Eski ve endüstriyel görünümlü ürünler bir de ahşap malzemeden üretildiğinde, ev dekorasyonlarında zevkle kullanılması hiçte şaşırtıcı olmamaktadır. Çünkü evinizin dekorasyonu her ne şekilde ve tarzda olursa olsun kolaylıkla bir köşeye dahil edilebilmektedir. Aşağıda nasıl yapılacağını anlatacağımız ahşap masa takvimi gibi… Fakat böyle ürünleri dekorasyona dahil etmek için bir hayli para harcamak anlamına da gelmektedir. Bu durum göz önüne alınınca da bir çok şeyden mahrum kalınmaktadır. Lakin şöyle de bir gerçek var ki tasarım adı altında fiyatlarının çok yüksek olduğu bir çok dekoratif eşyanın benzerini biraz uğraşarak kendiniz de yapabilirsiniz. Sadece nasıl yapılacağını bilmeniz gerekmekte ve bir kaç el aletine ihtiyacınız olmaktadır. Nasıl yapılacağını bilip de bir kereye mahsus yapacağınız bir proje için el aletleri de temin etmek istemeyebilirsiniz. Çok normaldir. Bunun çözümü de çok basit. Yapmak istediğiniz her ne olursa olsun, bir yerler de o işi yapabilecek bir usta bulunabilmektedir. Her neyse konuyu daha fazla uzatmadan özetle dediğim gibi nasıl yapılacağını biliyorsanız paranızın yarısından çoğu hem cebinizde kalmış olacak hem de kendim yaptım diyerek göğsünüz kabaracak, komşularınıza, misafirlerinize havanızı atacak, kim bilir belki de işi ticarete bile götürebileceksiniz. Nasıl yapılacağını aşama aşama anlattığımız daha bir çok fikri hemen buradaki “Nasıl Yapılır?” linkten bulabilirsiniz.
Gelelim asıl konumuza… Bu yazıda sizlere tamamı ile orjinal, müthiş, şık, dekoratif ve daha bir sürü tanımlama yapabileceğimiz bir ahşap masa takvimi nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım. Öncelikle belirtmeliyim ki bu ahşap masa takvimi diğer takvimler gibi yıl bitince bitecek türden olmayıp sıkılana kadar kullanabileceğiniz, belki de yapıp sevdiklerinize hediye edebileceğiniz ya da çalışma ortamlarınıza bambaşka bir hava katabileceğiniz ultra-dekoratif bir takvim tasarımıdır. Ayrıca hem ihtiyacınız olan malzemelerin temini hem de yapımı oldukça kolay bir ahşap masa takvimi çalışmasıdır. Hemen ihtiyacınız olan malzemeleri sıralayalım ve yapım aşamalarını sırasıyla inceleyelim.
Yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere, uzun uzadıya tek tek malzeme listesini yazmayacağım. Bir kaç parça ahşap çıta, vidalama aleti (matkap olarak ta kullanılıyor) ahşap boyası (her ne renk istiyorsanız) günün hangi tarih olduğunu belirleyip gösterecek türden bir kaç aparat (örnekte dosya kutularında veya dosya klasörlerinde kullanılan kağıt tutucu metal çerçeveler kullanılmış) İkea’nın sattığı karton dosya kutularından alanlar varsa ne olduğunu daha iyi anlayacaklardır. Bilmiyorsanız da sorun yok kırtasiyelerde ya da nalburlarda bulunabilecek şeyler. Ayrıca aynısı da olmak zorunda değil. Belki sizin aklınıza daha iyi bir fikir gelecektir. Malzemeleri de saydığımıza göre hızlıca nasıl yapıldığını anlatarak mevzuyu bitirebiliriz.
Ebatları sizin zevkine kalmış olan ahşap çıtalarınızı (marangozda bir kaç liraya temin edebilirsiniz) (örnekte üç yatay sıra ile kurgulanmış takvim gözükmektedir) ayak olarak kullanacağınız çıtalara vidalama aleti ile vidalayarak işe başlıyorsunuz. Akabinde takvimi ayakta ve denge durmasını sağlayacak olan ve yine ölçüleri sizin zevkine kalmış bir başka ahşap kaideye montajını yapmanız gerekmektedir. Ayakların kaideye denk gelecek yerlerini, kaidenin altında işaretleyip, önce kaideyi sonra ayakları yada tam tersi şekilde fark etmez, matkap ile deliyorsunuz. Deldiğiniz deliğin çağında bir miktar büyük ölçüde vidalar ile ayakları kaideye bağlantısını yapıyorsunuz ve hemen boyama işlemine hiç vakit kaybetmeden geçiyorsunuz. Renk olarak yine sizin zevkine kalmış. Ahşap verniği ya da cilası da kullanabilirsiniz. Verniğin de, cilanın da her zevke uygun renk seçenekleri mevcut olup, belki de kullandığınız ahşabın kendine has doğal rengi ile de kullanabilir ya da şeffaf ahşap yağı sürerek çok muazzam bir görünüm kazandırabilirsiniz. Boyama işlemi biter ve takviminiz kuruduktan sonra işaretçinin yerine montajına geldi sıra. Burada dediğim gibi belki aklınıza daha parlak bir fikir gelir ve onu da uygulayabilirsiniz. Bu işlemi de geçtikten sonra sıradaki işlem takvimi işaretlemeye… Gün, ay ve ayın kaçı olduğunu göstermek için, çıtaların üzerine yazmanız gerekiyor. Örnekte kaşe basar gibi damgalama yapılarak takvim işaretleniyor. Şunu da yapabilirsiniz. İstediğiniz büyüklükle yazı şablonu ile keçeli bir kalem vasıtasıyla takvimizi işaretleyebilirsiniz. Bu işlemi de başarıyla tamamladığınız vakit geriye son bir işlem kalıyor. O da hazırladığını bu güzel ahşap masa takvimi ni nereye koyacaksınız. İşte bu da yine sizin zevkinize kalmış.
Yani kısacası hayat sizin zevkinize kalmış. Onu istediğiniz şekilde, sahip olduklarınız kadarıyla en mutlu şekilde itham edebilmek size kalmış. Olanlarla yetinmesini bilirsek hayat daha kolay ve daha mutlu yaşanacak bir ortama dönüşecektir. Esenlikle kalın.
Efendim fikrin ve görsellerin kaynağı işte buradadır.