan dedi ki:

    merhaba benim bir sorum olacaktı.Elinde 10×10 /3 mm kalınlıgın da papel tarzı kesim yapılmış levhalar mevcut benim şuan bu ölçülerde ve kalınlıkdaki bir ağaç malzemenin bünyesine boya nüfüs ettirmem gerekiyor hangi cins boya kullanmalıyım ?Renk konusunda hiç sıkıntım yok turuncudan kırmızıya siyah ne kadar renk varsa kulnmak isterim pembe yeşil ne kadar cok renk kullana bilirsem o kadar iyi olur .kısacası yukarıdaki ölcü sünü verdiğim parcayı kırdığımda veya kestiğimde kullanmış olduğum boyanın içine nüfüs etmeli şimdiden yatdımlarınız için teşekkürler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba.

      Tahmin ediyorum ki levhaların naturel görünümünü kaybetmeden renklendirmek istiyorsunuz. Bundan dolayı su bazlı renkli vernik kullanmalısınız. Ayrıca içine kadar nüfus etmesini istiyorsanız daldırma yöntemi ile renklendirmeniz gerekmektedir. Levhaları bir kap içindeki boyaya yatıracaksınız. Bekleteceksiniz. Levhaların sertliğine göre boyayı emme süresi farklı olacaktır haliyle! Ya bir orman fakültesi okumuş birine soracaksınız ya da bir numune yapacaksınız 🙂 Kolay gelsin.

  2. Selda dedi ki:

    Resimdekilerin cogu lake degil yalniz belirtmek isterim.Ve su bazli olmadi icin rulo vs ile atilmiyor.

  3. Esra dedi ki:

    Lake boya için hangi marka önerirsiniz koçtaşa gidiyorum lake boyası yok diyolar

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Lake boya profesyonel amaçlı kullanımlara uygun bir boya çeşididir. Bundan dolayı diğer bir çok boya gibi hemen her yerde satılmaz. Eğer ne yapacağınızı belirtirseniz ona uygun bir boya çeşidi önerebilirim.

Yorumlara Açığız