Ahşap ve Dekor, Nasıl Yapılır

8 Adımda Ahşap Üzerine Fotoğraf Baskısı Nasıl Yapılır – Video Dahil

ahşap üzerine fotoğraf baskısı

Ahşap boyama hobileri ve çalışmaları çok ama çok uzun zamandır var olan bir tekniktir ve iyileri yapıldığı vakit ortaya sanatsal çalışmalar çıkmaktadır. Yeni moda ise ahşap üzerine fotoğraf baskısı çalışmalarıdır. Gerek ahşabınızı boyadıktan sonra gerek ham hali ile seçtiğiniz ahşap plaka, ahşap kütük parçası vesaire hemen her türlü ahşap üzerine fotoğraf baskısı yapabilmeniz mümkündür. Peki bu ahşap üzerine fotoğraf baskısı olayı nedir, nasıl yapılır, neler gereklidir?

Ahşap Üzerine Fotoğraf Baskısı Nasıl Yapılır?

1.Adım – Ahşap Temini

Fotoğraf seçiminiz çok önemli olsa da öncelikle ahşabı temin etmeniz gerekiyor. Çünkü temin edeceğiniz ahşaba göre fotoğraf boyutunu ayarlayacaksınız. En azından ahşabın ölçüsüne göre fotoğrafı ayarlamanız daha kolay olacaktır. Şunu da söylemek isterim ki bu çalışmayı gördükten sonra hemen her ahşap yüzeye fotoğraf baskısı yapmayı planlayabilirsiniz. Hiç yapmadıysanız daha önce böyle bir şey kolaydan başlamanızı şiddetle öneririm. Çünkü gözüktüğü kadar kolay olmadığını belirtmek isterim. Ahşabı temin edebileceğiniz bir çok yer var. Yapı marketleri, marangozhaneler, belki nalburlar ve hatta bildiğiniz mahalle marketi bile olur. Mahalle marketi demişken, girişine, çevresine biraz bakarsanız, oralarda bir ahşap kasa bulabilirsiniz. Eğer ki böyle bir ahşap kasadan çıkan parçalara baskı yapacaksanız da size bir püf noktası vermek istiyorum. Ahşabınızın yüzeyini güzelce temizleyip, zımpara yapmanız gerekmektedir.

2.Adım – Fotoğrafın Hazırlanması

Ahşabı hazırladıysanız, fotoğrafınızın ölçülerinin de ne olacağını az buçuk kestirebilirsiniz. Velev ki fotoğraf seçimini de yaptınız. Sıra geldi fotoğrafınızı baskı almaya. Fotoğrafınız bir manzara fotoğrafı ise gerek yok ama bir portre fotoğrafı ise photoshop veya ona benzer bir yazılım ile fotoğrafınızın mevcut yönünü çevirmeniz gerekir. Yoksa fotoğrafınız tam tersi çıkacaktır. Ayrıca işin diğer püf noktası ise hangi kağıda ve nasıl baskı alınacağıdır.

3.Adım – Fotoğrafın Baskı Alınması

En çok sorun çıkaran kısım eğer dikkat edilmezse bu aşamada oluyor. Baskı alacağınız kağıt, gündelik hayatta herkesin kullandığı 80 gramlık olan kağıtlardır. Özel bir kağıt gerekmemektedir. Kullanacağınız yazıcı ise benim özellikle tercih ettiğim mürekkep püskürtmeli bir yazıcı yani inkjet olmalıdır ama lazer yazıcılardan da baskı alınmış resim ve fotoğraflarda aynı mürekkep püskürtmeli gibi iş görecektir. 

[mks_pullquote align=”left” width=”600″ size=”24″ bg_color=”#000000″ txt_color=”#ffffff”]Ahşap üzerine fotoğraf transferinde inkjet yazıcı ile lazer yazıcı arasındaki fark, transfer sonrası açıkça ortaya çıkmaktadır. Lazer yazıcının verdiği sonuç, mürekkepli yazıcıya göre çok daha net, keskin ve belirgin çıkmaktadır. Sanki görsel yüzeye yapıştırılmış gibi durmaktadır. Lakin mürekkep püskürtmeli yazıcı ile basılmış bir görselin ahşap üzerine transferinden sonra çıkan sonuç ise çok daha doğal ve sıcak durmaktadır. Tabi “Bana göre” Hepsi bu![/mks_pullquote]

4.Adım – Diğer Her Şeyin Hazırlanması

Ahşabınızı temin ettiniz. Fotoğrafınızı seçtiniz ve bastırdınız. Peki sırada ne var? Temin etmeniz gereken, ihtiyacınız olan ve en can alıcı iki adet malzeme var. Biri transfer medyumu ve bir diğer ise mod podge tutkalıdır. Ayrıca bu tutkalları sürmeniz için bir sünger fırça ve kredi kartı gibi birşey ve hatta gibisi fazla, kredi kartı bu iş için çok kullanışlıdır.  Ayrıca size bir bulaşık süngeri ve havlu kağıt lazım olacak.

5.Adım – Fotoğrafın Ahşaba Aktarılması

Yani çalışmanın asıl kısmına gelmiş bulunmaktasınız. Fotoğraf baskını yapacağınız yere önce transfer medyumunu uyguluyorsunuz. Ardından fotoğrafınızı, hava kabarcığı olmayacak ve sonradan kaymayacak şekilde transfer medyumunun üzerine yapıştırıyorsunuz. Yapıştırdığınız vakit fotoğraf kağıdınız baya ıslanacak ve üzerindeki fotoğraf arka yüzünde de belirmeye başlayacak. Yani doğru yoldasınız. Peki sonra? Kredi kartınızla, kağıdınızı kaydırmadan yüzünü sıyırarak tamamen ahşaba yapışmasını sağlıyorsunuz.

6.Adım – Mola! Mola!

Evet! Yaklaşık olarak 12 saat bekleme süresine ihtiyacınız var. Sabır en büyük erdemdir!

7.Adım – Sıvazlama Zamanı!

Aşağıdaki video da göreceğiniz üzere süngerinizi önce ıslatıyor, ardından kağıdınızın üzerinde gezdiriyor ve daha sonra elinizle yavaş yavaş kağıdınızı sökmeye başlıyorsunuz. Yavaş yavaş kağıdınız parçalanmaya ve yuvarlanmaya başlayacak. Parçalandıkça da fotoğrafınızın ahşaba aktarıldığını göreceksiniz.

8.Adım – Fotoğrafınızı Dış Etkenlere Karşı Koruyun

Dış etkenlere karşı koruyun derken, zaman içinde ahşabınızın rengi gibi fotoğrafınızın da rengi koyulaşmaya ve parlaklığını kaybetmeye başlayacak. Bu sebepten aldığınız parlak veya mat mod podge tutkalınızı kullanarak fotoğrafınızın üzerine güzelce sürüyorsunuz ve bir kaç saat (ortamın sıcaklığına ve nemine bağlı) bekledikten sonra sihir gerçekleşiyor. Kullandığınız mod podge tutkalına göre parlak veya mat olacak şekilde çalışmanızı tamamlamış oluyorsunuz. Ayrıca fotoğrafınızın sökülmesinin de önüne geçmiş olacaksınız.

Sonuç olarak 8 adımda ahşap üzerine fotoğraf baskısı tam manasıyla bu şekilde oluyor. Okumak kadar izlemekte önemli olduğu için kaynağı burası olan sitede alıntı yaptığım videoyu sizlerle paylaşıyorum. Sizde sevdiklerinizle ve sosyal medya profillerinizde paylaşmayı unutmayın!

47 thoughts on “8 Adımda Ahşap Üzerine Fotoğraf Baskısı Nasıl Yapılır – Video Dahil

  1. Zeycan dedi ki:

    Merhaba ben baskıyı yapıp sıyırma işlemini yaptım ama kurudukca üstü beyaz kaldı malesef bunu geciremiyorum fotoğrafa zarar veriyor ne yapmam lazım 🙁

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba. Acaba transfer için hangi tutkal kullanıldı? Eğer ki doğru olduğunu düşünüyorsanız, tam olarak kağıt yüzeyden ayrılmamış, çok ince de olsa bir tabaka halinde duruyordur. Kuruyunca beyazlaşan kağıt kalıntısı olabilir. Yeteri kadar silinmemiş olabilir. Yeteri kadar silinmiş olduğunu düşünüyorsanız ve hala beyazlaşma söz konusu ise yüzeye şeffaf vernik uygulayabilirsiniz. Yüksek ihtimalle beyazlaşmanın önüne geçecektir.

  2. Frhtky dedi ki:

    Merhabalar, boyalı ahşap üzerinde aynı sonucu elde edebilir miyim, dikkat etmem gereken ekstra bir şey varmı? Birde mod podge olmazsa olmaz mı, vernik de aynı işi yapmaz mı? İyi çalışmalar

  3. Erdem dedi ki:

    Merhaba,

    Saatlerdir uv baskı, lazer gravür ve cnc makineleri baktıktan sonra yazınızı okuyarak aydınlandım. Yıllardır uygulanan bir teknik fakat şahsi olarak denedikten sonra da sonucu paylaşacağım. Blogların çıktığı yılı hatırlayan birisi olarak, ilk kez bir blog yazısına yorum yazıyorum 🙂 Çok büyük masraftan, (makineyi bi kenara attıktan sonra ki) üzüntüden ve stresten kurtardınız.

    İyi çalışmalar.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Umarım güzel sonuçlar alarak bizleri daha mutlu edersiniz.

      İyi çalışmalar.

  4. Umit Eren dedi ki:

    Iyi günler önce boyasız ve sonra boyalı mdf kullandım boyasizda resim çıktı ama fotoğraf anlaşılmadı boyasizda kağıtla birlikte fotoğrafta soyuldu. Mdf gibi ince bir ahşap kullanıp fotoyu duvara yapıştırmak istiyorum ve buna uygun ahşap hangisi bilemiyorum sizden bu konuda yardım istiyorum

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar. Sorunun kullandığınız ahşapta değil de tutkalda olduğunu düşünüyorum. Kullandığınız tutkalı yazsaydınız cevabım daha net olurdu. Geri dönüş yaptığınız vakit, sorununuza çözüm bulabiliriz.

  5. Uğur demir dedi ki:

    Merhabalar nu işlemi nalburdan aldığım ağaç tutkalı ilede yapabilirmiyim acaba

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Ağaç tutkalı kağıdı yüzeye çıkmayacak şekilde yapıştıracağı için yapamazsınız. Belki kağıt üzerindeki baskıyı transferini sağlayabilir, kısmen de olsa ama kağıdı yüzeyden sökemedikten sonra bir anlamı olmayacaktır.

  6. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  7. Sevaaalll dedi ki:

    Merhabalar ben bi arkadaşımın resmini yapıştırmak istiyorum a4 kağıdı olur mu yada hangi kağıda baskı yaptırmam gerek. Bunun ile ilgili bilgi veririmsiniz lütfen.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar. Evet A4 kağıt uygundur.

  8. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 1 Stars

  9. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  10. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 4 Stars

  11. Hüseyin dedi ki:

    Çok güzel bir sayfa yapmışsınız, ellerinize emeklerinize sağlık. Ben İsviçre’de yaşıyorum, mesleğim boyacılık. Son zamanlarda bu şekilde ahşap işlerine merak saldım. Eski mobilyalarımı shabby chich – vintage olarak yeniden restore ediyorum. Şimdi de bu fotoğraf baskı işini deneyeceğim, tabi medyum yapıştırıcıyı temin edebilirsem. Kolay gelsin, iyi günler dilerim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Teşekkür ederiz. İsviçre’ye selamlar..

  12. Aqil dedi ki:

    Merhaba hocam bende her sey iyi gidiyo fakat bir sorunum var. En kullanisli yapisdirici hangisi? Hangisini kullanmaliyim? Orda sikinti oluyo.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Her şey iyi gidyorsa daha kullanışlı olanını neden aradığınızı anlayamadım. Kullanışlı yapışkandan kastınız nedir?

  13. Naz yade dedi ki:

    Merhaba
    Açıklamada transfer medyumu resim aktarımı için
    Mod podgeyi ise en son işlem olarak yazmışsiniz
    İnternet sitelerinde bu iki ayrı malzeme tek bir malzeme gibi satılıyor .
    Sorum şudur ki bu pod modge yı her iki ayrı işlem için kullanabilirmiyiz ?
    Şimdiden teşekkürler

  14. Naz yada dedi ki:

    Merhaba
    Açıklamada transfer medyumu resim aktarımı için
    Mod podgeyi ise en son işlem olarak yazmışsiniz
    İnternet sitelerinde bu iki ayrı malzeme tek bir malzeme gibi satılıyor .
    Sorum şudur ki bu pod modge yı her iki ayrı işlem için kullanabilirmiyiz ?
    Şimdiden teşekkürler

  15. Reha dedi ki:

    Merhaba sizin yönteminizin aynısını ahşaba uyguladım mod Podge ile ancak fotoğrafımın yüzeyinde beyaz lekeler kaldı acaba neyi yanlış yaptım yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Doğru cevap verebilmek için çalışmanızı görmem gerekir. Normal şartlarda mod podge kuruyunca leke bırakmamaktadır.

  16. Erhan dedi ki:

    Merhaba,
    1*lazer yazıcı için yacıcının baskı çözünürlük kalitesi ne olmalı 600×600 dpi yeterli midir? Tatmin eder mi, kaliteli bir görünüm elde edileblir mi? Siyah beyaz ve renkli çıktılar için.
    2*renkli fotografların kolajlı ahşap obje çalışmalarını yapmak için yazıcı seçimi ne olmalı (lazer veya inkjet artı çözünürlük konusu) ? Bildiğim kadarıyla kolaj çalışmasında 80 gramlık kağıdın dekupaj tutkalıyla yapıştırılmasıyla uygulanıyor, doğru mudur? Yoksa yukarda bahsettiğiniz baskı yöntemiyle mi?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Baskınız ne kadar kaliteli olursa transferiniz o kadar daha net ve canlı çıkacaktır. İkinci sorunuzu tam olarak anlayamadım lakin dekupaj tutkalını kullandığınız vakit dekupaj çalışmaları için tasarlanmış ve hazırlanmış hazır dekupaj kağıtlarını kullanmanız gerekmektedir. Bildiğimiz 80 gramlık bir kağıda alınacak her hangi bir baskıyı dekupaj tutkalıyla tranfer edemez ve kağıt yapıştırdığınız alandan sökülmeyecektir. Amaç transferse makalemdeki talimatları uygularsanız kesin sonuca ulaşırsınız.

  17. Sena dedi ki:

    Merhabalar bu uygulamayı sahilden topladığımız yassı düzgün yüzeyli taşlarada uygulayabilir miyiz??

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Evet uygulanır. Lakin transfer ettiğiniz kağıt, mümkün olduğunca yüzeye yapışması ve yüzeyden kalkmaması gerekmektedir. Bunu dikkate alarak kolaylıkla uygulanabilir.

      1. Sena dedi ki:

        Çok teşekkür ederim cevabınız için gayet güzel yapıştı taşa ama yine 12 saat mi bekleyeyim yoksa taş olduğu için daha mı uzun bekleyeyim??

  18. hülya dedi ki:

    Merhaba; öncelikle açıklayıcı yazınız için teşekkür ederim. Bir sorum olacak; fotoğraf kağıdını yüzeyden, nemli bir havluyla ayırabiliyoruz, peki bu kağıt yerine kumaş olursa ne yardımıyla ayıracağız. Sadece ıslatmak yardımcı olur mu? Bir de mod podgeye denk, tavsiye edebileceğiniz başka transfer ürünleri mevcut mu?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar. Transfer işleminde bildiğimiz 80gramlık kağıtlar kullanılmaktadır. Fotoğraf kağıdı ile transfer yapılması pekte mümkün değildir. Nitekim yurt dışı menşeli bir kaç ürün olsa da Türkiye de satışı bulunmamaktadır. İmkanınız varsa yurt dışında getirtebilir transfer işini daha profesyonel yapabilirsiniz. Ayrıca kumaş ile transfer yapılmamaktadır. Kumaşa transfer yapılmakta yada kumaşı her hangi bir yüzey yapıştırma şekilde transferler söz konusudur. Mod podge muadili en iyi ürün ise “Liquitex Gloss Gel Medium” dur. Cadence ve rich tutkallarının da transfer tutkalları vardır ama ne derece etkilidir bilemiyorum.

      1. hülya dedi ki:

        Evet, fotoğraf kağıdını denedim ancak yüzeye tek bir renk kırıntısı dahi geçmedi:) Şimdilik Cadence’nin transfer tutkalını deneyeceğim ancak kullanım talimatlarında zeminin mutlaka beyaz renge boyanması gerektiği yazıyor. Mod Podge de böyle bir ayrım var mı? Direkt ahşap yüzeye baskı yapabilir miyim onunla? Bir de transfer tutkalını önce ahşap zemine sonra baskısı yapılacak fotoğrafın yüzeyine mi sürmeliyiz? Farklı birkaç yazı okudum bununla ilgili kararsız kaldım.

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Merhabalar.
          Cadence transfer tutkalı bildiğim kadarıyla özel olarak üretilen transfer kağıtlarındaki baskılar için,, Bir bilene sormak gerek! Ayrıca mod podge bu konuda renk ve zemin türü ayrımı yapmamaktadır. Tutkalı hem zemin hemde kağıda sürmeye gerek yoktur. Lakin işim garanti olsun diyorsanız siz bilirsiniz 🙂

  19. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  20. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  21. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  22. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  23. Hakan dedi ki:

    Öncelikle verdiğiniz bilgi için tesekkür ederiz lakin kullandıgınız malzemelerin markası bi ismi gerekli agac tutkalı olurmu rıch transfer tutkalı olurmu yardımcı olursanız sevinirim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Rich transfer tutkalı işe yarar mı bilemiyorum ama resim transferi mod podge tutkalı ile yapılıyor. Detayları yazı ve hatta yorumlarda mevcut. Ayrıca mod podge için bir rehber makalesi de sitemizde bulunmaktadır. İnceleyebilirsiniz.

  24. Sezgi dedi ki:

    Öncelikle elinize sağlık. Bende hediye olarak yapıcam arkadaşıma fakat sormam gereken şu. Herşeyi hazırladım tüm malzemeleri ama fotoğraf çıktısı ters düz olayını anlayamadım. Ben şimdi çıktıyı almak istediğim yere tam olarak ne söylemeliyim bana şu şekilde çıktıyı verin demek için ?? lütfen yardımınıza ihtiyacım var

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Bahsettiğiniz işlem genellik ve çoğunlukla “photoshop” programı ile yapılmaktadır. Baskı alacağınız görselin transfer esnasında ters çıkmaması için program vasıtasıyla dikey çevirme yapılması gerekir. Yoksa transfer edeceğiniz görselin sağı solda, solu da sağda çıkacaktır.

      Örnek vermek gerekirse bir aile fotoğrafı düşünün ve siz bu fotoğrafta en sağ tarafta yer alıyorsunuz. Bu fotoğrafı bu şekilde transfer ederseniz göreceksiniz ki transfer ettiğiniz yüzeyde artık siz sol taraftasınız. Bu durum eğer sizin için sorun olmazsa bu işlemi es geçebilirsiniz 🙂 Hiç bir şey yapamayacak olursanız da bilgi@estetikev.net adresine transfer edeceğiniz görselleri gönderin. Sizin için ayarlayıp geri gönderebiliriz.

  25. tuna dedi ki:

    Merhaba yıllardır merak ettiğim bir uygulama.İnternetin faydaları. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Mürekkep püskürmeli yazıcı evde kullandığımız yazıcılar değil mi? O kısma takıldım. Yoksa fotoğrafçılarda kullanılan özel baskı makinalarından mı bahsediyorsunuz. İyi günler dilerim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba Tuna.

      Bu güzel sorun için teşekkür ederim. Fotoğraf transferinde en çok kafa karıştıran sorudur bu. Hemen cevap vereyim. Evet evlerimizde kullandığımız yazıcılar çoğunlukla mürekkep püskürtmelidir ve bu yazıcılar ile transfer çalışmaları yapabilirsin. Bu arada sormuş olduğun soru nedeniyle yazıyı bir miktar güncelliyorum şu anda. Detaylar yazıda…

  26. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar.. ben akrilik mat doku jeli üzerine lazer yazıcıyla alınmış çıktıyı sererek yapacağım.. öyle bir tavsiye almıştım malzemeleri de alınca bu yazıyı okudum.. bu yöntem de doğru mudur acaba?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar Mehmet Bey.

      Lazer yazıcı ile aldığınız çıktı yönteminiz doğru olmakla birlikte kullanacağınız mat doku jeli dediğiniz bir nevi tutkaldır ve bu tutkal ile transfer yapamazsınız. Yapıştıracağınız kağıdı sökmek neredeyse imkansız olur. Bu jel, koruma, parlatma ve astarlama vazifesi görmektedir. Sizin mutlaka transfer jeli ya da tutkalı kullanmanız gerekmektedir.

  27. filiz dedi ki:

    merhaba…bende kütük var meşe ağacından.zımpara yapıp vernikleyip üzerine fotoğrafı baskı yapabilir miyim? yoksa vernik olmadan ham haline mi fotoğraf baskısı yapılır?…kütükler kurtlanmasın diye eşim hem ağaç koruyucu hemde vernik sürüyor da .cevap verirseniz çok sevinirim.teşekkürler.

    1. Kerem Tekin dedi ki:

      Merhaba Filiz hanım.
      Ahşapta vernik her zaman en son işlemdir. Her türlü çalışmadan sonra vernikleyip bitirilir. Tavsiyem önce baskı yapıp ardından vernik yapmanız daha doğru olacaktır. Eğer mod podge kullanmıyorsanız, şeffaf vernik veya cam cila kullanmanız daha uygun olur.
      Ayrıca kütükleriniz de önceden böceklenme olmamışsa sonradan da olma ihtimali kullanım şeklinize göre çok düşüktür. Endişe etmenize gerek yok.

      1. filiz dedi ki:

        Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için

Bir yanıt yazın