Ahşap ve Dekor, Kendin Yap Fikirleri, Nasıl Yapılır

Dilimlenmiş Ağaç Dallarıyla Bardak Altlığı Nasıl Yapılır

dilimlenmiş ağaç dallarıyla bardak altlığı

Ne zamandır, en basit şekilde nasıl yapabileceğimi merak ediyordum. Nasıl yapılır diye düşünürken sağ olsun ki her bir aşamasını güzelce açıklayarak dilimlenmiş ağaç dallarıyla bardak altlığının nasıl yapılacağını anlatan bir makaleye denk geldim ve hemen sizlerle de paylaşmaya karar verdim.

Özellikle yakın zamana kadar bilhassa çok moda idi ağaç dallarıyla yapılan bardak altlığı fikirleri… Lakin modası bana göre geçti ama burada sizlerle paylaşacağım fikrin zamanının geçeceğini sanmıyorum. Hemen her türlü ev dekorasyonuna, ofis ve çalışma ortamlarına, bahçelere, balkonlara ve de teraslara, hemen her türlü ve her yerdeki masa ve sehpalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yani her türlü dekorasyona uygun bir dekor olacak. Pekala bu bardak altlıklarını nasıl yapacaksınız?

Aslında çok basit bir kendin yap fikridir ama özellikle kendiniz yapacaksınız bir kaç el aletine ve makineye ihtiyacınız olacak. Ham maddeniz ise ağaç dalları

Neler Lazım?

  • Ağaç dalları
  • İnce kontra plak
  • Tik yağı, vernik veya cila
  • Tutkal
  • Tezgahlı yatar testere
  • Şerit testere
  • Titreşimli zımpara
  • El Frezesi
  • Bir kaç adet mengene

Nasıl Yapılır?

Önemli Not; Eğer daha önce elektrikli kesici aletler kullanmadıysanız, kullanmakta çekinceniz ve bu konu hakkında bilgini yok ise lütfen profesyonellerden yardım almaktan çekinmeyin. 

Dilimlenmiş ağaç dallarıyla bardak altlığı yapmak istiyorsanız, dilimlenmiş ağaç dallarına ihtiyacınız var. Bu iş içinde eğer vaktiniz varsa el testeresiyle kesiniz. İmkanınız varsa işin doğrusu görseldeki gibi şerit testere ile kesmektir. Hem daha hızlı hem daha düzgün şekilde kesebileceksiniz. Dallarınızı dilimledikten sonra kontra plak üzerine ağaç tutkalı ile yapıştırma işlemini yapacaksınız. Bu işlemde ise mümkün olduğu kadar dalların bir birine yakınlığına dikkat etmelisiniz. Tabi tercih meselesi ama mümkün olduğunca boşlukları en aza indirgerseniz çalışmanız daha sağlıklı ve kaliteli gözükecektir. Yapıştırma işleminden sonra tutkalın iyice kuruması için en az 24 saat bekletmelisiniz. Ardından planya ile kalınlık işlemini yapmalısınız. Çünkü dilimleriniz, şerit testereden kesildikten sonra her biri farklı kalınlıkta kesilmiş olacaktır. Çok hassas kesim zaten beklenilemez. Planya ile kalınlık (talaş kaldırma) işlemi için örnek çalışmadan yüksekliği ayarlanmış el frezesi kullanılmış. Bu işlemi varsa imkanınız planya makinasından geçirerek te yapabilirsiniz. Tabi planya makinasının maksimum talaş kaldırma ölçüsü sizin ihtiyacınızı karşılamalıdır. Yoksa düzgün bir yüzey elde edemezsiniz. O sebepten freze ile inceltmeniz daha iyi sonuç verecektir. Kalınlık işleminden sonra titreşimli zımpara ile yüzeydeki pürüzlüğü gidermeniz gerekmektedir. Çünkü zımpara yapmadan yüzey devamlı pürüzlü olacaktır ve bu bir bardak altlığı için istenecek bir şey değildir.

Tüm yüzey işlemi bittikten sonra kontraplağın kesilmesi gerekmektedir. Dilediğiniz ölçüde önceden kesilecek yerleri işaretleyip yatar daire testerede kesim işlemi yapılması gerekmektedir. Bu işlemde şöyle bir durum söz konusudur. Kesim esnasında bıçak, belki küçük ve ince ağaç dallarına denk gelebilir ve kesim esnasında, kesmeyip yerinde sökebilir. Öncelikle bu durumu göz önüne alarak gözlüksüz kesinlikle kesim yapmayınız. Eğer ki böyle bir durumla karşılaşırsanız sonradan ağaç dallarıyla tamamlamanız gerekebilir. Mekanik işlemler bitti ama devam…

dilimlenmiş ağaç dallarıyla bardak altlığı

Bütün bu mekanik işlemlerden sonra iş boyamaya geliyor. Bu esnada bir çoklarımızın kafası karışmaktadır. Hangi boya, ne ile gibi bir çok soru işaretiyle karşılaşılmaktadır. Bunun için sizler için daha önceden hazırladığım ahşap yüzeylerde boya rehberine göz atmalısınız.

Boyama işlemi için örnekte tik yağı kullanılmış. Siz de kullanabilirsiniz. Çünkü su ile temas edecek ahşap yüzeylerde çoğunlukla tik yağı kullanılmaktadır ama rehberimi inceleyecek olursanız daha detaylıca göreceksiniz. Su bazlı yüzey koruyuculu renkli verniklerle de boyama işlemi yapabilirsiniz.

Hepsi bu kadar! Gerek evinize gerek sevdiklerinize hediye edebileceğiniz, ağaç dallarıyla yapılmış bardak altlığı yapmış oldunuz 🙂

Bir yanıt yazın