Ahşap yüzeylerde boya rehberinin 3 bölümünde sizlere hem yapılışı çok basit hem de çok maliyetsiz şekilde, sahip olduğunuz her hangi bir ahşap objenin sadece beyaz boya kullanılarak 3 farklı teknikle nasıl yeni boyanın nasıl eskitme yapılacağını anlatmaya çalışacağım.
Yakın zamanda keşfet ve henüz deneme fırsatım olmadı lakin siz de teknikleri okuyunca bana hak vereceksiniz. Çünkü hakikaten çok basit olduğu aşikar ve tabi ki de maliyeti çok düşük. Sizler için hazırlamaya çalıştığım ahşap yüzeylerde boya rehberi için güzel bir konu olacağını düşünerek, sizlerle de paylaşmak istedim.
Daha önceki bölümlere yazının sonunda yer verdiğim linklerden ulaşabilirsiniz.
Ahşap Boyama İle Yüzey Eskitme
Şimdinin modasını bahsetmeye gerek yok. Ahşap boyama rehberinin bu bölümünü okuyorsanız zaten konuyu biliyor ve bilinçli olarak gelmişsiniz demektir. O vakit boya yaparak nasıl olur da bir ahşap yüzeyi eskitilebilir ya da daha doğru tabir yeni boya yapılırken nasıl olur da eskitilmiş gibi boyanabilir, görelim… Lakin öncelikle ufak bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Beyaz boya ile yıkama da diyebileceğiniz bu ahşap boyama tekniği, boyayacağınız her ne olursa olsun işin sonunda sanki yıllar önce boyanmış bir hava katacaktır. Eğer ki eski ve naturel bir görünüm istiyorsanız aşağıdaki yöntemlerden birini uygulamalısınız.
Eskiden hemen her şey beyaza boyanır ve zaman geçtikçe boyası atar, soyulur ve aşınırdı. O vakitler, şimdiki gibi boya seçeneklerinin olmadığı dönemlerdi. En büyük zenginlik yağlı boya dediğimiz boya idi. Cillop gibi masif ahşap kaplamaların üzeri tabaka gibi yağlı boya ile boyanırdı. Ne acı bir durum! 30’lu yaşlar ve daha büyükler bilirler. Eskimiş yağlı boya ise yine tabaka gibi sökülürdü. Düşünün elinizde bir boya parçası tutuyorsunuz… Yağlı boyayı bulamayan biz fakirlerin boya tercihi ise badana idi. Yani kireç, tuz ve su… Bunların karışımı ile mutfaktaki tereklerden yerdeki rabıta döşemelere kadar her şey boyanırdı. Kapı ve pencerelerde buna dahil. İşte o vakit kireçle boyanan her hangi bir şeyin her hangi bir yüzeyi boyanınca ahşabın malum doğal çizgileri ve deseni çokça kapanmaz ama rengini de beyazlatmış olurdunuz. Bilenlerin gözünde canlanacağı bu resim aslında o zamanlar fakirliğin sembolü iken şimdi moda! Yapacak bir şey yok! Modaya ayak uydurmak zorundayız.
Bahsettiğim bu moda şimdilerde ise seyreltilmiş, yani inceltilmiş plastik veya akrilik boyalar ile yapılıyor. Siz isterseniz nalburdan sönmüş kireç alıp deneyebilirsiniz tabi ama şimdiki boyalarla daha pratik ve temiz olacaktır.
Aşağıda anlatmaya çalışacağım teknikler yine 3 farklı ahşap cinsi üzerinde uygulanmış olup ahşabın cinsinden dolayı farklı sonuçlar elde edilmesine sebep olmaktadır.
1. Teknik – Bez İle Yeni Ahşap Yüzey Üzerinde Beyazlatma ve Eskitme Uygulaması
Yüzeyi pürüzsüz ve işlem görmüş bir ahşap parçasını hem boyamak hem de ahşabın dokusunu kaybetmesini istiyorsanız eğer kullanacağınız boyayı bir miktar su veya tiner ile inceltmelisiniz. Hazırladığınız boyayı, ahşap üzerine bez ile uygulayacaksınız. Zaten işin sırrı burada! Akışkanlığı arttırılmış olan boyaya, bezini batırın. Bir miktar boyayı emmesini sağlayın ve ardından boyanacak yüzeyi, bez ile temizler gibi silin. Yüzeyin boyandığını göreceksiniz. Bir süre kurumasını bekleyin ve kuruyunca ne kadar belirgin olduğunu ve tonu istediğiniz gibi olup olmadığına karar verin. Eğer ki daha yoğun ve koyu olmasını istiyorsanız yapmanız gereken şey belli! Bir kat daha aynı uygulamayı yapın.
Fırça ile boyanmaz mı diye soran olursa şayet hemen cevabını vereyim. Fırça ile iz bırakacaktır. Çünkü boyanızı incelttiniz! Görselde bu yöntem ile boyanıp, duvarda kaplama olarak kullanılmış ahşaplar da görülmektedir.
2. Teknik – Spatula Kullanarak Sıyırma Yöntemi İle Ahşap Boyama Uygulaması
Eski bir ahşap paleti veya buna benzer bir ahşap objeyi boyamak istiyor ve eskimiş bir görünüme de sahip olsun istiyorsanız eğer bu yöntem hem çok eğlenceli olacak hem boyanın kullanımı minimum seviyede olacak hem de fazlasıyla eskimiş bir objeye, ahşap yüzeye sahip olabilirsiniz.
Bu yöntemin sırrı ise boyanın yoğunluğudur. Yoğunluğundan kastım, kullanacağınız boyayı hiç bir ekstra malzeme kullanmadan, inceltmeden kullanılmasıdır. Yani aldığınız boyayı olduğu gibi kullanacaksınız. Ayrıca bu teknikte ise yukarıdaki gibi fırça kullanmadan yapacaksınız. Bu yöntemdeki boyama aracınız bir spatula ya da buna benzer bir alet… Mesela, alçı malası! Nalburdan bu şekilde isteyebilirsiniz… Peki nasıl uygulanır bu yöntem?
Boyanacak ahşap yüzey öncelikle temizlenir. Tozundan, kirinden temizlenir. Ardından da boya, ahşabın üzerine bir miktar dökülür. Ne kadar dökeceğiniz tamamı ile boyanacak yüzeyin büyüklüğü ve sizin hissiyatınıza bağlı olarak değişecektir. Şöyle anlatayım… Boyanacak ahşabın boyutu fark etmeksizin, boyayı dökeceğiniz zaman şunu düşünün! Ben bu ahşabı boyayacağım ama tamamı beyaz olmayacak. Kısım kısım beyaz olmalı! Çünkü eskimiş, aşınmış, silinmiş gibi gözükmesini istiyorum. Bu size ne kadar boya dökmeniz gerektiğini söyleyecektir.
Boyayı döktünüz. Spatulanızı aldınız ve döktüğünüz boyayı hızlıca, ahşap yüzey üzerinde dağıtmaya başladınız. Bu esnada boya hemen her yere sürülmeyecek ve bazı yerler görseldeki gibi boyasız kalacak ya da daha az boyanacak. Böylelikle çok güzel ve çok eski görünümlü ahşap yüzeyler oluşturacaksınız.
3. Teknik – Mum İle Ahşap Yüzeyleri Eskitme Yöntemi
Üçüncü ve son teknik ise biraz sihirbazlık işine benzemektedir ama bu yöntem de diğerleri kadar kolay. Boyanız hazır. Bakkaldan mum da aldınız. Ben çocukken bakkaldan sıklıkla alırdım. Devamlı elektrik kesilirdi. Boyanacak yer temiz ve kuru! O vakit hemen başlayın. Ahşap yüzeyde, mumu tıpkı bir kalem gibi kullanarak çizikler oluşturun. Mumun yüzey üzerinde kaldığını ve bir katman oluşturduğunu göreceksiniz. Yapacağınız çizikleri, sanki bir kalemler kağıt karalıyormuş gibi yapabilirsiniz. Bir kısmı mumlarken diğer bir kısım mumsuz! Böyle böyle yüzeyde mum lekeleri oluşturun. Ardından fırçanızla yüzeyi boyayabilirsiniz. Boyanın yoğunluğu size kalmış. Ahşap dokusunu ne kadar çok yansıtmak istiyorsanız, boyanın yoğunluğu da o kadar az olmalı! Velhasıl kelam, boyama işini bitirip, boyanızı kuruttuktan sonra temiz sağlam bir bez alıyorsunuz. Şöyle tüy bırakacak, pamuklu bezle olmazsa daha iyi olur. Mum ile çizik attığınız yerleri güzelce bezle siliyorsunuz. Sildikçe mum lekeleri yüzeyden çıkmaya başlıyor. Mum lekeleri çıktıkça boyasız alanlar oluşmaya başlıyor. Mum lekelerini tamamen temizledikten sonra elinizde harika bir eskimiş ahşap yüzey kalıyor.
Ahşap Boyama İle Yüzey Eskitme Yöntemi Nerelerde Kullanılabilir?
Yukarıdaki tekniklerde de anlaşılacağı üzere, eski yeni hemen her türlü kondüsyondaki ahşap üzerinde boyama ile yüzey eskitme uygulayabilirsiniz. Yani özellikle de renginden ve dahi kendisinden sıkıldığınız eşyalarınızı bu şekilde değiştirebilirsiniz. Bir nevi yenilemiş olsanız da eskitme yöntemini anlatırken yenileme denilmesi garip olacak ama yeni bir eşya sahibi olabilirsiniz. Masa aynı masa, ayna aynı ayna olsa da renk önemlidir. Renk değiştirmek güzel bir değişim ve yenilenmedir. Bu yöntem ile masanızı, aynanızı, eski mutfak dolaplarınızı, sandalyelerinizi eskitme yöntemiyle boyayabilir evinize bambaşka bir hava katabilirsiniz. Fikir vermesi açısında aşağıda bir güzel örnek görsellere yer veriyorum ve ahşap yüzeylerde boya rehberinin 3. bölümü olan ahşap boyama ile yüzey eskitme yönteminin sonuna gelmiş bulunmaktayım.
Belki soracaksınız! Bu yöntem sadece beyaz boya ile mi olur diye… Hayır tabi ki de! İstediğiniz renkte eskitme yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Bunu da boya rehberinin bir başka bölümünde paylaşmak istiyorum. Eğer ki daha önceki bölümlere de ulaşmak istiyorsanız. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Özellikle vernik ve cila konusunda çok geniş bir bilgiye örnekleri ile ulaşabilirsiniz.
- Kendin Yap Fikirleri İçin Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi – Vernik ve Cila
- Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi Bölüm 2 – Ahşap Boyası Çeşitleri
Merhaba,
sitenizi çok geç keşfettim ancak çok detaylı ve anlaşılabilir bir dille yazdığınız yorum , öneri ve öğretilerinizi keyifle okudum. okumaya da devam etmekteyim.
benim sorum olacaktı, dubleks evin merdiven basamakları ahşap . bizden önce boyanmış ancak eskitme gibi zımparalanmış. biz zımpara makinesi ile ham hale getirerek doğal çamsan marka albero tip laminat rengi olan koyu renk yapmak istiyoruz. (koyu ağaç rengi ) ama ne tür , marka astar , ne tür bir vernik kullanmamız gerektiğini bilmiyoruz. merdiven olduğu için parlak olmayan, aşınmayı engelleyici olmalı diye düşünüyoruz.
bu konuda yardımınızı rica ederiz. yazılarınızda yat verniği okudum, acaba olabilir mi ?
teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar.
İlginize teşekkür ederiz. Bahsettiğiniz markanın nasıl bir ürünü olduğunu bilemiyorum. Velev ki kendiniz yapmak istiyorsanız bu işi, eksantrik zımpara ve titreşimli üçgen zımpara makinaları temin etmeniz gerekiyor. Dediğiniz gibi yüzeyi eski boya ve ciladan tamamen arındırmalısınız. Daha sonra boya uygulamasına geçebilirsiniz. Hemel hickson decor su bazlı renkli vernik ve yine hemel heavy traffic parke cilasını öneririm. Heavy traffic çift bileşenlidir. Karıştırıp uygulanmaktadır. Rengi korur, çizilmeye karşı korur, temizliği kolaylaştırır. Renkli vernikte ise kartelasında zevkinize uygun rengi tercih edebilirsiniz. Daha kolay yöntemi ise bir sistreci ile anlaşabilirsiniz.
Kolay gelsin.
merhaba 3 odam parke döşeli 1 oda ahşap parkeler edison meşe rengi yada asos meşe
ahşap koyu kestaneydi zımparaladım ham halini aldı nasıl bir boya alıp parkeye uyumlu renk yapabilirim
Merhabalar, plastik boya ile yaptım çok da güzel oldu fakat boya elimi sürünce çıkıyor. Üzerine minder koyup kullanmayı düşünüyordum ama boya çıkıyor. Çıkmaması için ne yapabilirim? Sprey vernik mi sıksam bilemedim. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba
Yazınız bana çok yardımcı oldu!! Keresteden raf yapacaktım şuan ıyıce bir heveslendim?
Kerestenin üzerinde eskıtme yaparken 2 . Yönteminizi kullanmayı düşünüyorum ama hem ucuz hemde o kadar kalın boya hangi tür boyalardır ? Ne almam lazım acaba?
Sizi hemen takibe alıp diğer konularada bakacağım şimdi ??
Endişem kerestelerden kıymık çıkar mı?
Merhabalar.
Boyalar genellikle dediğiniz gibi ilk halinde bir hayli kalın yani yoğun kıvamdadır. Akrilik esaslı plastik boya kullanır. Kıymık tabi çıkabilir. Eğer ki kereste yüzey işlem görmemişse mutlaka dikkat edin. Önce gözle yoklayın. Ardından zımpara ile kıymıkları gidermeye çalışın. Aman dikkat!
Selamlar. Beyaz ve mavi boya kullanarak Paletten bir dresuar yaptım. Mumla eskittim. Ama alttaki tahtam bence biraz fazla temiz ve beyazdı. Bu eskitme boyanin üzerine ne yaparsam eskitme den açıkta kalan beyaz tahta köyü renk olur ve budak lar da biraz karara damarlar belli olsa …
Merhabalar.
Yaptığınız çalışmanın son halini görmeden bir şey demem mümkün değil. Belki biraz daha detaylandırırsanız, daha iyi yardımcı olabilirim diye düşünüyorum.
Merhaba iki renkli eskitme yapılabilir mi ayn yüzeyde sarı ve beyaz elde etmek istiyorsak nasıl yapıcaz.Önce sarı ile eskitme yapıp kurıyımca da beyaz ile mi yapıcaz
Merhabalar. Evet yapabilirsiniz. Önce bir miktar beyaz rengi kullanım eskitebilir, sonra sarı rengi kullanım eskitme yapabilirsiniz. Eskitme yapabilmeniz için boyanın kuruması gerekecektir, Zımpara ile yüzeyi eskitmek için!!
Merhaba , orta sehpamın üst kaplamaları yer yer (büyük bölümü) söküldü ve suntası gözülüyor. Sunta üzerine boyama yapabilir miyim?
Saygılar
Merhaba.
Evet sunta, kontra ve mdf gibi yüzeyler rahatlıkla boyanır. Akrilik esaslı boyalar, reçine esaslı boyalar rahatlıkla boyar ama özellikle sunta yüzeyler boyansa da pürüzlü olacak, ele gelecektir. Bu sizi rahatsız etmeyecekse dilediğiniz gibi boyayabilirsiniz.
Merhaba yatak odasina modern karyola almistim rengi koyu geldi. Yatacak yerimiz olmadigi icin kabul ettim. Yeni esya alincada esime birsey diyemiyorum. Koyu ceviz renginde bu ahsap eskitmeyi nasil yapabilirim. Hangi marka kullanmaliyim yardimci olursaniz sevinirim
Merhabalar Serpil Hanım.
Anlattığınızdan anladığım kadarıyla koyu ceviz rengini değiştirmek istiyorsunuz. Sanırım bu sitede aradığınız, merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilir, fikir edinebilirsiniz.
LİNK: http://bit.ly/2EXcAJt
Faydalı bir site. Kullanabileceğim çok güzel fikirler var.
Teşekkür ederiz Nuray Hanım. Beğendiğiniz fikirleri paylaşarak sitemize destek olabilirsiniz.