Ahşap ve Dekor, Dekorasyon Rehberi

Kendin Yap Fikirleri İçin Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi – Vernik ve Cila

kendin yap fikirleri i̇çin ahşap yüzeylerde boya rehberi – vernik ve cila z | estetikev | 2025 | z

Ahşap yüzeylerde boya rehberi kapsamında sizlere bu yazıda vernik ve cila hakkında bilgiler vereceğim. Sizler için bu zamana kadar geri dönüşüm odaklı kendin yap fikirleri, nasıl yapılacağı uzunca veya kısaca, örneklerle ve derlemelerle hazırlayıp, ilham ve esin kaynağı olması adına bir çok fikir paylaştım. Bir çoklarında da ve özellikle nasıl yapılır konularında boya kullanılan çalışmalarda hangi boyaların seçileceği ve nasıl kullanılacaklarına dair bilgilere yer vermeye çalıştım.

Şimdi ise sizler için tam manasıyla kendin yap fikirleri için ahşap yüzeylerde boya rehberi olacak bir yazı hazırladım. Lakin ahşap üzerine bir çok farklı boya ve uygulama şekli olduğu için yukarıda da dediğim gibi bu yazıda vernik ve cila hakkındaki bilgilere yer verdim. Bu yazıda bulacaklarınız başlıca;

  • Vernik ve cila arasındaki farklar
  • Vernik ve cila çeşitleri
  • Vernik kullanımındaki genel bilgiler
  • Yat verniği ve cam cila arasındaki farklar gibi…

Lafı daha fazla uzatmadan hemen başlayalım.

Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi

Ahşap yüzeylerde boyama denilince aklınıza gelecek olan ilk malzeme vernik ve ciladır. Ahşap malzeme, vernik veya cila ile tamamlanınca bambaşka bir havaya bürünmekte, dekoratif ve zengin durmaktadır. Lakin ahşap boyamada tek seçenek vernik ve cila değildir. Bir çok farklı seçenekte boya ve boyama imkanınız bulunmaktadır.

ahşap yüzeylerde boya rehberi

Ahşap Üzerine Hangi Boyalar Kullanılır

Ahşap üzerine, su bazlı akrilik boyalar, yağlı boyalar, chalk boyalar kullanılır. Bunları sizler için detaylıca inceleyeceğim. Vernik ve cilayı zaten söyledim ama şu da var ki vernik ve cilalarında bir çok çeşidi bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmanın kullanım şekline göre karar verilmesi gerekmektedir. Öncelikle vernik ve cila arasındaki farkları anlamak ve bilmek gerekir. Vernik hem seçeneği hem de kullanım esnekliği ve kolaylığı ile cilaya göre kendin yap fikirleriniz için öncelikli olarak düşünmeniz gereken malzemedir. Cila uygulaması daha zordur ve olması gerektiği gibi uygulanmazsa yaptığınız çalışma çöpe gidebilir. Cila bir nebze boya işlemi tamamlanmış ahşap üzerine sürülerek düzgün, pürüzsüz ve cam gibi parlak bir yüzey elde etmek için kullanılır ki cam cila adında bir cila çeşidi bulunmaktadır. Değineceğim!

Mesela yakın zamanda eşimin şantiyesinde benim için hazırladığım ahşap kütük sehpa ile küçük bir örnek vereceğim. Aşağıda defne ağacından kesilmiş bir ağaç kütüğü parçası gözükmektedir. Önce yüzeyindeki bıçak çiziklerini taşlama makinasına takılan cırt zımpara ile düzleştirildi. Ayrıca görsellerde yok lakin su zımparasıyla ayrıca zımpara yapılarak yüzey daha da pürüzsüzleştirildi. Zımpara işleri bitince, yüzeyindeki tozlar hava kompresörüyle  temizlendi. Polisan markasının ceviz renkli mat verniği ile boyandı. Özellikle mat vernikle boyandı. Çünkü mat mı parlak mı olması gerektiğine karar veremedik. Direk parlak uygulamış olsaydı bir daha geri dönüşü olmayacağı için önce mat ile boyadık ve duruşuna göre karar verdik. Kararımız da sonradan parlak olmasından yana oldu. Görselde gördüğünüz üzere ceviz renkli vernik ile tek kat boyanmış hali gözükmektedir. Kuruduktan sonra iki kat daha boyanarak daha koyu bir renk elde edildi. Son olarak parlak olmasını istediğimiz için yine Polisan markasına ait cam cilasını alındı ve uygulandı. Son halini sizinle daha sonra paylaşacağım.

ahşap yüzeylerde boya rehberi
ahşap yüzeylerde boya rehberi
ahşap yüzeylerde boya rehberi

Gördüğünüz gibi oradan buradan bilgileri derleyerek değil bizzat tatbik ederek sizlere bilgileri aktarmaya çalışıyorum 🙂 Hatta yukarıdaki görselde Akçalı markasına ait parlak sprey vernikte gözükmektedir. Lakin bu çalışmada kullanılmadı.

Kaç Çeşit Vernik Vardır?

Su Bazlı Vernikler, koruyucu özelliği neredeyse olmayan, uygulaması basit ve kuruma süresi oldukça düşük olan vernik tipidir. Fırça ve rulo ile uygulanabilir. Fırça izi yapmaz. Önceden boyanmış ahşabın rengini koruma özelliği bulunur.

Yat Vernikleri, adında anlaşılacağı üzere özellikle su ile temas etme durumu olan ahşap malzeme üzerinde kullanılması tercih edilir. Lakin koruyuculuğu çok yüksek olduğu için kendin yap fikirlerinizde yaptığınız çalışmalarda ki bu mesela ahşap kütük ile yaptığınız bir sehpa için düşünebilirsiniz. Eğer ki çizilmesini istemiyorsanız yat verniği kullanmanız daha iyi olacaktır.

Sprey Vernikler, su bazlı verniklerle aynı özelliklerde olan verniklerdir ki bu benim en sık kullandığım ve tercih ettiğimiz vernik türüdür. Kullanımı oldukça basittir. İlla ki bir sprey boya ile bir yerleri boyamışsınızdır. Bundan dolayı kullanımın ne kadar olduğunu tahmin edebilirsiniz. Nitekim sprey boya gibi uygulama mantığınıda uygulanır. Yaklaşık 20cm mesafeden tüm yüzeye eşit şekilde dağılacak şekilde sıkılır. Çok çabuk kuruma süresine sahiptir. Kuruduktan sonra yaptığınız çalışmanın durumu ve görünümüne göre ikinci ve hatta üçüncü katı da uygulayabilirsiniz. Mutlaka denemenizi öneririm.

Verniklerde Renk Olayı Nedir?

Verniğin özellikle espirisi şeffaf olması hasabi ile ahşabın doğal görünümünü kapatmadan hem çevre şartlarından koruma hem de dekoratif görünüm elde etmenize yarayan bir ürün olmasıdır. Yukarıda saydığım verniklerin mat, yarım mat ve parlak olarak 3 farklı seçenekleri mevcuttur. Ayrıca işin en güzel yanı içeriğinde renkli olanları da bulunmaktadır. Meşe, ceviz, kestane, dişbudak gibi bir çok renk seçeneği sunan “Polisan” markasına ait politex vernikleri hem çok ucuza hem de hemen her nalburda bulabileceğiniz bir üründür. Hemen hemen bir çok çalışmamda bu markanın renkli verniklerini kullandım. Hem kullanımı hem de temini kolay olmasından dolayı ilk tercih ettiğim su bazlı verniktir. Aşağıdaki görsel de ahşap vernik uygulamasına benzer bir çalışma ile nasıl bir görünüm elde edileceğine dair güzel bir örnek var. İçinde ceviz, kestane, tarçın, meşe gibi ahşap verniklere benzer farklı tonlarda renkler var.

ahşap yüzeylerde boya rehberi
kendin yap fikirleri i̇çin ahşap yüzeylerde boya rehberi – vernik ve cila ahsap yuzeylerde boya rehberi | estetikev | 2025 | ahsap yuzeylerde boya rehberi

Yukarıda yapılmış çalışmaların detaylı anlatımı burada. Vernik uygulamasında da boyayı ne kadar inceltirseniz ya da tam tersi ne kadar fazla kat ile uygularsanız kattan kata geçişteki ton farklılığını istediğiniz gibi yakalabilirsiniz. Aşağıda vereceğim vernik kullanımındaki genel bilgilerden de göreceğiniz üzere vernik uygulaması esnasında bekleme sürelerine tabi kaldığınız vakit ortaya çıkan rengi açık ve aydınlık bir ortamda iyi teşhis edebilirseniz, belki de istediğiniz renk tonunu tek katta yakalamış olabilirsiniz.

Sprey verniklerde ise “Akçalı” markasına ait spreyi kullanmaktayım. Çünkü hem ucuz hem de pahalı muadilleriyle arasında hiç bir fark yoktur. Mat, yarım mat ve parlak seçenekleri bulunmakta olup renk seçeneği bulunmamaktadır.

Yat vernikleri de aynı sprey vernikler gibi mat, yarı mat ve parlak seçenekleri bulunmaktadır. Alt katmanda yapılmış her hangi renkteki yüzeye uygulanabilir ama dikkat edilmesi gereken bir kaç husus bulunmaktadır. Yat verniği her ne kadar şeffaf olsa malzemenin yapısı gereği sarımsı bir renge sahiptir ve bu durumda alt katmandaki rengi bir miktar daha koyu bir hal alabilir. Parlatma konusunda ise neredeyse cila gibi bir etki yaratır. Yat verniği uygulanmış yüzeye elinizle dokunduğunuzda pürüz, kaymak gibi bir his verecektir. Diğer verniklere göre en sağlam ve çizilmelere dayanıklı olanıdır. Ayrıca su ile temas eden ahşapta kullanılması, ahşabın suya dayanımını arttırır. Bilgi amaçlı, beyaz boyalı her hangi bir ahşabın üzerine sürdüğünüz vakit, sarımsı bir renge sahip olacağınızı unutmayın! Uygulaması ilk kez kullanacaklar için daha zordur. Daha yoğun kıvama sahiptir ve boyama esnasında fırça izi bırakacaktır. Belki birkaç damla sentetik tiner ile yumuşatarak uygulayabilirsiniz. En iyi uygulama şekli üstübü ile yapılanı olacaktır. Devamlı dairesel hareketlerle verniğin yüzeye yayılmasını sağlayabilir ve düz fırça çizgileri oluşmasını önleyebilirsiniz. Kullandıkça neyin daha kolay olduğuna daha rahat karar verebilirsiniz.

Vernik Kullanımında Genel Bilgiler

  • Yüzey tozsuz ve temiz olmalıdır.
  • Yüzeyde boşluklar, çizikler ve çatlaklar varsa ilk kat olarak dolgu verniği kullanılmalıdır. Tabi bu tercih meselesidir. Yaptığınız çalışmada kullandığınız ahşap, eski ve yıpranmış ise ve öyle de kalmasını istiyorsanız, yüzeydeki tozlarından arındırarak direk vernik uygulamasına geçebilirsiniz.
  • Su bazlı vernikler 1 saat içinde tamamen kurur.
  • Yat verniklerinin kuruma süresi 1 haftayı bulur.
  • Birinci ve ikinci kat uygulaması arasındaki bekleme süresine riayet edilmesi, vernik uygulamanızı doğru ve başarılı şekilde yapılmasını kolaylaştırır.
  • Özellikle yat verniklerini en az 3 kat uygulanması gerekir. Birinci katı uygularken, sentetik tiner ile verniği incelterek ahşabın tüm gözeneklerine emilmesini sağlamalısınız. İkinci ve üçüncü kat vernik uygulamasında ise verniği olduğu gibi kullanabilirsiniz. Katlar arasında en az 24 saat beklenmelidir.
  • Su bazlı verniklerde ise yüzeyin emiciliğine göre değerlendirilerek 2 veya 3 kat uygulama yeterli olacaktır. Katlar arasında 2-3 saat bekleme süresi gereklidir.

Ahşap Cilası Nedir? Nasıl Yapılır?

Her ne kadar cila bir boya çeşidir olmasa da ahşap yüzeylerde boya rehberi içinde cilaya da yer vermek gerekir diye düşünüyorum. Bir çok insan vernik ve cilayı bir birine karıştırmakdır. Piyasada cam cila olarak satılan ürün bile aslında bir nevi verniktir. Yat verniğine benzer bir malzemedir. Yeri gelmişken yat verniği ile cam cila arasındaki farktan bahsetmek isterim.

Yat Verniği Mi? Cam Cila Mı?

Ahşap yüzeylerde boya rehberi hazırlıyorsak yat verniği ile cam cila kıyaslamasına da mutlaka yer vermeliyim. Çünkü bir birine bir çok açıdan benzeyen ama belirli ölçülerde farklılığı olan iki malzeme olup, bir çok nalbur da cam cila olmadığı için yat verniği satmaya çalışmasından ötürü hataya düşmemenizi istiyorum. Yat verniği ile cam cila arasındaki benzerlik, tamamı ile her iki malzemede diğer vernik çeşitlerine göre daha parlak bir görünüm kazandırırken, yine diğer verniklere göre daha dayanımı yüksek ürünlerdir. Lakin aralarında can alıcı bir fark vardır. Önce şunu net bir şekilde söylemeliyim. Cam cila almak için nalbura gittiniz. Cam cila diyerek isteyiniz. Size yat verniğini de sunacaklardır.  Abi, Abla her ne ise buda aynısı, aynı işi görür, diyeceklerdir. Buna kanıp almamızı öneririm. Eğer amacınız yat verniği kullanmaksa zaten ne amaçla aldığınızı biliyorsunuzdur ama parlak ve sağlam bir yüzey elde etmek ve en önemlisi mevcut renkte bir değişim olmasını istemiyorsanız cam cila kullanmak zorundasınız. Yani yat verniğinin sarımsı rengini kullanmak istemiyorsanız, o vakit cam cila alacaksınız. Uygulama şekli ise yukarıda tarif ettiğim gibi yat verniği ile benzerdir.

Gelelim Ahşap Cilasına!

Cila, vernik gibi akışkan bir kıvamda değildir. Bunda hem fikir olmalıyız. Cila vazelin, krem gibi bir malzemedir. Nitekim “Polisan” “Hemmel” “Dyo” ve “Marshall” gibi markalarda parke cilası ve benzeri adlar altında cila satışı yapılmaktadır. O şekilde cilalar alarak cila uygulamanızı yapabilirsiniz lakin en güzeli ve doğru krem cinsinde olan sürme cilalardır. Mesela “Pruva” markasının ürettiği cilalar mevcut olup, sağlık açısından da sıfır zararlı içeriğe sahiptir. Ahşap kütük kesikleri ile servis tabakları yapmak çok moda ve belki sizde yapmayı, nasıl yapacağınızı araştırıyor olabilirsiniz. Pruva ahşap cilası ile bu çalışmayı gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Ayrıca bir de gomalak cila uygulaması var ki bu çok eski bir tür cila tekniğidir. Doğrusu 10 kat, 20 kat, 30 kat ve daha fazlasıyla yapılmaktadır. Bir kaç hafta sürmektedir. Fakat iş bitiminde sanki gerçek bir cam konulmuş gibi bir yüzey ortaya çıkmaktadır.

Vernik ve cila hakkında en temel bilgileri derleyip, sizlerle paylaşmaya çalıştım. Cila hakkındaki düşüncemi ve size önerimi dile getirdim. Peki ya vernik…

En İyi Vernik Hangisidir?

Piyasada çok ama çok fazla vernik çeşidi bulunmaktadır. Hemen her boya markasının vernik ürünleride vardır. Lakin piyasanın kallavi ustalarının kullandığı marka  Hickson Decor Aqua ahşap verniğidir. Fiyatı diğer verniklere ve markalar göre takriben 5 kat fazladır ama işin hakkını veren bir üründür. Bizim için, yani ucuz maliyetler güzel işler çıkarmaya çalışan kendin yapçılar için en iyi vernik “Polisan” markasına ait politex modelidir. Renk kartelası olarak bir hayli seçeneği de bulunmaktadır.

Uzun lafın kısa vernik deyin akla gelen ilk şey parlatıcı bir yüzey elde etmeye yarayan bir malzeme olarak gelmektedir. Lakin vernik, tam anlamıyla ve manasıyla bir ahşap boyasıdır. İsterseniz renksiz olanları da kullanarak mat veya parlak yüzeylerde elde edebilirsiniz.

Sizler için hazırladığım, ahşapla ilgili kendin yap çalışmalarınızda yardımcı olacak ahşap yüzeylerde boya rehberi başlığı altında  vernik ve cilanın ne olduğu, kullanım şekilleri hakkında bilgi vermeye çalıştım.

Bu rehberi hazırlarken bu kadar ilgi göreceğini tahmin edemediğimi açıkça belirtmek isterim. Bundan dolayı da ahşap yüzeylerde boya rehberi için bu makale giriş bölümü oldu ve bu bölümden sonra 3 farklı bölümü daha sizler için hazırladım. Ahşap yüzeylerde boya rehberimin diğer bölümlerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız:

210 thoughts on “Kendin Yap Fikirleri İçin Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi – Vernik ve Cila

  1. Erdem Özban dedi ki:

    Merhabalar . Bebek odası için ikeadan Tarva model ham çam ağacından şifonyer aldım. Kendim boyamak istiyorum ama doğal ağaç deseninin kaybolmasını istemiyorum.Sizce boya mı vernik mi almalıyım? Boya ya da verdikten önce başka bir işlem yapmam gerekli mi? Bebek sağlı için hangi marka ya da tür boya, vernik önerirsiniz? Cevaplarsınız çok memnun olurum teşekkürler…

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Ahşap yüzeyin doğal dokusunu kaybetmeden ancak su bazlı verniklerle boyama yapabilirsiniz. Şeffaf ya da tercih ettiğiniz renkte boyayabilirsiniz. Kullanımı rahat ve uzun ömürlü olması için önce ilk kat şeffaf, daha sonra renkli kullanacaksanız boyamanızı öneririm. Tamamen kuruduktan sonra şeffaf cila sürebilirsiniz. Toz tutmaz bir yüzey elde edebilirsiniz. Yüzey temizliği daha kolay olacaktır. Gerek makalede gerekse yorumlarda bu verniklerin nasıl kullanıldığına dair bilgiler mevcut. Bebeğin sağlığı açısından hiç boyamamanız daha iyidir ama boyarsanız da bebek sağlığını tehdit edecek bir durum yoktur. Eğer ki boya bebeğe zarar verecek olursa size de zarar vermesi gerekir. Çünkü boyayı içmediğiniz sürece en fazla kokusundan etkilenebilirsiniz. Boyama işleminden sonra en az 10 gün hafif rüzgar alan bir yerde konumlandırın. Tamamen kuruduktan sonra bebeğinizin olduğu odaya yerleştirin ve kullanmaya başlayın. Mutlaka duvara sabitlemeyi unutmayın! Sabitlemezseniz işte o zaman daha tehlikeli olacaktır.

  2. Estetik Ev dedi ki:

    El alışkanlığı… Fırçaya çok fazla boya alıyorsunuz ve boyamaya başlıyorsunuz. Boyanın yüzey kısa ise fırçadaki boya incelmeden, fırçayı yüzeyden çektiğiniz vakit boyanın yoğunluğu, fırçayı çektiğiniz kısımda yığılacaktır. Pamuklu bir bez ile bastırın ve fazlasını emdirin. Fakat silmeyin. Emdirin. Sonra küçük rötüşlarla açık kalan yerleri boyayabilirsiniz.

  3. Nursen Akyüz dedi ki:

    Yağli boya ile boyanmış ahşaba parlaklık versin ve boyanin daha uzun ömürlü olması için vernik yada cila kullanilmasi doğru olurmu ve hangisini tercih etmeliyim. Şimdiden teşekkürederim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar. Yağlı boya olduğu için cila kullanımı daha rahat ve uygun olacaktır.

  4. aysu dedi ki:

    Merhaba
    Gürgen ağacından ham halde masa ve sandalye yaptırdık ancak renk mi atsak sadece vernik mi uygulasak karar veremedik. Doğal halini de bozmak istemiyoruz. Size bir görsel yollasam bir kaç soru sorsam mümkün müdür?
    İyi Çalışmalar..

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      bilgi@estetikev.net mail adresine fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz.

  5. hasan duyar dedi ki:

    merhabalar ben çam plaka aldım 30mm 135x60cm bunu masa olarak kullanıcam ayaklarını aldım fakat vernik konusunda bir karara varamadım bazı motor yatların içinde abanoz maun türü ağaçların aşırı parlak olduğunu gördüm yani ağacın karşısına geçtiğinizde ayna gibi kendinizi görmektesiniz bu derece süper parlak bi yüzey nasıl oluşturabilirim ? su görmicek içerde kullanılıcak ben ilk önce zımpara sonra selülozik dolgu verniği sonra tekrar zımpara ve 3 kat selülozik parlak vernik uygulamayı düşündüm sizce bu bileşenlerden ayna parlaklığı elde edebilirmiyim ? Epoxi uygulamaları istediğim gibi parlaklık veriyor ancak sıcak içecekler vs masaya koyduğumuzda etkilendiğini öğrendim epoxi dışında sizce süper parlak bi yüzey nasıl elde edebilirim acaba ? teşekkürler saygılar

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Yat vernik diye satılan vernikler mevcut. Onlardan kullanabilirsiniz. Fakat anladığım kadarıyla daha camsı bir yüzey elde etmek istiyorsunuz. Parke cilaları kullanabilirsiniz. Polisanın cam cila adında bir ürünü var. Onu kullanabilirsiniz ama sıcak teması tüm cilalı, vernikli ve boyalı yüzeyler için geçerli bir durumdur. Kimi daha fazla kimini daha az etkiler ama yüzeyde kesinlikle iz bırakır.

  6. Gencer dedi ki:

    Merhaba,
    Elinize sağlık 🙂 Benim birkaç sorum olacaktı:
    1. Ben bir marangoza baharatlık yaptırdım, ladin ağacıdan, açık renkli baya. Ben açık meşe görünümü elde etmek için casati nin açık meşe renkli ahşap koruyucusunu aldım, uyguladım. Katlar arasında 8 saat bekleyin yazıyor. İlk katta yeterince koyulaşmadı, ikinci katı attım ancak neredeyse hiç ton değişikliği olmuyor. Elimde önceden kalan çam ahşap parçalarına denedim onda da pek ton değişmedi yani ilk kat belirleyici renk oluyor. Yazıda paylaştığınız ton koyulaşmasını sağlamak için acaba katlar arasında ne kadar süre beklemek lazım?

    2. Ben izlediğim bazı videolarda ustaların verniği homojen dağılması ve iyice yedirmek için pamuk bez ile yaptığını gördüm, o şekilde denedim, fırçaya göre gerçekten daha düzgün oluyor gibi. Bu şekilde uygulamada sorun olmaz değil mi? https://www.youtube.com/watch?v=kt7lrXy7D9A Bu videodaki gibi mesela.

    3. İlk kat vernikten sonra hafif zımpara gerekir mi?

    Teşekkürler 🙂

    1. Gencer dedi ki:

      Bir de renk tonu örneklerinde kullandığınız ahşap cinsi ve fırça nedir acaba?

    2. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      1. Ladin yani diğer adı sarı çam, çok açık renkli bir ağaçtır. Yani genel olarak çam kerestesi açık renklidir ve açık meşe renginde boyadığınızda da renk koyulaşmayacaktır. Nitekim adı üzerinde açık renkli bir boyanın koyulaşmasını beklemek çok doğru olmaz. Koyu renk istiyorsanız koyu meşe rengini kullanmanız, özellikle çok açık renkli bir kereste için gerekirdi. Makalede de evet, açık ve koyu mevzusu da aynı renkteki boya ile açık tonlar veya koyu tonlar elde etmeyi belirtiyor ama işin mantığı şu şekilde; sizin aldığınız boyadan örnek vereyim. Açık renkli meşenin rengini bilirsiniz ama diyebilirsiniz ki açık meşe olsun fakat bir ton daha açık olsun, bu minvalde boyanızı uygun çözücü ile inceltmeniz gerekir ve kullandığınız boya aslında renkli vernik olduğu için uygun tiner ile incelterek daha açık bir ton yakalamanız mümkün olur. Fakat açık meşe rengi olsun ama daha koyu olsun derseniz o vakit yapacağınız en iyi şey en az 8 saat beklemek kaydıyla 2 ya da 3 kat uygulamak olacaktır. Renk tonunun az da olsa değişmesi gerekir.
      2. Video güzel bir örnek olmuş. Sanırım 2. aşamasındaki uygulamadan bahsediyorsunuz. Kullandığı vernik örtücülüğü çok yüksek bir vernik ve tabi çok koyu renkte… Tahmin ediyorum inceltilmeden kullanıma hazır bir ürün değil… Bu minvalde fırçayı daldırıyor, yüzeyi boyaya bulamaç ediyor ve akabinde bir bez ile fazlasını emdiriyor. Bu esnada da yüzey hem boyanmış hemde renk daha açık bir tonda çıkıyor. Dediğiniz gibi istediğiniz gibi çıkıyorsa tabi ki de sorun olmaz 🙂
      3. Vernik uygulamasından sonra zımpara yapılmaz. Fakat bazı durumlarda yapılabilir. Mesela yüzeyde eskitme çalışması yapmak istenirse, boyanır ve zımparalanır. Akabinde bir kez daha boyanır ve böyle devam eder… istenilen sonuca ulaşılıncaya kadar.

  7. Ömer dedi ki:

    Merhabalar.. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim… buradan yorum yapıldığını görmeden önce sorularımı mail adresinize fotoğrafla birlikte göndermiştim… cevabınız için şimdiden teşekkürler…

  8. melek dedi ki:

    merhaba mutfak dolaplarımı boyafım cadence boya ile üstüne ahşap vernik sürsem bozulurmu cadencenin verniği darbede hemen çıkartıyo boyayı

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Cadence boya üreticisi veya satıcısıyla iletişime geçmeniz daha sağlıklı cevap bulmanıza yardımcı olacaktır. Kolay gelsin.

  9. fırat ay dedi ki:

    merhaba kolay gelsin üstadım.Yazınızı çok beğendim ve okurken çok faydalı bilgilere ulaştım.Benim ahşap tutkum yeni yeni başladı.İkeadan rast modelinde 3lü doğal çam ağacından yapılma ahşap bir komidin aldım.komidinin üstünde ufak çizikler oluştu.bu çizikleri en aza indirmek ve ahşabı korumak için en doğru yapacağım şey nedir.Tekrardan yazınız için teşekkür ederim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba. Aslında rast kolay kolay çizilmez. Sıkı lifli ağaç kullanıyorlar. Çizilmesi için özellikle baskı uygulamak gerekir. Ahşap yüzeyde oluşan çizilmeleri azaltmak için öncelikle kullanım şeklinizi değiştirmelisiniz. Çizilmiş olanlarında nasıl giderileceğine karar verebilmek için de ne derece büyüklükte ve derinlikte olduğuna bakmak gerek. Genelde yüzeyi olduğundan farklı bir renk ile boyanacaksa ahşap macunları bu tip bozulmalarda kullanılıyor. Üzeri boyanınca bir nebze çizik görüntüsü kayboluyor. Ahşap korumanın da çeşitli yöntemleri olduğu gibi neden korunacağına göre farklılık göstermektedir. Yazıya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı ben teşekkür ederim.

      1. fırat ay dedi ki:

        Rica ederim cevabınız için teşekkür ederim.Çok ufak çizikler ve solma var.Derin bir bozulma yok.

  10. Ayşe dedi ki:

    Merhaba,
    Paylaştığınız bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim de bir sorum var, cevaplarsanız çok sevinirim.
    Masif sehpayı yenilemek için üzerine dolgu vernik uyguladıktan sonra elimdeki akrilik yarı mat sprey vernik ile son kat yapmayı düşünüyorum. Akçalı sprey vernik altına hangi dolgu vernik türü uygulanabilir. Selülozik dolgu vernik satın almayı düşünmüştüm, uygun olur mu acaba?
    İyi günler dilerim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Poliüretan vernikte olur, selülozik vernikte olur. Lakin selülozik vernik kullanmanızı öneririm. Çünkü kullanımı daha kolaydır. Zemin cam gibi bir yüzey oluşana kadar verniklenmelidir. Kat aralarında 220nolu su zımparası ile yüzey zımparalanmalıdır. Sonrasında da sprey vernik kullanılabilir. Selülozik tiner almayın unutmayın! Tiner karıştırmadan dolgu verniğini uygulayamazsınız.

      1. Ayşe dedi ki:

        Cevabınız için çok çok teşekkür ederim. Ancak tam anlayamadım, selülozik dolgu vernik üzerine akrilik vernik uygulanabilir mi?
        Bir de Bauhaus’da boya uzmanı sehpa üzerine lake uygulamam gerektiğini, diğerlerinin üzerine sıcak bardak falan koyunca iz yapacağını söyledi. Bir de selülozik dolgu üzerine selülozik vernik kullanmak gerekir dedi, kafam iyice karıştı. Yardım lütfen!

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Merhabalar.
          Selülozik dolgu verniği üzerine poliüretan, polyester ve selülozik son kat verniklerini uygulayabilirsiniz. Genellikle sıcakla temas edene hemen her türlü byalı yüzeyde renk bozulması meydana gelir. Neden dolgu verniği kullanmak istediğinizi anlayamadım. Elinizdeki masanın mevcut halini güzelce zımparalayıp, boyasını çıkarın. Ardından da ahşap renklendirici kullanın. Nitekim koruyucu özellikleri de bulunmaktadır.

  11. ayten kahramanoğlu dedi ki:

    merhaba,
    kızımın ahşap oyuncak evini akrilik boyayla boyadım.üstüne hangi tür vernik kullanmalıyım?kaç kat sürmeliyim ?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Kullandığınız akrilik boyanın markasına ait kullandığınız akrilik boyanın türüne uygun verniği de mutlaka vardır. Onu kullanmanızı öneririm. Genelde vernik 2 kat uygulanır ama bu yüzeyin kondisyonuna göre değişir.

  12. Cihan dedi ki:

    Merhaba,
    Daha önceden boya va çok ince verniği olan ve sıcak bardak teması sebebiyle üstünde çok sayıda bardak izi oluşmuş zigon sehpam var. Önceden sehpada kullanılan verniğin türünü bilmiyorum. Zımparalarken acaba alttaki verniği tamamen kaldırmam ve sonrasında da selülozik tiner ile iyice temizlemem gerekir mi ? (polisan yat verniği için sayfasında öyle diyor) Selülozik tinerin eski boyayı kaldırması benim için önemli değil, zaten politex yat verniği kullanacağım. Ahşap üstünde hiç boya kalmasa da görüntü yönünden sorun olmaz.

    Bir diğer sorum da politex yat verniği yerine mobilya grubundan akrilik, poliüretan, polyester ya da selülozik vernik kullansak nasıl olur ? Hangisi kullanıma daha uygundur ? Bunlar arasında kalıcılık ve dayanıklılık farkı var mıdır yoksa sadece daha önceden uygulanan boya türü sebebiyle mi dördünden birini tercih etmek gerekir ? Bu 4 kategorideki verniklerin yat verniğine göre dayanıklılıkları nasıldır ?

    Hiçbir zaman suya maruz kalmayacak olmasına rağmen parlak ve çizilmeye dayanıklı yüzey istiyorum ve bir kere sürdükten sonra yıllarca kullanmak istiyorum. Bu sebeple de çift kat ya da 3 kat yat verniği uygulamayı düşünüyorum. Görüntü hiç önemli değil, sadece parlak, düz ve çok dayanıklı bir ahşap yüzey elde etmeyi amaçlıyorum.

    keyifli yazılarınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Eski zigon sehpaların genel üzerinde renkli vernik, gomalak cila ya da cam cila olur. Genellikle renkli vernik mat veya parlak fark etmez, sıcak temasında daha dayanıklıdır; kimyası gereği… Lakin cilalı yüzeylerde hele ki eskimiş ise sıcakla temas ettikçe tepkimeye girer ve dediğiniz gibi yüzeyde izler oluşur. Cilanın kimyasında reçine olduğu için yüzeyde şeffaf bir film tabakası oluşturur. Bu film tabakası da sıcağı görünce bozulur. Vel hasıl kelam bu tip yüzeylerde hiç bir yüzey işlemi yapmadan direkt boyama yapmak isterseniz akrilik esaslı boyalar tercih etmelisiniz. Örtücü boyaların tümü akrilik ya da poliüretan esaslı boya gruplarıdır. Ahşabın doğal görünümünü kaybetmemesi için vernik ya da cila kullanmanız gerekiyor. Bu tip uygulamalar da da özellikle mevcut yüzey bilhassa cilalı ise mutlaka zımpara şart. Zımparayı bir süre yüzeye uygulayınca zaten hem cilanın film tabakası hem de varsa alt tabakadaki renkli katman çıkmaya başlayacaktır. Nerede durmanız gerektiğini anlayacağınızı düşünüyoru.

      Mobilya grubu diye tabir edilen boyalar daha çok endüstriyel amaçlı boyalardır. Profesyonel kullanıma uygundur. Bu bakımdan hiç biri sizin kullanımınıza uygun değildir. Özellikle poliüretan ve polyester boyaların uygulaması hem zor hemde tedbir alınmazsa sağlık açısından tehlike oluşturur.

      Parlak ve dayanıklı yüzey istiyorsanız vernik değil cila uygulamanız gerekmektedir.

  13. Hakan dedi ki:

    Çok güzel ve faydalı bir site olmuş emeğinize sağlık..
    Üstadım elimde planya yapılmış ahşap kereste ve plakalar var. bunları yemek masası, çocuk yatağı, bahçe oturma alanı vs. gibi şeyler yapmak için kullanmak istiyorum. lakin malum havalar yağışlı ve ahşaplar kısmen yağmur görmüş durumda..
    Bu ahşaplarla ilgili herhangi bir çalışma yapmadan önce gerek görmüş olduğu yağmurla ilgili olsun gerekse koruma amaçlı ne yapmamı önerirsiniz ?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Faydalı olabiliyorsa ne mutlu.. Teşekkür ederim.

      Öncelikle kurumasını öneririm 🙂

      Kuruduktan sonra kullanacağınız işleve göre yüzey ister renkli ister şeffaf vernik ki bu zaten koruyucu amaçlı kullanılan bir malzemedir. Nitekim koruma esnasında renklendirerek mevzuyu dekoratif bir hale getirmektedir. Dışarıda kullanacaklarınız için bence mutlaka vernik içine bezir katmalısınız. Aşağıdaki bir çok cevabımda kullanım şekline yönelik bilgilere yer verdim. Daha detaylı bir sorunuz olursa iletebilirsiniz.

      Kolay gelsin.

  14. Ekim dedi ki:

    merhaba, ceviz renginden biraz acik renkte verniksiz bir masam var, rengini fazla koyulastirmak istemiyorum fakat soluk, tozlu duran rengin kirilmasini istiyorum, ceviz renkli mat vernik kullanirsam fazla koyu bir renk mi elde ederim?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Soluk ve tozlu duruyorsa muhtemelen ahşap yüzey boyayı iyice emmiş ve boya özelliğini kaybetmiştir. Bu gibi sorunlar genelde vernik ile renklendirme öncesi en az bir kat şeffaf pinoteks kullanılmadığından kaynaklanmaktadır. Vernik daha kısa sürede ahşap tarafından emilir ve renkte solmalar başlar ve yüzeye havadaki toz zerreleri yapışır, birikir ve dediğiniz gibi tozlu bir görünüme bürünür. Cevizin bir kaç tonu var tabi ve açık ceviz renkte vernik kullanabilirsiniz. Dyo’nun açık ceviz renkli verniği gayet hoş bir tona sahiptir. Dilerseniz sentetik tiner karıştırıp inceltebilir ve daha da açık renk elde edebilirsiniz. Lakin öncelikle masanın üzerinde imkanınız varsa zımpara ile mevcut boyayı inceltin. Dilerseniz şeffaf vernik ile önce boyayın. Yüzey doygunluğa ulaşacak ve renklendirme işlemini daha rahat yapabileceksiniz.
      Kolay gelsin.

  15. Ali dedi ki:

    Merhabalar; Öncelikle verdiğiniz bilgiler ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık. Eğer mümkünse bende bir konuda bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
    Evimin ön tarafına ve evime bitişik bir hobi odası yapmaya başladım. Hobi odasının iskeleti ve tavanı ahşap(çam), çatı kaplaması olarak shingle düşünüyorum.
    Bu hususta vermiş olduğunuz bilgiler ve diğer arkadaşlara yapmış olduğunuz yorumlara dayanarak, ahşapları korumak adına şeffaf pinoteks üzerine su bazlı ahşap verniği (renk açık olsun diye verniği tek kat yapmayı düşünüyorum) uygulamamın doğru olacağı kanısı bende oluştu.
    Kafamdaki sorulara gelince;
    1- Pinoteks üzerine Su bazlı ahşap verniği yapacağımı söylediğimde ne gerek var, su bazlı ahşap verniği her türlü koruma için yeterli yorumları ile karşılaştım, sizde böylemi düşünüyorsunuz?
    2- Hayır ise Şeffaf pinoteks üzerine su bazlı ahşap verniği benim işim için doğru bir tercih mi? değilse ne yapabilirim?
    3- Doğru tercih ise Ahşap Koruyucunun da (Pinoteksin) su bazlı olması daha mı iyi olur?
    4- Pinoteks’i renkli kullanıp, su bazlı ahşap verniğini şeffaf kullansam bir şey değişir mi?
    5- Bir de bezir yağı kullanmalı mıyım? ya da alternatif bir öneriniz olur mu teak yağı, cila…vb? (gezdiğim 7-8 hırdavatçıda bezir mi kaldı abi diye cevaplar aldım)
    6- Son olarak elime Dyo Massiveline Su Bazlı Ahşap Verniği geçti işime yarar mı?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar..

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba ve teşekkür ederim. Eğer hobi odanızı iskeleti ve sadece tavanı ahşap ise benim anladığım su ile temas etmeyecek yüzeylerin ahşap olduğu ve bu durumda iskeleti için 1 kat şeffaf koruyucu uygulayın. Olası nem ve rutubetten koruma amaçlı.. Tavanı da dilediğiniz renkte ve çinste ister boya ile boyayabilir, isterseniz vernikleyebilir ya da cila ile parlatabilirsiniz. Eskiden lambri tavanlar çok modaydı ve alıcı vardır. Basarlardı cilayı,, hey gidi… Kısacası tercih sebebiniz korumaktan ziyade estetik duruş ön planda olmalı… Lakin bir ahşap elemanı güneşe, suya, kara ve rüzgara maruz bırakacaksanız o zaman kereste masif yahut lamine olsun fark etmeksizin en az 1 kat şeffaf koruyucuyu mutlaka uyguluyoruz. Daha sonra en az 2 kat olmak kaydıyla eğer ki isteniyorsa renkli vernik ya da şeffaf vernik uyguluyoruz. Doğramalar da ve pencerelerde koruyucu uygularken de istisnasız bezir katıyoruz. Tabi teknoloji gelişti ve koruyucular da gerçekten etkili ama bezir ilave etmeyi biz alışkanlık haline getirmiş durumdayız. Bezirin gözle görülür etkisi tatbik etmiş durumdayız… Dyo iyidir ama sormadan söyleyeyim. Polisan kullanıyoruz.
      Not: Pinoteks dediğiniz ilk kat şeffaf koruyucunun asıl amacı sonraki renklendirme işlemini daha pratik daha az sarfiyat ve istenilen renk tonunun daha kolay elde etmek için uyguluyoruz.

      1. Ali dedi ki:

        Kıymetli vaktinizi ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Peki ahşap koruyucu olarak su bazlı mı kullanmalıyım yoksa yağ bazlı mı?

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Su bazlı kullanımı ve uygulaması daha kolay olacaktır.

  16. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  17. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  18. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  19. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  20. Rahime dedi ki:

    Merhaba mutfak dolapları beyaza boyadım cadence kırık beyaz 4 kat sonra yine cadencenin mat kırık beyaz verniği ile boyadım tek kat .2 gün geçti bir kat vernik daha uygulamak istiyorum daha dayanıklı olması bakımından kötü bir görünüm oluşurmu

  21. m ibrahim kars dedi ki:

    yeni nesil son teknoloji yüzde yüz yerli dercoat marka organik katalizatör katkılı yağ ümraniye nato caddesinde inci, boyada satılıyor bir kg ana madde reçine yağ yanında bir kg katalizatörüyle 400 tl 35 metrekare yer kaplıyor çok iyi zımpara yapılan ahşap masa sehpa vesaire üzerine sadece bez ile yedirilerek sürülüyor ipek may yüzey elde ediliyor bezle sürülerek tamamını ahşap emdiği için aynı zamanda hemen kurumuş oluyor süper kaygan ve estetik görünüm sağlıyor ömür boyu koruma özellikte hiç bir zaman çatlama oluşmuyor tim hava şartlarına dahili harici dayanıklı 150 dereceye dayanıklı deniz suyuna asitlere her türlü solventlere de dayanıklı ben testlerni de yaptım başka hiç bir üründen bu kalitede netice alamadım inci boyada yarım kg bir kg üç kg lık ambalajlarda var tavsiye ederim

  22. sefa genç dedi ki:

    Merhabalar paylaşımınz için teşekkürler.
    desteğinizi beklediğim bir konu var. uzun zamandır kullanılmayan meşe türü parke parçalarını bir plaka üzerine tutkalla yapıştırdım. sehpa yapacağım. zımpara işlemini tamamladım. küçük boşlukları ahşap dolgusuyla doldurdum zımparaladım. elimde politex açık meşe vernik var. bu verniği kullanmak istiyorum. ancak parlak bir vernik değil. başka bir cilaya mı ihtiyacım var. sizin yaptığınız kkütükle benziyor aslında çalışmamız ancak devamını göremedim 🙂 nasıl bir uyglama yapmalıyım. yüzeyin birz parlak ve dayanıklı olmasını istiyorum. Teşekkür ederim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Vernikle boyama işlemi bittikten sonra kurusun. Üzerine cam cila uygulayabilirsiniz. Bahsettiğiniz örnekte yaptığımız çalışmada, renkli ahşap koruyucu var. Kuruduktan sonra fırça ile yüzeye cam cila uyguladım. Ardından da selülozik tine ve üstübü ile uyguladığım cam cilayı sildim. Böylelikle hem daha doğal bir yüzey elde ettim. Hemde çok parlak olmayan ama kıvamında bir parlak yüzey elde ettim. Son hali burada

      1. sefa genç dedi ki:

        çok Teşekkür ederim.:) son olarak bu cila uygulamasını yemek masası için uygulayabilir miyim. yani mesela yumuşak bi ağactan çamdan yaptığım masaya uygulasam masa sert ve dayanıklı bir yüzey verir mi ? yaptığım çalışmayı paylaşacağğm sizle bitince 🙂 iyi çalışmalar.

  23. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  24. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 2 Stars

  25. Rabia ozcan dedi ki:

    Biz ahşap ev yaptik yalnız dışcepesine subazlidegil öbür vernikten sürdük oda kabardı soyuldu ne yapabiliriz ne olur bizi aydinlatirmisiniz teşekkürler sevim

  26. Serdar dedi ki:

    Merhabalar,

    Yaklaşık 2 hafta önce euro palet kullanarak bir yatak yaptım, üzerine de koyu ceviz pinoteks vernik uyguladım. 2 haftadır odayı havalandırıyorum hatta 2 günde paletleri balkonda beklettim bunun üzerine koku geçmeyince süt kaynatıp bayat ekmek yöntemini de denedim fakat hala çok keskin bir koku var odada. Kokunun giderilmesi için tavsiye ettiginiz bir yöntem var mı acaba? Çok teşekkürler..

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Euro paletlerin ayakların genelde mantardan olur. Eğer öyle ise kokunun bu derece rahatsız edici olmasının sebebi bu olabilir. Lakin, evet koku kolay çıkmıyor malesef, uzun bir süre kuruması için hava alan açık bir alanda bekletmeniz gerekiyor. Öte yandan bayat ekmek ve süt yönteminizin ne olduğunu çok aşırı şekilde merak ettiğimi de belirtmek isterim. 13 yıllık eski eser restorasyon hayatımda ilk defa bayat ekmek ve süt yöntemi diye bir şey duydum 🙂

  27. Fidan dedi ki:

    Hayırlı günler mdf den gardrop yaptırdım ama çok solgun parlak görünmesini istiyorum.Gardrobu yapan kişiye söyledim cila yaparsak zamanla dökülür dedi .Ne önerirsiniz?Beni yonlendirirseniz sevinirim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar. Mdf yüzeyinde kaplama barındırdığı için cila ve benzeri uygulamalar yüzeyde tutunamaz. Zaman içinde de aşınmaları daha kolay olur. Yapabileceğiniz en iyi senaryo ise tamamını akrilik esaslı boyalar ile boyayıp, boya üzerine boya ile uyumlu vernik kullanmanız olur.

  28. Umut dedi ki:

    Merhaba, ben kurşuni renkli vernigin markasini sizden rica edicem. Internette arastirmama ragmen hic biyerde bulamadim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Kurşuni renk hickson&decor kartelasında olması gerekiyor. Lakin tarifiniz instagram üzerinden sizinle paylaşmıştım.

  29. serdar dedi ki:

    Merhabalar, acil yardıma ihtiyacım var.
    1-tek sıra normal tahta kullanarak bir ahşap ev yaptık ancak tahtalar tam kuru olmadığı için arasında 3-5 mm boşluklar oluştu. bunları nasıl kapatabilirim.
    2-yağmur dışarıdan yağınca tahtalar ıslanacak ve çürüme yapacak. nasıl koruma yaparım.
    3-bütçem kısıtlı en ekonomik çözüm nedir.
    cevap verebilirseniz şimdiden çok teşekkürler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Ahşap çalışan bir malzemedir. Açılmalar zamanla tekrar kapanır ama tekrar açılabilir. Bunun için yapılacak çok fazla bir yöntem yok. Mümkün olduğunca kuru, oturmuş kereste kullanmak daha iyi olur. Lakin aradaki boşlukları kapatayıım da açılırsa tekrar icabına bakarım diyorsanız, anı kurtarmak için, ahşap macunun kullanabilirsiniz. Dediğiniz şekilde ise boşluk ölçüleri, işinizi fazlasıyla görecektir. Ece markasının ahşap macununu uygulayın. Yağmur için şeffaf pinoteks ve iki kat su bazlı ahşap koruyucu vernik uygulayın. Ömürlük olmayacaktır. Belirli periyotlarda bakımını yapmalısınız. En ekonomik çözüm.

  30. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 1 Stars

  31. Ömer dedi ki:

    Merhabalar, kılavuzunuz için çok teşekkür ederim, yapmak istediğim şeyi sizin sayenizde yarıladım.

    şimdi ben kendime iki adet masa yapmak istiyordum bunun için işlenmiş kızıl çam masif aldım, istediğim ölçülerde kestim, masa haline getirdim , zımparasını yaptım, sizin bahsettiğiniz gibi polisan politex kullandım 2 farklı renk.

    iki masaya da birer kat attım şu an kuruyolar, daha önce test için bi kaç parçaya iki kat politex atmıştım.

    şimdi sorun şu renkler çok hoş, tam istediğime yakın ama görüntü olarak sanki biraz derinlik katsam güzel olacak gibi. parlak bir yüzey istemiyorum ama bu şekilde de olmasını istemiyorum. ne kullanmamı önerirsiniz? kullandığım renkler polites kartelasındaki yeşil ve açık meşe.

    sanıyorum mat ama renge biraz derinlik katacak bir ürün tavsiye edeceksiniz, saygılarımla

  32. Hülya Selda dedi ki:

    Merhaba Efe bey cila konusunda yardıma ihtiyacım var duvara ve ahşaba yaptığım çalışmalarda cila sürünce izler oluştu bu izleri nasıl kaybederim ,bir Öner’iniz varmı ?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Adımız Efe değil Estetikev 🙂 Ahşap yüzeye cilayı anladım da duvara ne için cila sürdüğünüzü anlayamadım. Her iki yüzeyden cila selülozik tiner ile çıkabilir. Üstübü kullanın. Yüzeyi yıkama yapar gibi uygulayın. Genel olarak çıkacaktır.

  33. Merve dedi ki:

    Merhaba ,
    Doğal kütükten mumluk yapmak istiyorum. Ama kütükler doğal olduğu için elime aldığımda toz halinde şeyler dökülüyor. Bunu nasıl engelleyebilirim acaba ? Şimdiden teşekkür ederim

  34. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  35. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  36. Alper dedi ki:

    Merhaba, verdiğiniz bilgiler son derece yararlı,teşekkürler.Size bir konuda danışmak istiyorum. Yeni aldığımız evde bulunan ahşap merdivenlerin cilasında ayak izleri kalmış hemde renginden hoşlanmadım.Ayak izi olan kısımları zımparaladım. Ancak evde oturulduğu için yağ bazlı vernik de kullanmak istemiyorum.Tüm yüzeyleri zımparalama imkanım da yok. Yağ bazlı verniğinüzerine sürülebilecek bir ürün var mı,cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  37. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  38. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  39. Levent dedi ki:

    Merhabalar yazınız için çok teşekkür ediyorum. Ben dekubaj ile ağşaptan oyuncak ve süs objeleri yapmaya başladım özellikle oyuncak için masif ahşap tercih ediyorum. Masif ağacın görünümü bozmadan nasıl bir vernik kullanmalıyım .

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Bir ahşabın doğal görünümünü yani su yolu çizgilerini, budak desenlerini kaybetmeden boyamanın iki türlü yol vardır. Ya şeffaf vernik (mat veya parlak) ya da renkli vernik (mat veya parlak) ile boyamanız gerekir. İhtiyacınız renklendirme değilse su bazlı şeffaf vernik kullanmalısınız ama bu işlemin asıl amacı ahşap yüzeyini boyamak değil korumaktır. Keza renkli vernik kullanırken de asıl amaç korumadır. Fakat verniğin renkli oluşu sebebi ile dekorasyon amaçlı da kullanılmaktadır. Şeffaf vernikler de hiç bir zaman şeffaf değildir. Mesela çam ağacı, çok açık renkli sarıdır. Üzerine şeffaf vernik vurulduğu vakit açık sarılık koyulaşır ama belki 1 ton kadar koyulaşır. Ya da beyaz çam, adı üzerinde neredeyse beyazdır ve üzerine şeffaf vernik kullanırsanız sararır. Bunu aklınızdan çıkarmayın… Kolay gelsin.

  40. Cihan dedi ki:

    Merhaba!
    Hem yazınız, hem de tüm siteniz oldukça detaylı, faydalı ve anlaşılabilir şekilde hazırlanmış. Emeğinize sağlık.
    Benim mutfak dolaplarımın bazı bölümleri ne yaparsak yapalım (temizlik, havalandırma, vs) uzun zamandır kokuyor. Burnumu dolabın içine dayadığımda, sanki koku malzemenin içinden geliyor gibi hissettiriyor. Bir arkadaşım bunun boya kokusu olduğunu, boyanın düzgün atılmadığını, ne yaparsak yapalım geçmeyeceğini ve dolabın kapakları haricindeki kısımlarını tekrar yaptırmamızı tavsiye etti.
    Sizce dolabın içini anlattığınız şekilde sprey vernikle 2-3 kat kaplasam, bu kokuyu absorbe etme ihtimali var mı? Veya vernik yerine boya yapmak çözüm olacaksa hangi çeşit sprey boyayı seçmeliyim? Yardımınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Mutfak dolabınızın nasıl bir şey olduğunu bilmediğim için her ne dersem yanlış bilgi vermiş olurum. Sanırım dolap üzerinde cila var. Cilada da reçine olur. Zaman içinde deterjanlı su ile yapılan temizlik, sıcak yemek buharı ve odanın nemi ile reçine bozulur. Bunun koku yapma ihtimali bir hayli yüksektir. Zamanında suntalam ile mutfak dolabı yapılırdı ve renkli vernik üzerine de cila yapılırdı. Bu tip durumlar da kaçınılmaz olurdu. Sprey bu kokuyu gidermez. Dolabınızı tamamen boyayın. Önce zımpara yapın. Bosch’ta eksantrik zımparalar var. Yaında yedek zımpara kağıtları ile satılıyor. 150-200 lira arasında fiyatları vardı. Dolabınızı zımparalayın. Sonra polisan x1 ile boyayın. En ucuz mutfak dolabının her şeyi ile en az 10bin lira olacak. Siz 500 liraya yenileyebilirsiniz ama tabi bu dolabınızı varsayım ile tarif ederek önerdiğim bir yöntemdir. Eğer ki çürümüş yerler varsa onu değiştirmek icap eder. Kolay gelsin…

      1. Cihan dedi ki:

        Eksik bilgilendirme için kusura bakmayın, dolabımın içi beyaz renkli mdf, kapakları da akrilik kapak. Koku gelen yer dolabın içi. Malzeme veya işçilikle ilgili bir sıkıntı olması muhtemel çünkü toplam 12 olan bölümden sadece 6 tanesinde bu koku var ve bu 6 tanesinin iskeleti ayrı montajı yapılmış. Polisan x1 boya tavsiyenizi kesinlikle uygulayacağım. 3 kat vurup deneyeceğim; sonuçları burdan yazarım.

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Tarif ettiğiniz şekildeki bir dolapta zımpara olmayacağı için direk boya işlemine geçeceksiniz. Boya da dediğim gibi “Polisan x1” ki artık renk kartelası da mevcut diye biliyorum. Profesyonel amaçlı kullanım için üretilmiş panel boyasıdır. Kullanımı çok pratiktir. Önce bir miktar su ile inceltin boyayı. Astar olarak boyayın ilk katı. Ardından en az 2 kat daha boyamak isteyecek. Tahmin ediyorum ki dolabın kokusunu bir miktar giderecektir. Kolay gelsin.

  41. Kağan AYAN dedi ki:

    Merhaba,

    Bilgi paylaşımınız için teşekkürler. Detaylı ve özenli hazırlamışsınız. yorumlara ise tek tek cevap vermeniz gerçekten taktir edilesi.

    Dış ortamda, kış zamanı sürekli yağış hatta kar alan ortamda koruyucu olması adına ham ahşap üzerine yalnızca yat verniği mi önerirsiniz? polisanın boyalı vernikleri yeterli olur mu? kaç kat çekmek uygun olur.
    Bir de kullanım sonrasında fırçam bir daha adam olmuyor, sertleşip kalıyor. öneriniz var mıdır?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Renklendirme işini ne şekilde yapacağınızı bilemediğim için söylediğim size uygun olmayabilir! Ama… Anladığım kadarıyla ahşabın doğal dokusunu bozmadan hem renklendirmek hem de korumak istiyorsunuz. Bu minvalde eğer yorumları da okuduysanız görmüş olabilirsiniz. Önce şeffaf pinoteks öneriyorum. Ardından da içinde bezir karıştırılmış su bazlı ahşap vernik ile boyama yapılmasının yeterli olduğuna inanıyorum. Neden yeterli? Yat verniğinin detaylarına bakılınca ve de haliyle adında yat tabiri de geçince, düşünülüyor ki yat verniği sudan korur. Evet korur! Ama… Yat sahibi şahsiyetler bu verniği yatlarına düzenli olarak uyguladıkları için yat verniği korur. Yani sizde düzenli olarak boyanızı yenilemeniz gerekir. Öte ki türlü her türlü yağmura kesinlikle mukavemet gösterecektir. Hatta içinde bezir olduğu için yağmur damlaları yüzeyden akıp gidecektir. Lakin sürekli kar yağışına maruz kalacak bir ahşabı korumak için mutlaka sene de 1 kez boyasını yenilemek icap eder. Sonuç olarak en az iki kat su bazlı ahşap verniği (dilediğiniz renkte) kullanabilirsiniz. İşiniz bitince de içi sentetik tiner dolu bir kap içine fırçamızı bırakıyoruz. Bir süre sonra boya fırça üzerinden çözünmüş olur. Bolca su ile durulayın. Güneş almayan bir yerde kurumaya bırakın….
      Kolay gelsin.

  42. Ali dedi ki:

    Merhabalar,
    Çok eskilerden tarımda kullanılan at arabası tekerleği var. Odundan yapılmış. Pek çok yerde dekor amaçlı kullanılıyor. Ben bunları temizledim. Doğal ve mat gözükmelerini istiyorum. Nasıl bir işlem yapmam gerekiyor. Teşekkürler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Doğal ve mat gözükmesini istiyorsanız olduğu gibi bırakınız! Çünkü üzerine her ne yaparsanız yapın, doğal olmayacak, doğallığı kalmayacaktır… Yada doğallıktan kastınızı daha açık belirteniz, belki daha detaylı bir bilgi verebilirim.

  43. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  44. özden sezen dedi ki:

    Merhaba,

    Öncelikle çok detaylı ve özenli bir yazı olmuş, kaleminize sağlık. Zaman bulduğunuzda soru cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
    Çam lamine panelleri koyu meşe dyo pinosan vernikli ahşap koruyucu ile verniklemeye çalışıyorum. Ancak su yolunun dikine kesilmiş kenarlar verniği farklı miktarlarda emdiği için sanırım dalga dalga renk farklılıkları oluyor ve bu kenarlar çok koyu renk görünüyor. Verniği çok da bilgim olmadan satın almıştım, su bazlı olmadığı için mi bu sıkıntıyı yaşıyorum? Bu sorunu nasıl çözebilirim? Çok teşekkürler

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Güzel düşüncelerinizi için teşekkür ederim. Malumunuzdur ağaçların su yolları, ağacın kendi özgün renginden daha koyudur ya da daha açıktır. Lakin renk farkı her daim vardır. Su yolları, ağaçların yaşaması için ihtiyaç duyduğu suları emmeye ve ağacın en uç noktalarına kadar yürümesine yardımcı olmaktadır. Bu sebepten de su yolları, sizinde dediğiniz gibi dikine kesildiği vakit lifli yapısı, boyayı daha çabuk ve daha çok emer. Doyana kadar boya ister. Bu durumda çalışmalarınızda renkli ahşap vernik kullandığınız vakit olması gereken boyanın rengin ile arada fark oluşur. Ne yaparsanız yapın işin doğallığı buradadır. Su yollarında renk farklılığı illa ki olacaktır. En aza indirgemek isterseniz eğer boyanacak yüzeyi boyaya doyurmalısınız. Bunun için öncelikle şeffaf vernik ile boyayıp ahşabın yüzeyini bir film örtüsü ile kaplayın. Ardından istediğiniz renk ile boyamanızı yapın. Hem boyadan tasarruf edecek hem de su yollarındaki farklılık daha az olacaktır. Ayrıca boyama esnasından belki su yollarının üzerinden daha az geçerek boyanızı yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Tabi su yollarının sıklığına bağlı bir durumdur.
      Kolay gelsin.

  45. Emir Can Sancar dedi ki:

    Polisanin ahsap renk kartelasi elimde fakan kursuni rengi yok kartelada ve tarcin yazan renk acik mese olarak belirtilmis bu kursuni renki bayilerdede yok internettede siz nereden aldiniz kartela varmi elinizde ? Yardimcinokursaniz sevinirim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Yukarıdaki çalışmada yer alan renklerin tamamı polisana ait olduğuna dair bir bilgi vermedim. Evet bir çok uygulamada ki bunların çoğu eski eser restorasyon uygulamalarında polisan kullanıyoruz. Lakin sizin de dediğiniz gibi her renk her kartelada bulunmuyor.

      Tarçın rengi, pinosan veya hickson&decor da olması gerekiyor. Kurşuni rengi ise “VENGE” rengini incelterek bulabilirsiniz.

      Bu boyalar özünde verniktir. Farklı renklerde üretilerek tercih edilme sebebi haline getirilmiştir. Mesela, bir miktar bezir, bir miktar siyah toz boya ve suyu karıştırınca, kendinize ahşap renklendirici elde etmiş olursunuz. Hatta kattığınız bezir, ahşabın suya karşı direnç kazanmasını da sağlayacaktır.

      Sonuç; iyi çalışmalar dilerim.

  46. MRT dedi ki:

    Merhaba, şu uygulama yaptığınız 3 resimdeki renklerin adını sırası ile söyleyebilir misiniz? Çok güzel bir uygulama olmuş teşekkürler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba Murat Bey.

      Talebinizi üzerine içerik güncellenmiştir. Kullanılan renkler kendi görselleri altında sırası ile belirtilmiştir. En azından yorumları okuyacak olanların malumatı olması açısından belirtmeliyim ki görsellerdeki renkleri bire bir yakalamanız çok zordur. Öncelikle kullanılan ahşabın zemin rengi olmakla birlikte kullanılan boyanın miktarı da rengi belirleyecektir. Kolay gelsin.

      1. MRT dedi ki:

        Merhabalar, çok teşekkür ederim, bu şekilde çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum.
        Ancak Politex şeffaf (reksiz) uygulamasında sarımtırak bir renk ortaya çıktı hemde tek katta. 2. katı atmaya çekindim doğrusu. Sizin uygulama resmen şeffaf olmuş ama bendeki alakasız oldu. Birkaç resim gönderdim bilgi@estetikev.net mail adresine incelemeniz için.
        Ayrıca huş, kurşuni, tik, tarçın gibi renkler politexin renk kartelasında mevcut değil siz farklı bir marka mı kullandınız. Yazınızda politex olduğunuz belirtmişsiniz ama bu renkleri ben göremedim. Polisan ile iletişime geçmeyi düşünüyorum.
        Bir de son olarak parlak beyaz renk için polisan X1 serisini tercih edelim. Teşekkürler.

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Merhabalar.

          Mailden size geri dönüş yapıldı. Bahsettiğiniz renkler, Pinosan ve Hickson&Decor renk kartelasında mevcuttur.

  47. Murat Dolgun dedi ki:

    Merhaba, şu uygulama yaptığınız 3 resimdeki renklerin adını sırası ile söyleyebilir misiniz? Çok güzel bir uygulama olmuş teşekkürler.

  48. Cemile dedi ki:

    Merhabalar verdiginiz bilgiler gercekten çok iyi özellikle bu kadar detayli bilgi vermeniz çok degerli
    Ben balkon için çam ağacından oturma birimi aldım ama boyasını yaptirmadik sağlıklı bir boya olsun istiyorum. Oncelikle açık beyaz vb. Renk istiyordum masif agaclarda acik renklerin catlama yapacağı söylendi bu konuda yorumunuzu merak ediyorum birde agacı boyarken boceklenme felanda yapmamasi icin boya işlemini nasıl yapmaliyim bilgi verirseniz sevinirim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Öncelikle güle güle kullanınız. Kullanılacak boya önemli. Pek tabi her boya her yüzeye kullanılmaz. En azında kullanılmamalı. Yoksa adı üzerinde boya, hangi boya olursa olsun, yüzeyi uygun veya değil boyayacaktır ama sonu ne olacak meçhuldur. Gelelim sizin masif oturma grubunuza… Beyaz boya hele ki masif ahşap yüzey de çatlama yapar diyen her kim ise daha önce hiç boya yapmış mı diye sormak isterim. Boyaya karar vermek için sorulacak ilk soru renkten ziyade nasıl bir yüzey dokusu elde edilmek istenildiğidir. Bu minvalde ahşabın dokusu kaybolmasını diye tercih de edebilirsiniz ya da tamamı dilediğiniz renkli bir yüzey de isteyebilirsiniz. Anladığım kadarıyla ahşabın doğal dokusundan ziyade daha çok renklendirimiş bir oturma grubu kullanmak tercihiniz. Bundan dolayı da size önereceğim boya çeşidi “Sentetik esaslı boya” olacak. Özellikle “Dyo” markasının mat ve parlak olmak üzere geniş çaplı renk kartelası mevcut ve uygulaması daha kolaydır.

      Ayrıca boyamasanız, ham hali ile kullansanız da böceklenme yapmayacaktır. Böcekten kastınız tahta kurusu değilse tabi 🙂 Merak ettiğiniz başka bir sorunuz olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

  49. Elif dedi ki:

    Merhaba,
    Öncelikle bilgileriniz için teşekkürler.
    Evin dış kapı girişinde eski demiryolu hattı ağaç kütüklerinden yapılma üç basamak merdiven var.
    Kütüğün bazı bölümleri siyah katranımsı, yapışkan bir madde kusuyor.
    Kütüğün doğal rengini kaybetmeden, bu katranımsı bölgenin kusmasını nasıl önlerim veya hangi malzemeyle üzerinde kalıcı bir tabaka oluştururum.
    Ayrıca su, yağmur vs ile kayganlaşan bir zemin oluşmasını da hiç istemem.
    Bu işlem için vernik veya cila yapmak uygun olur mu? Başka bir ürün mü önerirsiniz?
    İlginize şimdiden teşekkür ederim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar Elif Hanım.

      Geç dönüşüm için kusura bakmayın. Olur da tekrar geri dönüp bakarsınız diye sorunuzu cevapsız bırakmak istemiyorum. Dediğiniz gibi zift haline gelmiş tren yakıtı da olabilir. Ağacın kendi reçinesi de olabilir. Her iki türlüsü içinde yapılacak hiç bir şey yoktur. Kullandığınız traverseleri değiştirmek daha yerinde ve daha az zahmetsiz olacaktır.
      Kolay gelsin. Esenlikle kalın.

  50. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar evimdeki ahsap sehpa ve mutfak masasini cadence marka boya ile boyadim uzerlerinin cizilmemesi ve parlak gorunmesi icin vernikmi cilamı kullanmam gerekiyor ilginiz için şimdiden teşekkürler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar. Tahmin ediyorum. Akrilik boya ile boyadınız. O sebepten de yine cadence su bazlı akrilik vernik kullanabilirsiniz. Uyguladıktan sonra kurusun. Parlaklığını gözlemleyin. Sonra bir kat daha uygulayabilirsiniz.

  51. Abbas dedi ki:

    Merhaba
    Öncelikle bilgileriniz için teşekkürler.
    Oturduğum dairede pencere ve balkon kapılar ahşap. Bunu önceden vernikle boyamışlar ama hep dökülmüş. Bunu iyi bir hale getirmek için aynı zamanda dayanıklılığınıda göz önüne alarak nasıl bir boyama yapmam gerek. vernik mi atayım su bazlı boyada olur mu

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Öncelikle mevcut boyayı, ahşap boya sökücü ile çıkarmalısınız. Ardından da iyice zımpara yapmalı ve çıkan tozdan arındırmalısınız. Hemen herkese önerdiğim üzere (detayları yorumlarda var) şeffaf pinoteks, bezir yağı katmak kaydıyla su bazlı ahşap vernik ile boyayın. Renkli veya şeffaf olması sizin tercihinize kalmış.

      Kolay gelsin.

  52. Gökhan dedi ki:

    merhaba, ladinden yapılmış bir tv ünitesinin parlaklığını gidermek ve rengini 2 ton kadar açmak istiyorum (çok koyu oldu rengi) bunu nasıl yapabilirim ?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Rengini herhangi bir madde kullanarak açmanız mümkün değildir. Henüz böyle bir şey icat edilmedi. Lakin komple silip boyayı olabildiğince kaldırabilirsiniz. Ardından tekrar boyayabilirsiniz. Bu esnada önce küçük bir kenarında (mesela TV ünitesi rafının altında-gözükmeyen bir yerde) numune yapın. Kurusun rengi görün ve ona göre devam edin.

      Kolay gelsin.

  53. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 1 Stars

  54. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  55. ilker dedi ki:

    Merhaba benim av tüfeğime özel seçilmiş kök cevizden dipçik yaptırdım ama boya falan vurmadım sadece parlak olsun istyrm desenler kaybolmadan ama cam gibi parlasin ne kullanmaliyim 🙂

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Renk seçimi size kalmış olmakla birlikte, önce şeffaf pinoteks ile boyayın. Renkli ahşap verniği ile boyayın. En az iki kat olacak vernik. İlk kat selülozik tinerle inceltilmiş olsun. İkinci katta ise kaynamış bezir katarak boyayın. Kurusun. 2 seçeneğiniz var. Gomalak cila ya da cam cila yapabilirsiniz. Gomalak cila için videolar var nasıl yapıldığına dair. İnceleyebilirsiniz. Esasında istediğiniz tam olarak gomalak cila lakin gerçekten zor bir uygulama. O sebepten cam cila ve üstübü alın. Üstübüyü cilaya batırıp, boyalı yüzeyi temizlemek amacıyla silermiş gibi yaparak cam cila ile boyayın. Kurusun. Bir kat daha yapın. Kurusun. Bir kat daha yapın. Fırça ile yaparsanız fırça izi kalma olasılığı yüksek olduğu için cam cila kullanımı esnasında özellikle hobi çalışmalarında üstübü önermekteyim. Kolay gelsin.

  56. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  57. Afet doğan dedi ki:

    Merhaba.cok guzel bilgiler tesekkurler.acaba 2.resimdeki en sol renk nedir kolay gelsin.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Ceviz rengidir.

  58. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  59. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  60. Kübra dedi ki:

    Ahšap olan mutfak dolapları boyayıp görüntüsünün mdf görünümde olmasını istiyorum ne marka boya nasıl boya önerirsiniz cila ve vernik gerekir mi cam gibi olmasını istiyorum ne yapmalıyım

  61. Kübra dedi ki:

    Evimin ahšap olan mutfak dolapları boyayıp görüntüsünün mdf görünümde olmasını istiyorum ne marka boya ve nasıl boya önerirsiniz cila ve vernik gerekir mi cam gibi olmasını istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Öncelikle ahşap olan mutfak dolaplarınızın ne çeşit bir ahşap olduğunu bilmek gerek. Ayrıca mdf görünümden kastınızı tam olarak anlayamadım. Eğer ki sorunuzu biraz daha detaylandırabilirseniz, ona göre yardımcı olmaya çalışayım.

  62. Erhan dedi ki:

    Merhabalar,
    Şu an oturmakta olduğum 2 katlı evimin merdivenlerini yenilemek istiyorum. Bunun için ahşap seçimi ve renklendirme konusunda kararsız kaldım. Görüştüğüm usta meşe ve kayın masif panel kullandığını bunlarında AB, BB gibi kaliteleri olduğunu ifade etti. Ayrıca birde bu masif panellerin solid versiyonları olduğu bilgisinide verdi. İşin açıkcası Önerdiği gerek meşe gerekse kayın masif panel renklerini kullanmak istemiyorum. Çünkü merdivenlerde kullanacağım rengin, evimin kapıları ile, girişte yer alan seramiklerle ve yine üst kat koridorlardaki laminat yüzey ile uyumlu olmasını istiyorum. Ustamız, renk konusunda da istenilen değişikliklerin yapılabileceğini söyledi. Hatta sürekli uygulama yaptığı Polisan’ın AHŞAP-WOOD HOME COSMETICS renk kartelasından renk seçeneklerini de gösterdi. Fakat masif panel üzerine bu tarz renk uygulamalarının ne kadar dayanıklı-uzun ömürlü olacağı konusunda bir fikrim yok. Sonuçta gün içinde devamlı aktif olarak kullanılan yüzeylerde hızlı bir boya aşınması olur mu? Bunun önüne geçebilir miyiz? sizden bu konular için bilgi almak istedim. Sizce panel doğal rengiylemi kalsa daha sağlıklı olur, yoksa gönül rahatlığı ile renklendirme yapabilir miyiz? birde renk seçimi için önerdiğiniz bir marka-versiyon var mıdır? Siz “Kendin Yap Fikirleri İçin Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi – Vernik ve Cila” başlıklı yazınızda, Hickson Decor Aqua ahşap verniği tavsiyesinde bulunmuşsunuz. Fakat sanırım bu önerdiğiniz vernik dış mekanlar için. Oysa benim uygulamayı düşündüğüm alan, iç mekan kat merdivenleri. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bana vernik markası-versiyonu konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygılar sunuyorum.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Öncelikle sitemize bu kadar ilgi ve alaka göstermiş olmanız ziyadesiyle memnun etti. Ustanız doğru söylemiş. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Lakin eksik söylemiş. Çam, dişbudak, huş gibi daha bir çok cins ahşap kaplama ile de bu iş yapılabilir. Tabi ki her şeyin olduğu gibi ağaç ürünlerininde hem standartları hem kalite sınıfları bulunmaktadır. Pek tabi ki tercih etme olanağı tamamen maddi imkanlara bağlıdır. Eğer ki imkanınız varsa 1. sınıf ağaç ürünü kullanmanız daha uzun ömürlü olacağı anlamı gelecektir. Aynı şekilde boyalar içinde durum bu şekildedir. Belirttiğiniz boya Hemel’e ait ve ne Polisan ne Dyo ne de Marshall gibi değildir. Pahalıdır ama 1. sınıf boyadır. Yani size kalmış hangi malzemeyi hangi kalitede kullanacağınız.

      Ustanın önerdiği malzeme lamine edilmiş levhadır. Masif çıtalardan meydana gelir. Yüzey işlemi yapılmış ve boyaya hazırdır. Büyük çoğunlukla… Eğer çok bir fiyat farkı yoksa ki vardır meşe kullanmanız daha iyi olur. Piyasada en sağlam ağaçlardan biridir. Lakin kayında kötü bir ağaç değil ve kullanılır. Renk konusu da sizin tercihiniz olacak tabi ama yine ustanın da dediği gibi dilediğiniz renk ile renklendirebilirsiniz. Ayrıca hangi marka diyecek olursanız da polisan gayet iyi ve hemen her yerde bulabileceğiniz bir boya markasıdır. Nasıl uygulayacağım derseniz de önce şeffaf pinoteks uygulayın. Hemen her yüzüne ve kurusun. Ardından renkli vernik ile hem boyayıp renklendirmiş olacak hem de vernik özelliği ile koruyucu bir yüzey de elde etmiş olacaksınız. Pinoteks hem boyadan tasarruf ettirecek hem de ağacın boyayı daha geç emmesini sağlayacaktır. Bu da daha uzun ömürlü parlak ve canlı boya yüzeyi elde etmenize olanak sağlayacaktır. Vernik için kaynamış bezir ilave ederseniz dayanımı daha da arttırmış olacak su ile ıslak bez ile gönül rahatlığı ile temizlik yapabileceksiniz.
      Lakin ne yaparsanız yapın, boya aşınacak, eskiyecek ve solacaktır. Mecburen boyanızı yenilemek zorunda kalacaksınız. Bu işin kaderinde bu vardır.
      Ham hali ile bırakmanızı önermem. Renklendirme yapmak istemezseniz de şeffaf koruyuculu vernikler ile boyamalısınız. Hem ağacın doğal görünümünü kaybetmemiş olacaksınız hem de yine koruyucu bir yüzey elde etmiş olacaksınız. Bu hali ile tekrar boyamaya gerek duymadan çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Eğer ki ciddi parlak bir yüzey elde etmek istiyorsanız da vernik üzerine cam cila uygulayabilirsiniz. Gerek renkli yüzey olsun gerek şeffaf olsun, cam cila her türlü uygulanabilir.
      Kolay gelsin.

  63. Korkut Kara dedi ki:

    Merhaba, mobilyacidan aldigimiz ceviz kaplama uzeri parlak vernikli masamizin uzerinde 2 3 sene icinde cok fazla ufak ve buyuk cizikler olustu. Bunlari gidermek icin uygulanabilecek bir yontem var mi? Tesekkurler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Bir kaç denenmiş maliyeti çok düşük uygulaması kolay yöntem var. Ben denemediğimi ama denenmiş örnekleri gördüğümü belirterek deneyebileceğiniz yöntemleri sıralıyorum. Ayrıca 2-3 sene çizilmek için çok kısa bir süre. Belki biraz daha dikkatli kullanmak gerekebilir. Kullanabileceğiniz yöntemler ise;
      – Ceviz ki bir kaç küçük ceviz parçasını çiziklerin üzerine sürterek çizikleri kapanma olasılığı bulunmaktadır. Aynı çizik üzerinde bir kaç defa geçmek gerekmektedir. 3-5 dakikalık sürelerde bekleyebilirsiniz.
      – Mobilyanızın rengine uygun renkte keçeli kalem ile çizikleri güzelce boyayın. Kapanacaktır.
      – Mobilyanızdaki çizikler, derin oyuk şeklinde ise dolgu yapmak gerekir. Mobilyanızın rengine uygun renkte pastel boyayı bir miktar sıcak ile yumuşatın. Ardında oyuk içine dolgu yapın. Oyuk etrafına mutlaka taşacak veya fazla kalacaktır. Fazlalığını, en basit şekilde kredi kartı veya benzer bir şeyle sıyırarak alın.
      Bu yöntemlerden her hangi birini uyguladıktan sonra krem şeklinde hazır hindistan cevizi yağları bulunmaktadır. Gözlük temizleme camı gibi ipeksi bir bez ile yada üstübü ile uygulama yaptığınız yüzeyi ve hatta mobilyanın her yerini parlatın. Tatmin edici bir sonuç alacağınızı düşünüyorum.
      Eğer ki masada çok fazla çizik varsa, ağaç dolgusu alın. Çiziklerin tamamını dolgu ile kaplayın. Kuruyunca zımpara yapın. Ardından akrilik esaslı boyalarla masanızı dilediğiniz renk ile boyayın. Bu da bir seçenektir.

  64. Ali Emanet dedi ki:

    Merhabalar. Paylaşımınızı çok fayadalı buldum öncelikle teşekkür ederim. Makalenin içerisinde bulunan ortadaki fotonun en sağındaki çam ahşabı üzerine yaptığınız vernik nedir. bilgilendirirseniz sevinirim. selamlar.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Yanlış anlamadıysam eğer renk olarak soruyorsunuz sanırım. Eğer ki doğru fotoğrafı ve sorunuzu anladıysam, cevap maun rengi su bazlı ahşap verniğidir. Selamlar.

      1. MRT dedi ki:

        Merhaba,
        Bende resimleri ilk gördüğümde aklıma gelen şey bu resimlerdeki renklerin ne olduğu idi.
        Mümkünse eğer resimlerin üzerine renklerin adını yazsanız bence çok faydalı olacaktır.
        Teşekkürler tüm bilgiler için.

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Merhabalar Murat Bey.

          En kısa sürede içeriği güncelleyeceğim. Özellikle merak ettiğiniz bir renk varsa sorabilirsiniz. İlgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim. Esenlikle kalın.

  65. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 3 Stars

  66. Mustafa Ayaz dedi ki:

    Merhaba Pınar hanım. Balkonuma ahşap saksı yaptım. Dış yüzeylerine sizin yazınızı okumadan önce iki kat sentetik ahşap koruyucu uyguladım. Sprey tabancası ile uyguladım. Şimdi üzerine suya dayanıklı olsun diye yat verniği uygulamak istiyorum. Yine sprey ile uygulayacağım. Hangi markayı önerirsiniz. Kaç kat uygulamam lazım, inceltme oranı ne olmalı? Teşekkürler

  67. ali öncel dedi ki:

    Merhabalar ben gitar yapımı için kurutulmuş ağaç (dişbudak) satın aldım. cnc tezgahında istediğim ölçüler doğrultusunda kestirdim ve istediğim şekli verdirttim şu an tek sorunum şu ki; bir enstrümanın ağacı ne kadar kuru olursa tınısı o kadar iyi olacağından bu ağacın nemini olabildiğine almak istiyorum bazı arkadaşlarım evimdeki mutfak fırınının işe yarayabileceğinden bahsettiler sizce uygun mudur? nasıl bi yol izlemeliyim şimdiden teşekkür ederim.

  68. Faruk koca dedi ki:

    Merhaba . Çatı katına çikma ahşap kapı taktım .Pervazlari yoktu onları yeni yaptırdım kapıların bazıları da farklı renkte.Hepsini aynı renge nasıl sokarim hangi uygulamaları yapmalıyım zımpara yapmalıyım ? Elimde yeterli miktarda cam cilasi var onun içine politex ceviz rengini karıştırıp surersem olur mu ? Toplam 6 kapı var

  69. cüneyt dedi ki:

    dış ortam şartlarına özelliklede güneş ışınlarına dayanıklı,alttaki boyanın rengini değiştirmeyecek parlak ve şeffaf sonkat cila yada vernik olarak neler kullanılabilir.poliüretan ,polyrster ,akrilik verniklerin hepsinde yağ ve su bazlı olanı mevcutmudur? yağ bazlı olanlar daha dayanıklı sanırım,ama sararma konusunda nasıl bilemedim.

    Ayrıca 100 kat vernik ve kristal sır vernik dedikleri ne tür bi verniktir,benim aradığım kriterlere uygunmudur?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Bahsettiğiniz vernikler, kullandığınız kat sayısına göre değişmekle birlikte, yüzey üzerinde şeffaf plastik film katmanı oluşturarak özellikle darbelere, sonra neme ve en son olarak ta güneş ışınlarına karşı koruma direnci gösterirler. Çevre şartlarına, kullanım alanına ve kullanım amacına göre seçmek gerekir. Çünkü her biri farklı amaçlarda kullanılmakta ve uygulanmaktadır. Kimyasında her biri reçine esaslıdır ki direnç sağlayan esas maddesi reçinedir. Doğal olarak zaman içinde de sararma yapması mümkündür ama bu sararma olayı biraz yanlış anlaşılmaktadır. Eğer ki beyaz boyalı bir yüzeye reçine esaslı her hangi bir vernik uygularsanız uyguladığınız gibi sarı rengi görmeniz mümkündür. Lakin maun renginde ki bir ahşabın üzerine uygulanırsa maunun kırmızımsı rengi çok değişmeden belki bir ton koyulaşacak ama istenilen yüzey direnci elde edilmiş olacaktır. Siz ne yapmak istediğinizi söyleyin. Kafanızdaki karışıklığı gidermenizde yardımcı olalım!

      1. cüneyt dedi ki:

        1-yazın güneşte kalıcak bahçe masası yapmayı planlıyorum,daha sonra dökülme sökülme düşme sararma gibi sıkıntılar çıkartmayaca beyaz lake üzerinr sonkat vernik&cila olarak yüzeye şeffaf reçina uygulayacağım.masanın üst kısmında bazı oyuklar açıp süsleme yapıp verniklere doldurmayı planlıyorum.Umarım yapacağım işte yeteri kadar açıklayıcı olmuşumdur,yardımınız için şimdiden teşekürler

        2-otomobillerde kullanılan tek tip akrilik vernik mi kullanılıyor,bununda çeşitleri varmıdır?

  70. cüneyt dedi ki:

    dış ortam şartlarına özelliklede güneş ışınlarına dayanıklı,alttaki boyanın rengini değiştirmeyecek parlak ve şeffaf sonkat cila yada vernik olarak neler kullanılabilir.poliüretan ,polyrster ,akrilik verniklerin hepsinde yağ ve su bazlı olanı mevcutmudur? yağ bazlı olanlar daha dayanıklı sanırım,ama sararma konusunda nasıl bilemedim.

  71. Kadir dedi ki:

    Merhabalar. 120×50×15 ebatlarında cam kereste var. Fakat tomruktan kesildiği için bi hayli ağır ve nemli. Kurutmak için zaman yok. Bu keresteye vernik ve cila uygulayabilirmiyim. Not: ( Banyo lavabo tezgahı yapacağım. ) Oluyorsa hangi ürünü kullanayim . Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Geç cevabım için kusuruma bakmayın! Evet uygulanır. Yüzey ıslak değil ise rahatlıkla uygulanır. Kurutma mevzusu bambaşka bir yöntem olduğu için zaten ne yaparsanız yapın keresteniz kurumayacaktır. 1 sene bekletecek vaktiniz varsa o ayrı! Polisanın renkli verniklerini kullanın. Yüzeyde toz olmasın. Güzelce zımparası yapılmış olsun. En az 2 kat olmak kaydıyla uygulayın. Hatta şeffaf pinoteks uygulayın öncelikle,, 1 kat.. Kurusun! Ardından 2 kat vernik uygulayın. Verniğin ilk katının ayrı bir kapta tinerle inceltin. Uygulayın. Kurusun. Sonra ikinci katı tinersiz olarak uygulayın. Kurusun. Boyama işlemi bitince renk istediğiniz gibi olduysa eğer cam cila ile tekrar boyayın. Cam cilayı da polisan markasının kullanın. Çok ucuzdur. En küçük boyunu alın! Fazlasıyla yeter. Fırça kullanmayın. Üstübü kullanın.

      Tek sıkıntınız kerestenin çatlama ihtimali olacak. Umarım çatlamayacaktır.

      Kolay gelsin.

  72. Sezen dedi ki:

    Merhaba, evdeki ahşap sandalyelere dokundugumuzda yapış yapış hissediyoruz. Bir süredir sandalyeleri sildiğimiz halde bu yapışma hissi devam ediyor. Sorun cilanin çıkması olabilir mi? Herhangi bir hasar da mevcut değil aslında. Degerlendirmenizi alabilirsem çok sevinirim.
    Teşekkürler
    Sezen yakar

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Geç cevabım için kusuruma bakmayın! Tam olarak nasıl bir sandalye ve boyasının ne olduğunu bilemediğim için yorum yapmam çokta doğru olmayacaktır. Dilerseniz fotoğraf gönderebilirsiniz.

  73. Galena dedi ki:

    Merhaba,
    Yaptığım mozaik masının çerçevesi olarak MDF kullanmamız gerekti. Bu çerçevenin veviz ağacı rengi ve görünümüne yakın olmasını istiyorum. Budak aleti ile masif görünüm verilebileceğini biliyorum ancak ceviz rengini verebilmek için ceviz rengi ahşap verniklerini kullanabilir miyim? MDF olduğu için bu etki olmayacaktır diye çekiniyorum. Yoksa budak aleti ile eskitme koyu kahverengi boya kullnmak ve üstüne kahverengi cila sürmek mi daha doğru olur? Umarım açıklayabilmişimdir.
    Şimdidien ilginiz için çok teşekkür ederim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar. MDF yüzeyler plastik alaşımlı kaplamalara sahip olduğu için hemen her boya üzerine sürülmez. Çünkü boya tutunamaz. Bunun için özel üretilmiş bir takım boyalar kullanmanız gerekmektedir. Bahsettiğiniz ceviz rengi vernikler, cilalar, yapmak istediğiniz çalışmayı yapmanıza olanak vermez. İmitasyon masif görünüm elde etmek ve MDF yüzeyi boyamak istiyorsanız “akrilik esaslı” boyalar kullanmanız gerekmektedir. Akrilik boya örtücü özelliği yüksek boya olduğu için MDF gibi yüzeylere de iyi yapışacaktır. Lakin bu tip boyalarla da vernik ve cilanın verdiği etkileri almanız mümkün değildir. Yani özetle imitasyon bir görünüm her zaman olacaktır.

  74. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  75. emre dedi ki:

    merhaba,
    Benim bir sorum olacaktı. Sarartma yapmayan vernik veya cila var mı. Ben polisan x1 su bazlı beyaz boya ile birkaç masa,dolap boyadım daha sonra hem su bazlı sprey cila hemde yine polisanın su bazlı verniğini kullandım ikisi de sarartma yaptı.Neden sarartma yapıyorlar acaba ben beyaz görüntü istiyorum ne yapmam lazım? Cam cila veya yat verniği de sarartma yapıyor sanırım birkaç yorumda öyle okudum.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Sararmayan vernik var ama cila yoktur. X1 panel boyasıdır. Cila, vernik istemez. Çünkü boyanın kendisi parlaktır. X1 üzerine neden cila veya vernik kullanmak istediğinizi anlayamadım ama gerek yoktur. Hele ki beyaz rengini kullanıp üzerine vernik sürünce sararması kaçınılmaz olur.

  76. ahmet gemi dedi ki:

    merhabalar mutfak dolabımızı polisan x1 akrilik boya ile beyaza boyadım darbelere ve çizilmelere karşı dayanıklı olması için ne önerirsiniz ben rich su bazlı vernik aldım ama sanırım yanlış

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Polisan X1 ile boyadıktan sonra üzerine bir başka koruyucuya gerek olmaz. Keza X1 son kat boyasıdır.

  77. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  78. Tuğba dedi ki:

    Merhaba
    Yeni taşindigimiz evin mutfak dolaplari ahşap. Aslinda çok hoş ve nostaljik bir görüntüsü var ancak iki farkli renkle verniklemişler sanirim. Cerceve kisimlari oldukça koyu, tam anlamiyla içtiğimiz kahveyi düşünün o renkte. Iç kısımları ise parke renginde standart ahsap rengi, sarımsı. Ben hem bu renk farklılığını ortadan kaldirmak hem de yer yer aşınan cilayi tamir etmek adina baştan aşagi hepsini verniklemek istiyorum. Zimpara yapmali miyim? Ne tur bir vernik kullanmaliyim? Nasil bir yol izlemeliyim? Hafif bir zimpara yeterli olur mu yoksa rengi tamamen kaybolana kadar zimparalamak mi gerekir?
    Tesekkur ederim simdiden.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Dolabın rengini tek renge çevirmek istiyorsanız özellikle koyu kısımları, açık renkli kısımlara nazaran daha yoğun zımpara yaparak işe başlamalısınız. Anladığım kadarıyla boyadan sonra dolabın rengi, ahşabın su yollarını, harelerini ve doğal görünümünü kaybetmeden değiştirmek istiyorsunuz. Bu minvalde su bazlı renkli vernik kullanacaksınız. Polisanın ürünlerini sık kullanıyorum. Emin olduğum için de bu markanın ahşap yüzeyler için kullanılan malzemelerini öneriyorum. Yine Polisan’ın şeffaf pinoteksi bulunmaktadır. Zımparadan sonra 1 kat pinoteks, kuruduktan sonra 2 kat vernik, katlar arasında kuruma süresine sadık kalarak uygulayın. En az 2 kat renkli vernik uygulanmalıdır. Parlak veya mat seçenekleri vardır. Parlak olanı kullanmanızı öneririm. Ekstra parlaklık dilerseniz, şeffaf vernik kullanın. Yüzeyde temizleme işlemini daha kolaylaştırır. Ona keza yüzeyin ışıkta parlamasını, yüzeyde yumuşak kadifemsi bir his, camsı bir yüzey elde etmek isterseniz cam cila kullanabilirsiniz. Cam cila kullanacak olursanız, şeffaf vernik kullanmayınız! Son olarak zımpara işleminden sonra yüzeydeki tozu tamamen temizleyin!!
      Kolay gelsin.

  79. YAĞMUR dedi ki:

    Kolay gelsin. Ahşap masa aldık ve üç renge boyadık. Akrilik boya ile üzerine vernik sürmek istiyorum ama orjinal rengi gidip sararmasın beyaz pembe ve maviye boyadık. Hangi verniği kullanmalıyım. Mat mı yarı mat mı su bazlı mı?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Neden vernik kullanmak istediğinizi anlayamadım. Genellikle bu tip çalışmalarda boyama işlemi yapıldıktan sonra vernik kullanma ihtiyacı olmamaktadır. Lakin yüzey üzerinde suya ve darbelere karşı ekstra bir koruma istiyorsanız o vakit seçeneklerini değerlendirmelisiniz. En basit yöntem sprey vernik ve yüzeyi parlak istiyorsanız parlak, parlamasını istemiyorsanız mat sprey vernik kullanabilirsiniz. Belirli zaman aralıklarında yenilemeniz gerekecektir. Diğer bir seçenek parke verniğidir. Şeffaf oluşu ve sararma yapma ihtimali yok denecek kadar az bir vernik çeşididir. Üçünce seçenek ise cam ciladır. Adı üzerinde camsı bir his verecek ışıkta parlayacak bir yüzey isterseniz cam cila kullanılabilir. Lakin uygulaması zor ve sararma ihtimali yüksek bir malzemedir. Kafanıza takılan başka bir şey varsa çekinmeden sorabilirsiniz.

  80. Mustafa dedi ki:

    Merhabalar
    Ben su bazli ahsap boyasi ile masami boyadim çok guzel oldu ardindan polisan su bazli wood mat vernigi sünger role uyguladim ne kadar tarasamda masa uzerinde minik minik lekeler kaldi.Masamin darbelere ve suya karşı dayanakli olmasi icin ve lekesi olmayan parlak su bazli boya üzerine ne tür vernik onerirsiniz teşekkürler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Su bazlı ahşap boyası diyorsunuz ama ne çeşit bir boya olduğunu tam olarak anlayamadım. Akrilik su bazlı mı reçine esaslı su bazlı mı ya da bir başka su bazlı boya mı olduğunu bilemeden doğru cevabı veremem. Sizi de yanlış yönlendirmek istemem ama şu var ki benim bildiğim sünger rulo ile su bazlı vernik uygulanmamaktadır. İlla ki rulo kullanmak istiyorsanız, pamuklu boya rulosu kullanınız. Nitekim boya rulosu genellikle en yaygın kullanım şekli plastik veya silikon esaslı ya da yağlı boyalarda en iyi boyama sonucu verir. Ona keza yüzeyin durumuna göre verniğe karar vermek gerekmektedir. Ne çeşit bir boya kullandığınızı anlayamadığımdan bu sorunuza da cevap veremiyorum.

      1. Mustafa dedi ki:

        Oncelikle teşekkürler, akrilik esasli su bazli boya idi sonrasinda su bazli mat vernigi sünger rulo ile uyguladim özellikle buz mavisi ve pembe renkte bariz iz kaldi ,sorum şu:masamın darbeye karşı ve suya karşı dayanikli olacak sekilde,boya ve vernik çeşidi seçimim sizce ne olmali .

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Tekrar merhabalar.

          İki ihtimal verniğin bozulmasına sebep olmuş olabilir. Birincisi sünger rulo kullanımıdır. İkincisi ise kullandığınız su bazlı vernik, ahşap tarafından emilmesi gereken türden bir verniktir ama yüzey daha önceki boya tarafından kapandığı için ahşap verniği yeteri kadar emmemiş olabilir. Su bazlı vernik ahşabın suya, neme, bakteriye ve dahi küf oluşumuna karşı direnç göstermesine yarayan bir malzemedir. Lakin darbeler için daha mukavemetli bir malzeme kullanılması gerekir. Yapmanız gereken evvela bozuk vernikli yüzeyi zımpara ile temizleyin. Muhtemelen akrilik boya da sökülecektir. Yeniden boyayın. Ardından da özellikle “parke dolgu verniği ve son kat parke verniği” alın, kullanım talimatına göre yüzeye tatbik edin. Özellikle darbeler ve çizilmelere karşı dirençli bir yüzey oluşturmuş olursunuz. Biraz daha kolay ama yüzeyde sararma ihtimali yüksek bir seçeneğiniz var. Cam cila!

          Lakin özellikle tayin edilmesi gereken şey masanın ne amaçla kullanılacağı, ne derece darbe ve çizilmelere maruz kalacağının ön görülmesidir. Belki de gereksiz ve meşakatli bir uygulamayı yapmakla uğraşacaksınız.

      2. Mustafa dedi ki:

        Hocam akrilik esasli subazli boya idi.Masanin boyasinin darbelere ve suya dayanikli doğru bir boya olmus mu ?birde nasil bir vernik türü neyle atayim ?

  81. Tuğba aktaş dedi ki:

    Merhaba benim eski ceviz masa sandalyelerim var ve deforme oldu ben rengini değiştirmeden dökülen yerleri kapatmak istedim çok fazla boya ve rutuş kalemi aldım. rengi bir türlü tutturamadım. Politex ceviz rengi vernik bu dökülmeleri kapatırmı. Lütfen yardımcı olun 1 aydır uğraşıyorum yapıp siliyorum sürekli. Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Eski boyalı yüzey ile yeni boyanan yüzeydeki renk tonu hiç bir zaman yakalanmaz. Ancak eskisine yakını denk gelir. Lakin her zaman renk geçişleri göze çarpacaktır. Eğer rahatsız olmayacaksınız evet renkli vernik, eski boyanın dökülme olmuş yerlerini kapatacaktır. Zor bir işe girişmişsiniz. Tahmin ediyorum eski boya üzerinde cila da vardır. Eğer böyle ise boyanın tutması daha zor olacaktır. Bir kat boyayın. Eğer ki dökülmeler küçükse ince suluboya fırçalarıyla boyayın. Kurusun. Rengi belirginleşsin. Tonuna göre bir kat daha boyayın. İstediğiniz renk tonunu bulana kadar bu şekilde devam edin. Umarım istediğinizi yakalarsınız. Kolay gelsin.

  82. Seda dedi ki:

    Merhaba… bir sorum olacak size…
    Daha önce boyadığım bir tepside yat verniği kullandım… ıslandığında sorun olmasın diye..
    Ancak sarardı… yat verniği genel olarak sararır mı?
    Teşekkür ederim..kolay gelsin

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba.

      Evet yat verniği zamanla sararmaktadır.

  83. fatih şah dedi ki:

    merhaba ben kanvas taplonun üzerine vernik çekmek istiyorm nasıl yapmam gerekiyor
    böyle pürtüklü olmasını istiyorum elini sürünce yardımcı olabilir misisz teşekkür ederim simdiden

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Mod podge tutkalı kullanın. Mat, parlak vesaire seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca alttaki rengi değiştirmeyecektir. Yüzeyi pürüzlü olmasını istiyorsanız bunu kalın fırça ile sağlayabilirsiniz. Kuruyunca fırça izleri kalacaktır. Aşağıdaki bağlantıda tüm mod podge çeşitlerini bulabilirsiniz.

      Kendin Yap Fikirleri İçin Mod Podge Rehberi – Tutkal Çeşitleri

  84. İbrahim dedi ki:

    Merhaba,

    Ahşap koltuğumuzun eski verniğini zımparalayıp temizledikten sonra Permolit Vernikli Ahşap Koruyucu ile verniğin üzerindeki talimatlara uygun olarak koltuğu iki kat vernikledim. Fakat yüzeyi pürüzlü kaldı. Parlak bir görüntüye de sahip değil. Acaba neden olabilir? İlginiz için teşekkür ederim. Kolay gelsin!

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Yüzeyin pürüzlü kalmasının sebebi fırçanın bıraktığı izdir diye düşünüyorum. En doğrusunu görerek söylemek gerekir. Parlak olmamasının sebebi ise ya kullandığınız verniğin kalitesiyle alakalıdır ya da sürdüğünün ahşap verniği fazla emdiği için parlak bir yüzey oluşmamaktadır. Yüzeyin pürüzlüğünü yeniden zımpara yapmadan gideremezsiniz ama kalması sizi çok rahatsız etmeyecekse mevcut vernik üzerine üstübü ile sıvazlayarak cam cila uygulayın. Daha parlak bir görünüm elde edeceksiniz. Cam cila, camsı bir yüzey oluşturmaktadır.

  85. Yeliz dedi ki:

    Merhaba. Sehpalarımı su bazlı akrilik boyayla boyadım. Su bazlı vernik ve sprey verniğin darbelere dayanıklı olmadığını biliyorum sizde belirtmişsiniz zaten. Yat verniği fırça izi birakır demişsiniz. Öyle güzel pürüzsüz boyadım ki ne tür Vernik alacağımı bilmediğimden kıyıp kullanamıyorum. Nalburdan alacağım renksiz saten,yarı mat veyaparlak verniklerde fırça izi bırakır mı

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba Yeliz Hanım.

      Öncelikle elinize sağlık. Sentetik esaslı her türlü boyalar, vernikler ve cilalar da fırça izi az veya çok kalır. Normal şartlarda ve profesyonel işlerde çoğunlukla püskürtmeli olarak uygulanır. Su bazlı vernikler boyanan ahşap tarafından emildiği için fırça izi bırakmaz. Lakin yüzey boyalı olduğu için ahşabın emme oranı düşecek, dolaylı yoldan yüzeye tutunması da düşecek ve muhtemelen vernik kurudukça kopmalar oluşacaktır. Diğer türlü de su bazlı vernikler haricinde kullanacağınız her türlü vernik veya cila da yüzeydeki mevcut boyanın rengini değiştirecektir. Zor ve kafa karıştırıcı bir durum. Çünkü boya tamamen kimyasal bir malzeme olduğu için en alttaki astardan en üstteki cilaya kadar kimyasının tutması gerekir. Ona keza boya markadan markaya da değişir. Bir boya markasının akrilik boyası üzerine vernik uygulanabilirken bir başkasına uygulanmamaktadır. Özetle boya işi, eğer daha önce tecrübe edilmemişse numune yapılmadan yapılmaması gereken bir iştir. İmkanınız varsa küçük bir yerde akrilik boyanız ve verniğinizi uygulamanızı öneririm ya da en iyi senaryo sprey vernik uygulayın.

  86. Erhan dedi ki:

    Merhabalar fıstık yeşili olan gardolabımı multi surface hybrıd akrilik boya ike beyaza boyadım 2 şer gün sürelerle 3 kat vurdum ama bazı kısımlar kavluyo napmam lazım vernikmi cilamı şimdiden teşekkürler

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar Erhan Bey.

      Boyanın kavlamasının sebebi, yüzeye tutunamıyor olmasından kaynaklıdır. Doğru olan uygulama boyanızın bir miktarının selülozik tiner veya su ile karıştırıp, inceltip ilk kat olarak uygulamanız, en az 1 gün bekleyip, su zımparası ile üzerinden bir kez geçmeniz olmalıydı. Bu şekilde son kat boyanın tutunabileceği bir yüzey elde etmiş olurdunuz. Şu aşamada yapmanız gereken, kalın bir zımpara ile iyi zımparalayın. Zaten tamamen çıkmayacaktır ama boyanabilecek bir yüzey oluşacaktır. Ardından tekrar boyayın. Yine kavlama oluyorsa boyada da sorun olabilir. Malum boyanın da hiç açılmasa dahi bir raf ömrü bulunmaktadır.

  87. Gamze dedi ki:

    Ben mutfak tezgahımı rich ile boyadım.üzerine vernik olarak kendi verniğinden 1 kat attım ama istediğim parlaklığı vermedi aksine kusurlu gösterdi.tavsiye edebileceğiniz bir vernik varmı acaba

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba Gamze Hanım.

      Eğer ki kendi verniğini uygulayıp ta bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, bunu yetkili bir satıcısına danışmanızı öneririm. Akrilik boyalarda vernik gerçekten zor bir iş… Genelde numune yaparak tatbik edilmesini öneriyorum. Lakin işin özünde rich markasını hiç kullanmadım. Bundan dolayı şu verniği kullanın demem yanlış olur.

  88. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 1 Stars

  89. Pınar canseven dedi ki:

    Merhabalar mudo dan aldıgımız bir orta sehpa üzerinde limon sıçradıgı için renk açılmaları oldu. Model ham ağaç görünümünde eskitme bir model. Üstü nasıl kurtarılır. Mudodakiler pek yardımcı olmadılar da.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba.

      Sehpanın üzerindeki boyanın ne olduğunu bilmek gerekiyor. Limon damlasının nasıl bir etki bıraktığını daha önce hiç şahit olmadım. Ona keza duymadım da! Lakin şu var ki eğer dediğiniz gibi mevcut boyanın renginden açılmalar söz konusu ise yapılacak şey var sehpayı tekrardan boyamaktır. Belki mevcut renk olmayacaktır ama durumu kurtarır. Dilerseniz bilgi@estetikev.net mail adresine sehpanın bir kaç fotoğrafını gönderirseniz, belki daha iyi yardımcı olabilirim.

  90. Yigit dedi ki:

    Merhaba gercekten verdiginiz bilgiler cok iyi ve aciklayici oncelikle tesekkurler. Benim de bir sorum olcak size yanitlarsaniz sevinirm. Ahsap ham tepsi boyadim ve sonrasinda Polisanin dekoratif mat ahsap vernigini surdum fakat kuruma suresinede dikkat ettigim halde vernik yapis yapis hissi veriyor pruzsuz olmuyor sebebi nedir? Ne kullanmaliyim?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Normal şartlarda kullandığınız verniğin tarif ettiğiniz şekilde olmaması gerekir. Kullanıma hazır bir malzemedir ve boyaması da bir hayli kolaydır. Nitekim burada önemli olan şey vernikten önceki boyanızın cinsidir. Eğer ki sentetik esaslı bir boya ise verniğin ahşap tarafından emilimin kesecektir. Bilhassa sizin kullandığınız vernik için bu kaçınılmazdır. Yapış yapış oluyor ve kurumuyor ise vernik boyaya uygun değildir. Ne kullanmalısınız? Ne yapacağınıza göre ne kullanmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Belki de vernik kullanmanız gerekmeyecektir.

  91. Akif gulbag dedi ki:

    Merhaba kendim evde raf calismasi yaptim cok guzel oldu uzerine yagli panel kapi boyasi surdum cok guzel oldu ama boya kuruyunca matlasti uzerine sentetik vernik vurma sarartur dediler acaba su bazli vernik vursam tutarmi vernik

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar

      Gerek rafınızın gerekse boyanızın çok güzel olmasına çok sevindim. Sentetik vernik muhtemelen sarartacaktır. Ayrıca sentetik vernik püskürtme yöntemi ile daha başarılı sonuçlar verir. Kullandığınız boyayı sadece tahmin edebiliyorum. Ondan dolayı da kesin olmamakla birlikte, kullandığım ve kalitesini bildiğim bir ürün önereceğim. Akçalının sprey verniğini uygulayın. Hem pratik olacak hem de sararma yapmayacaktır. Ayrıca parlak ve mat seçenekleri mevcut. Sanırım siz parlak bir yüzey elde etmek istiyorsunuz. Parlak sprey vernik ile yüzeyi parlatabilirsiniz. Su bazlı bir çok vernikte sarıdır.

  92. Anonim dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  93. Estetik Ev dedi ki:

    Visitor Rating: 5 Stars

  94. Mustafa gurun dedi ki:

    Merhaba ben evimdeki komidini Polisan X1 parlak boya ile boyadım fakat üzerine wood Q wood parlak vernik sürünce boyalı yüzey hem matlasti hemde pas gibi çizgi çizgi renk oluştu sebebi nedir boyanin rengini degistirmeden boyayı koruyucu bir vernik türü varmıdır
    Hayırlı çalışmalar

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba.

      Keşke X1 ile boyama işleminden sonra vernik uygulamasaydınız. Zaten parlak boya ile boyamışsınız. Lakin yanlış bir uygulama örneği olarak komidinin bir fotoğrafını gönderirseniz çok memnum olurum. Yanlış olan ise kullandığınız vernik, X1 gibi yine Polisan’ın su bazlı renkli ahşap koruyucu verniğidir. Bu vernik X1 ile boyanmış bir yüzeyde kullanılabilen bir vernik türü değildir. Bilakis X1 anti aging kullandıysanız ekstra bir koruyucuya gerekte yoktur. Çizgi çizgi olmasının sebebi, verniği içinde reçine esaslı kimyasal yani ahşabın emmesi gerek ana madde, X1 tarafından tutularak ahşaba nüfuz etmemektedir. Böyle olunca da kopmalar meydana gelir ve vernik bozulur. İlla ki bir vernik uygulamak istiyorsanız, yetkili satıcısına danışmanızı öneririm. Öte taraftan ahşap üzerine gerek renklendirme gerek koruma gerekse sadece şeffaf parlaklık kazandırma amaçlı kullanılan vernikler hakkında bilgiler rehberimde bulunmaktadır.

  95. veysel dedi ki:

    benim koyu renkli dolap ve sehpama “PERA”sentetik beyaz boya vurup kapattim. hem parlaklık hemde sağlamlık açısından vernik vurmak istedim.bir kısmına denemek için yat verniği vurdum sararttı beyaz sehpa kötü bir renge dönüştü, baska bir kısma selülozik vernik vurdum buda asit gibi yaktı. bu konuda pek bilgili olmadığımdan ne yapacağımi bilemedim. SELÜLOZİK BOYAYA HENGİ VERNİĞİ VURURSAM RENGI DEĢİŞMEZ. teşekkür ederim simdiden.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba.

      “Selülozik Vernik” cinsi gereği poliüretan muhteva eder ve selülozik dolgu verniği uygulanmış yüzeylerde ekstra parlaklık vermek amacıyla kullanılır. Fırça ile değil sprey ile uygulanır. Bilginiz olsun. Sentetik boya kullandım diyorsunuz ama selülozik boya üzerine hangi verniği kullanabileceğinizi sormuşsunuz. Kısaca belirteyim. Sentetik boyalar için sentetik vernik, selülozik boyalar içinde selülozik vernik kullanılması gerekir. Bu verniklerin ortak özelliği püskürtmeli olarak uygulanmasıdır. Detayları hakkında mobilya grubu boya üreticilerinin sitelerinde bilgi edinebilirsiniz.

  96. hayrullah yelseli dedi ki:

    Merhaba,daha önce mutfak dolaplarımı,elbise dolabımı,masa sandalye ve sehpalarımı polisan x1 ile boyadım.Çok memnun kaldim.Fakat boya araştırması yaparken birçok insanın benim yaptığım gibi subazlı boyayı tercih ettiğini gördüm.Bir çoğuda rich veya cadence adlı boyaları tercih etmişti.Merak ettiğim şey subazlı(x1 gibi) boyalar ile bu rich ve cadence adlı boyaların farkı nedir? Neye göre tercih ediliyorlar? Bildiğim kadarı ile ikisi de subazlı fakat rich ve cadence daha küçük kutularda.Bu konuda pek bilgi bulamadım nette.Teşekkürler

    1. hayrullah yelseli dedi ki:

      rich ve cadence akrilik diye geçiyor.Akrilik nedir?

      1. Estetik Ev dedi ki:

        Su bazlı boyaları, kullanıma hazır boyalardır. İçine haricen su veya tiner katarak inceltilebilir. X1, rich ve candece marka boyalar nazaran endüstriyel çalışmalarda daha çok tercih edilen bir boyadır. Rich ve candece markaları eski ve köklü firmalardır. Özellikle ilk çıkışları sanatsal veya hobi amaçlı projelerde ve özellikle ahşap ve seramik hamuru boyamalarında kullanıma yönelik boyalar üretilmekteydi. Tabi teknoloji gelişti. Zaman değişti. Hobilerde değişti. Sanatlar da değişti. Hal böyle olunca da ihtiyaçlarda değiştir. Zaman ve ihtiyaca ayak uydurma çabasıyla rich ve cadence yeni yeni boya çeşitleri, boyalarını satabilmeleri için de çeşitli hobiler türettiler. Rich ve cadence arasında hiç bir fark yoktur. Nedenini bilmediğim bir şekilde cadence daha popüler olmuştur. İnstagram’da gırla gidiyor. Genel olarak boya çeşitleri akrilik esaslıdır Çünkü akrilik bir plastik çeşididir. Elastik özelliği vardır. Bu elastiklikte hazırlanan boya karışımına daha rahat örtücülük özelliği kazandırmaktadır. Akrilik yoğunluğuna göre boya, boyanan yüzeyi daha çabuk kapatır. Küçük kutularda satılmasının sebebi az miktarda boya ile çok alanın boyanıyor olması da olabilir, temin edilmesi, taşınması ve saklanması açısında daha pratik olduğundan da olabilir. Bunu da kendilerine sormak lazım. Hangisi derseniz eğer duruma göre değişir derim…

        1. hayrullah yelseli dedi ki:

          Bazı boyalarda su bazlı yazarken bazı boyalarda özellikle “akrilik su bazlı “denmesinin özel bir sebebi yok o halde.Akrilik ifadesini kullandıklarına göre bir farkı var diye düşündüm.O sebeple kafam karıştı.Cevap için teşekkürler bayağı vaktinizi aldım

  97. Ahmet dedi ki:

    Merhaba. Yazılarınız çok akıcı ve düzgün bir üslupla yazılmış. Elinize sağlık.

    Diğer sitelerden okuduklarıma ve bu yazınızdaki bir yoruma verdiğiniz cevaba göre önce mutlaka bir astar atmamız gerekiyor. Astar ile ilgili yazınız var mıdır, linkini atar mısınız?

    Daha sonra bunu zımparalamak gerektiğini okuyorum. Bu işlemin amacı ve detayları hakkında bir yazınız var mıdır? Yoksa bu konuda yardımcı olur musunuz?

    En son olarak, ben banyo ve wc tezgahı şeklinde kullanmak amaçlı hazır kurutulmuş ve ince zımpara ile işlem görmüş masif panelleri istediğim renkte verniklemek istiyorum. Suya ve rutubete maruz kalacağı için yat verniği mi kullanmalıyım? Yoksa su bazlı verniklerden mi?

    Bunların yanında, amerikan kapıların rengini beyazdan kahverengi tonlarına çevirmek istiyorum. Bunu kendim yapabilir miyim? Eski orijinalliğinde rengini değiştirebilir miyim? Mümkünse aşamaları kısaca yazabilir misiniz? Eğer bunu konu alan bir yazınız varsa yönlendirir misiniz?

    İlginize şimdiden teşekkür ederim. Hayırlı çalışmalar.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba Ahmet Bey. Öncelikle görüşünüz için teşekkür ederim.

      Astarlama konusunda henüz bir yazı hazırlamadım en kısa süre ahşap yüzeylerde boya rehberimde bir bölümü de sadece astarlama işine ayıracağım. Mutlaka dedim çünkü yapmak istediği çalışma için mutlaka bir kat astar yapılması gerekiyordu. Çünkü kullandığı ağacın cinsi, yapısı ve özellikle mat bir renk istediği için önce 1 kat astar yapılmasını önerdim. İşin aslı da 1 kat astarı ne ile yapacak? Son kat olarak kullanacağı boyanın tinerle inceltilmiş hali ile boyama yaparak astar yapmış olacak. İyice kurumasını bekleyecek ve son kat için boyanın kendisini kullanarak boyama işini tamamlayacak. Bu sayede ne olacak? Boyanın rengi solmayacak daha uzun ömürlü olacak. Bu bir astarlama yöntemidir. Astar için astar mahiyetinde hazır kimyasallar da bulunmaktadır. Yapılacak işe göre astar yöntemi de değişir ya da astara hiç gerekte olmayabilir.

      Mesela, yukarıdaki paragrafta bahsettiğim çalışmayı yaptığınızı düşünelim. Zımparaya gerek olmayacak ama astar sadece boya ile yapılmaz. Macun ile de astar yapılabilir. Alçı ile de astar yapılabilir. O vakit evet zımpara mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Lakin boya ile yapılan astarlama işlemlerinde zımpara yapıldığını pek düşünmüyorum.

      Banyo ve wc tezgahı şeklinde kullanma amaçlı masif panellerinizi tercihinize göre parlak veya mat olmak üzere politex vernik kullanabilirsiniz. Uygulama sonrası elle hissedilir bir film tabakası oluşturarak hem suyu uzak tutacak hem de çok basit şekilde temizlik yapabilirsiniz. Yeter ki boyama öncesi panelleriniz, temiz, kuru, tozsuz vesaire olmamalıdır. Uygun fiyatı ve kolay uygulaması ile benim her zaman tercihim olmuştur.

      Amerikan kapıların rengini Polisan markasının “X1” boyası ile çok kolay bir şekilde boyayabilirsiniz. Önceki yorumlarda da buna ait kısa bir bilgi bulunmaktadır.

      Kolay gelsin. Olur da yaparsanız, çalışmalarınızı bizimle de paylaşmanız dileği ile…

      Takipte kalın.

  98. hayrullah yelseli dedi ki:

    Merhaba uc sorum olacakti
    1- ukranya camindan bir kitaplik yaptirdim.Agacin damarlarinin yok olmasını istemiyorum.mat bir görünüm istiyorum.vernik sari renginden dolayi ve parlaklığından dolayı itici gelmistir bana.ne kullanmaliyim boya veya vernik veya vernikli boya olarak.
    2.masif olan cam agacina astar veya zımpara yapmalimiyim.
    3.ahsap koruyucu vernik ile normal vernik farki nedir?
    4-amerikan panel kapilarimi boyayacagim.kahveringiyi beyaza cevirecegim.ahsap dokuyu da bozmadan nasil ne tarz boya kullanirim.zimpara ve astar sart mi.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar Hayrullah Bey.
      Sorularınızın cevapları sırası ile veriyorum.
      1- Şeffaf vernikler temel olarak iki türlüdür. Mat ve parlaktır. Adı şeffaf ama kendisi dediğiniz gibi sarımsı bir renktir. Buna yapabileceğiniz bir şey yok. Eğer ki renklendirme yapmak ve parlak olmasını istemiyorsanız kullanmanız gereken su bazlı renkli mat verniktir. Şeffaf vernik gibi sararma yapmaz, kullandığınız renkte görünüm elde edersiniz.
      2- Her masif malzeme yüzey işlemi gerektirmez diye bir kaide yoktur. Eğer yüzey işlemi yani boya öncesi bir hazırlık yapılmamışsa tabi ki de bir zımpara ile yüzey düzeltilmelidir. Boyama öncesi de mutlaka bir kat astar atılmalı ve en az 2 gün astarın iyice kuruması beklenmelidir. Astar konusu başlı başına bir makale gerektirmektedir. İnşaallah vaktimiz olursa bu konuda bir yazı hazırlayalım!
      3- Piyasa da çok fazla vernik çeşidi olup asıl amacı ahşabın rutubete, neme ve dahi direk suya maruz kalan ahşabın ömrünü uzatmak ve koruma sağlamaktır. Zaman içinde boya markaları vernikleri renklendirip dekorasyonda da çok aktif ve etkili şekilde kullanıma sunmuşlardır. Uzun lafı kısası normal vernik diye bir şey yoktur.
      4- Kapınızı, “Polisan X1” ve 1 adet büyük 1 adet parmak rulo ile dileğiniz gibi boyayabilirsiniz. 1 Kat astar mahiyetinde olacak şekilde X1 ile boyayın. Kurusun. 2. katı yine X1 ile boyayın. Doku kaybolmayacak ve tertemiz bir kapı nız olacaktır. Zımparaya gerek yoktur. Tek şartı, kir, pas ve toz olmamalı, kuru olmalıdır.

      1. hayrullah yelseli dedi ki:

        Tesekkurler. Peki hocam su bazli vernıklerın koruma ozelliği var mıdır. Tik yagı kullanılabılır mı?

      2. hayrullah yelseli dedi ki:

        Cevap icin cok tesekkur ederim. 1-1-Peki cam agaci recine kusma yapar.subazli mat vernik bunu engeller mi.
        2-bazi urunlerin iceriginde alkid esasli yazıyor. Bu ne demek.solvent gibi kokusu olan agir bir madde mi.yoksa subazli gibi mi.
        3-tik yagi benzeri icerinde solvent olan yaglarin ozelligi nedir. Vernikten farki nedir.sararma yapar mi.parlakligi nasildir.tesekkurler

      3. hayrullah yelseli dedi ki:

        3.soruyu yanlis sordum sanirim.dyonun pinason dekoratif ahsap koruyucu ve ayni markanin vernikli ahsap koruyucusu satiliyor.Farki birinde vernik yok anlamina mi geliyor

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Vernik veya cila, sürülen yüzeyde ister istemez bir tabaka oluşturmaktadır. Hal böyle olunca ister istemez bir koruma söz konusu olur. Lakin bir ahşap materyal için koruma denilince çok geniş bir kapsamda ele almak gerekir. Ne amaçlı koruma, neyi nereden ne’den koruma gibi soruların cevabını vermek gerekir. Buna göre koruma yöntemleri ve koruyucu malzeme tayin edilmesi gerekir. Bu minvalde koruma konusunda cevap vererek sizi yanıltmak ve yanlış yönlendirmek istemem.

          Subazlı vernik ağacın içindeki reçinenin akmasına engel olamaz!!!

          Alkid, bir çeşit kimyasal reçine maddesidir. Evet bir çok boya da alkid bulunur. Boyanın koruyuculuğunu ve örtücülüğünü arttırmaya yarar. Nasıl bir boya olduğunu anlatmak için şöyle bir örnek vereyim. Çok eskiden evlerde duvar boyası olarak kullanılan yağlı boyaların günümüzde daha teknolojik halidir.

          Tik ağacı, tropikal bir ağaç türü olup, suya dayanıklı bir ağaç türüdür. Açık alanlarda, döşemelerde, özellikle su ile direk temas eden mahallerde kullanılan bir ağaç cinsidir. Tik yağı adı da bu ağaçtan esinlenilmiş bir pazarlama stratejisidir. Tik yağı şeffaftır. Boya amaçlı kullanılmaz. Vernikle aynı anda kullanılmaz. Yukarıdaki tarife uygun yerlerde kullanılan ahşap unsurları sudan ve güneşten korumak amaçlı kullanılır. Ahşap, yağı tamamen emip doyana kadar uygulanır. Suya karşı bir koruma oluşturması amaçlanır. Belirli zaman aralıklarında yenilemek gerekir. 6 ay makul bir süredir. Gereksiz bir malzemedir 🙂

          Dyo’nun yetkili bir satıcısına sormak daha doğru olabilir.

          1. hayrullah yelseli dedi ki:

            Teşekkür ederim verdiğiniz uzun cevaplar için.Son bir sorum olacaktı-Umarım-
            Reçine olayına nasıl bir çözüm önerir misiniz acaba.Çam ağacından kitaplık yaptırmakla hata mı yaptım acaba? Evde kullanacağım güneş,su gibi şeylere maruz kalmayacak.Çok teşekkür ederim.

          2. Estetik Ev dedi ki:

            Tahmin ediyorum bir marangoza yada buna benzer bir yere yaptırdınız. Bundan dolayı reçineyi dert etmeyin. Sorun çıkmayacaktır. Çünkü kullanılan ağaç illa ki kurutulmuş ve işlenmiştir diye düşünüyorum.

  99. Gülcan DURSUN dedi ki:

    Merhaba, ben bir köy okulunda öğretmenim. Okulumuzun sıraları hem eski hem de çok fazla çizik hatta derin yarıklar içinde kalmış. Sıralar için tadilat düşünüyorum (bi’ 3 yıldır :D) Öncelikle zımparalanmaları gerek (zımpara makinesi de araştırıyorum), elle mümkün değil iflah olmazlar. Sonrasında da (çok renkliliğin dikkat dağıtacağına inanıyorum) boya yapmayı düşünmüyorum. Masrafı karşılamak zor olacağı için sanırım mantıklı ve makul olanı vernik ya da cila. Araştırma yaparken yazınıza denk geldim. Hem fiyat açısından uygun olsun hem de estetik açıdan güzel dursun, iş görsün istiyorum. Sizden ricam nasıl ve ne yapmam gerektiği hakkında fikir verebilir misiniz? İnce fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Gülcan DURSUN dedi ki:

      Ayrıca ne kadar malzeme ne kadar iş için kullanılır mesela? Yani ben ne kadar almam gerektiğini de bilemiyorum…

      1. Estetik Ev dedi ki:

        Merhabalar Gülcan Hocam.

        Öncelikle, yapmak istediğiniz çalışma takdir edilesi. Boya yapmayacağınız için maliyetiniz hem bir hayli düşük hem de uygulamanız daha kolay olacaktır. Kullanacağınız malzemenin birim bazında sarfiyat standartları, broşüründe veya etiketinde mutlaka olacaktır. Buradan da tadilat yapılacak masanın adeti ve toplam yüzey alanına göre ne kadar malzeme ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz. En pratik şekilde hem çok pahalıya kaçmadan hem de tadilat ihtiyacı olan masaların geri dönüşümünü sağlayabilmeniz için gerekli olan malzemeleri hızlıca burada belirteceğim. Lakin kaç adet masanız olduğu bilgisini bilgi@estetikev.net adresine bir mail atarsanız hangi malzemeden ne kadar kullanmanız gerektiğine dair daha detaylı bilgi verebilirim. Başlıca kullanmanız gereken malzemeler; titreşimli zımpara makinası, tamir macunu ve renkli vernik ile aklınızdaki çalışmayı yapabilirsiniz.

  100. nilnilnil dedi ki:

    sorumunu devamı 🙂
    benim yapacağım işlem için cila mı vernik mi önerirsiniz.Hangi markayı derseniz olacağım.
    🙂

  101. nilnilnil dedi ki:

    merhabalar umarım benim sorumu da yanıtlarsınız.benim mutfak dolaplarım çoğu kişide olan kenarları kahvemsi içi krem tarzı olandan.ben kahverengi olan kısımları da ortadaki krem rengine boyamaya çalışacağım.Rıch multisurface boya aldım. henüz boyamaya geçmedim.
    size 2 sorum var
    1- dolaplar gibi fayanslarımı boyamam da sıkıntı olur mu.Nette bununla ilgili videolarda boyanıyor ama amatör olduğum için temkinli yaklaşıyorum
    2- dolap ve fayanslar için yat verniği almıştık eve geldik biraz deneme yaptık bal gibi sarımsı sizinde dediğiniz gibi.Dolap ve fayans için cam cilası uygunmudur? Fayans için musluk kısmına ister istemez su çok değiyor bir tahribat olur mu boyadıktan sonra,soyulma kusma gibi. Dolap ve fayanslarda cif le ovmaya müsade var mıdır? şimdiden çokkk teşekkür ederim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Tabi ki de sorunuzu cevapsız bırakmayız. Tarif ettiğiniz dolapların tam olarak nasıl olduğunu gayet iyi biliyorum. En rahat, en basit ve en iyi sonucu alabileceğiniz boya polisanın X1 adlı boyasıdır.
      Bu boyayı, parmak rulo fırça ile en az 2 kat olmak kaydıyla, dolaplarınızın her yerini boyayın. Boya yapmadan önce iyice temizleyin. Kir, yağ, toz kalmasın. Kuru olsun! İlk katta alacalı bir görüntü çıkacak. Bir süre bekleyin. Kurusun. Sonra ikinci kat boyamayı yapın. Hatta dolaplarınızın eski kulplarını bile değiştirin. Yapı marketlerinde, çok ucuza bulabilirsiniz. Çalışma bitince güzel bir fotoğrafını öncesi ve sonrasıyla bizimle de lütfen paylaşın! Çok memnum olurum.

      Ayrıca “Rich Multisurface” güzel bir boyaya benziyor ama kullanmadım. Cila konusuna gelecek olursak ne cam cila ne de yat verniği böyle bir işe uygun değildir. Fayans, seramik, musluk vesaire yüzeyler de tabi ki boyanır. Adı üzerinde boya ve bir şekilde üzerine sürüldüğü yüzeyi boyayacak ama asıl olan doğru yüzeye doğru boyayı kullanmak. Ben ne fayansın ne de musluğun boyanmasından yana değilim. Boyanacak malzeme olsalardı, emin olun kapital düzende onlar içinde özellikle boya üretilirdi. Rich ile boyanıyor ama bildiğiniz plastik duvar boyası da boyar eğer amaç boyamaksa. Lakin bence siz sadece dolabınızı boyayın derim.

      Selamlar.

  102. akış dedi ki:

    bir sorum daha olacak.
    pentacryl diye bir sıvı var. ahşap sabitleyici, sitelerde incelediğim kadarıyla çok işe yarıyormuş, sizden ricam Türkiye de bu ürüne eş değer bir ürün var mı?.
    şimdiden ilginize teşekkür ederim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Tekrar merhabalar.

      Bu kez soru zor yerden geldi. Pentacryl, işe yarıyor mu bilemiyorum. Bana göre çok da etkili bir madde olacağını sanmıyorum. Muadili var mı? Maalesef yok! Peki bu konuda ne yapabilirsiniz? Yapabileceğiniz en basit yöntem mümkün mertebede kurumuş yada fırınlanmış ağaç kullanmayı tercih etmelisiniz. Böyle bir seçeneğiniz yoksa ağacın çatlamaması için ne yapılır? Öncelikle zor bir işe giriştiğinizin farkında olmalısınız. Ardından, eğer gerçekten kurutma yapmak istiyorsanız, ağaçlarınızı bir süre uzaktan izlemeniz gerekecek. Bunu da göz önüne almalısınız. Sonra yapabileceğiniz en makul yöntem, ağacın bıçak görerek kesilmiş yüzeyi tutkallamaktır. Sulandırılmış tutkalı güzelce sürünüz. Gözetiminizde olmak kaydıyla en az 6 hafta nemli ve rutubetli olmayan, direk güneş ışığı almayan, kuru ve serin bir mahalde bekletmelisiniz. Alt ve üst yüzey açıkta kalmalı ve hava sirkülasyonu sağlamalısınız. Ağaç kütüğü kesiği, içindeki suyun buharlaşmaya başladığı an çatlamaya başlar. Buharlaşmayı mümkün olduğunca yavaşlatmanız gerekmektedir ki çatlamasın!

      1. akış dedi ki:

        ilginize çok teşekkür ederim

  103. akış dedi ki:

    bir soru sormak istiyorum minwax wipe on poly ürününün muadili hemel markasında hangisidir. you tube da seyrettiğim kadarıyla minwax ın bu ürününde alınan sonuç mükemmel.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Sorduğunuz ürünün muadili Hemel’de var mı bilemiyorum. Hemel için size bir ürün öneremem ama önerebileceğim iki farklı markaya ait ürün var. Eminim işinizi göreceklerdir.
      Tıpkı Minwax gibi bu da bir film tabakası oluşturacak hem çizilmelere karşı dirençli olacak hemde parlak satenimsi bir yüzey elde edebilirsiniz. Link: http://www.polisan.com.tr/tr/Urunler/Detay/192/politex-cam-cila-parlak
      Diğer ürün ise ister renklendirme amaçlı kullanın ister şeffafını kullanın, Minwax’a benzer işleve sahip bir üründür. Link: https://www.clou.com.tr/urunlerimiz/yaglar-ve-waxlar/clou-w11-su-bazli-waxli-ahsap-renklendirici-750ml

      1. akış dedi ki:

        teşekkür ederim

  104. selçuk dedi ki:

    Iyi günler ahşap kutuk uzerine cam cila uygulamasi yaptim iki kat yaptim bir sotun yoktu yuzeyin tamamen cam gibi görünmesi icin bir kat daha sürdüm fakat yüzey ayni örümcek aği gibi buzlu cam görünümünde oldu neden olabilir acaba.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Nedenini çok emin olmamakla birlikte şuna bağlıyorum. Cam cila, kimyası gereği reçine esaslı elastik bir malzemedir. İlk 2 kat ile muhtemelen kütük yüzeyi cilaya doyduğu için 3. kat yüzeyde tutunmayıp, parçalara ayrıldı. Bu da gözenekli ve içerisinde hava boşluklarının da olduğu bir yüzey elde ettiniz. Sentetik tiner ve üstübü ile sürdüğünüz cilanın fazlasını mümkün mertebede sökebilirsiniz. Ardından cilayı yeniden uygulayın. Ne ile uyguladığınızı bilemiyorum ama üstübü ile uygulayın. Sıvazlayarak sürün. Fırça izi de kalmayacaktır. Eğer ki kütük yüzeyi düzgünce zımparalanmış ve temizlenmiş ise jilet gibi bir yüzey elde edebilirsiniz. Ayrıca kütük üzerine cila yapmadan önce boya vesaire yapmıyorsanız da en azından 1 kat şeffaf pinoteks uygulayıp kurumasını bekleyin. Daha doygun bir yüzey elde etmiş olacaksınız.

  105. tuğba dedi ki:

    Merhaba
    Salon takımımı boyamak istiyorum .Bu renkli vernikle renk değişikliği yapmam mumkunmu . Koyu renkli mobilya açık bir renge donermi ayrıca mobilyam parlak önce ne yapmam gerekir

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba Tuğba Hanım.

      Neyi nasıl yapacağınıza salon takımınızın cinsi, kullanılan malzemesi ve üzerindeki detaylarına göre karar vermek daha doğru olacaktır. Lakin koyu renk tabi ki de açık bir renk ile değişiklik yapılabilir. Parlak olan mobilya, bir takım işlemlerden sonra istenilen sonuçlarda geri kazanılabilir ama dediğim gibi mobilyanızın nasıl bir mobilya olduğunu bilmek gerekir. Dilerseniz bilgi@estetikev.net mail adresine bir kaç fotoğraf gönderin. Yardımcı olmaya çalışalım.

  106. Beyza dedi ki:

    Merhaba,

    Ben de uzun zamandır mobilya yenileme hevesindeyim. Sonunda cesaretimi toplayıp zımpara makinemi aldım. Ham akşap görüntüsünden hoşlandığım için mat vernik kullanmayı düşünüyorum. Aklımdaki renk ise https://www.blesserhouse.com/2016/08/weathered-oak-dining-table-makeover.html adresindeki gibi; sarımsı veya kahverengi olmayan, griye çalan bir bitiş istiyorum. Bu verniğin Türkiye’de bir muadili var mı? Veya böyle bir görüntü için hangi ürünü kullanmalıyım?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba Beyza,

      Minwax’ın muadili Türkiye piyasasında “Hemel” markasına ait “Hickson Decor Universal Satin” gibi bir kaç ürününü temin edebilirsin. Renk kartelasında örnekteki renge yakın bir renk bulamadım ama kalite olarak minwax ile eş değer olduğunun garantisini verebilirim. Aklındaki renk ise “Dyo” nun “Pinosan Vernikli Ahşap Koruyucu” ürününün renk kartelasında ceviz ve venge renklerini karıştırarak elde edebileceğini düşünüyorum. Yada sadece venge rengini selülozik tinerle inceltebilirsin.

      1. Estetik Ev dedi ki:

        Biraz daha araştırdım ve “Hemel’in 2017 renk kartelasına” ulaştım. Buyrun burada! Polisan ve Dyo markasına göre biraz pahalı ama renk kartelasındaki seçenekler muazzam!

  107. H.Hüseyin ALTIN dedi ki:

    merhaba pınar hanım;
    kızıl çam’dan piknik masası yapıyorum. bu masayı doğal haliyle damar çizgilerini göstersin istiyorum. hangi vernik kullanmamı tavsiye edersiniz

    iyi çalışmalar.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar Hüseyin Bey.

      Çam kerestesi ham hali ile sarımsı bir renge sahiptir. Su yolları da oldukça natureldir. Bu naturelliği kaybetmeden boyama seçeneğiniz her türlü su bazlı renkli ahşap vernikleridir. Renk seçimi size kalmıştır. Polisanın renkli ahşap verniklerini öneririm. Kullanımı kolay ve uygun fiyatlıdır.

      İyi çalışmalar.

      1. H.Hüseyin ALTIN dedi ki:

        teşekkür ederim.

  108. Derya dedi ki:

    Merhaba Pınar Hanım.

    Uzun zamandır doğru bilgiye ulaşmak için araştırma yapıyordum ki yazınızı okuduğumda sorularıma nihayet cevap bulabildim. Harika bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Yaptığınız vernik uygulamasında 1. ve 3. fotoğrafın en sağındaki renkleri öğrenmek isterim. İyi çalışmalar dilerim.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar Derya Hanım.

      İlginize teşekkür ederim. 1. fotoğraftaki renk “kurşuni” 3. fotoğraftaki renk ise “siyah” olmaktadır.

      Size de iyi çalışmalar.

  109. Efe dedi ki:

    Pınar hanım merhaba!

    Çok güzel bilgiler vermişsiniz teşekkürler. Bir sorum olacak. Renkli verniklerden bahsettiğiniz bölümde ikinci ve üçüncü resimde ortadaki verniklerin renkleri nelerdir acaba? Ve bu vernikleri resimdeki ince kesik uçlu fırçayla mı boyadınız?

    Cevabınız için şimdiden teşekkürler, kolay gelsin!

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhaba Efe Bey.

      2. Fotoğrafta kestane rengi 3. Fotoğrafta ceviz rengidır. İsterseniz kesik uçlu firçayla da boyayabilirsiniz ama şunu belirtmeliyim ki boyanacak yere göre boya, boyaya göre fırça seçilir. Yani sizin boya yapacağınız yer kadar boyanın cinsine fırça seçimi için önemlidir. Ona keza boyanacak alanda fırça seçiminde bir faktördür.

Yorumlara kapalıdır!