Ahşap ve Dekor, Dekorasyon Rehberi

Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi Bölüm 2 – Ahşap Boyası Çeşitleri

Kendin yap çalışmalarınızda ve özellikle ahşap kullanımı gerekli projelerinizde ahşap parçaların boyası için hangi çeşit boyayı ve nasıl kullanmanız gerektiği hakkında hazırladığım ahşap yüzeylerde boya rehberi adlı yazı serisinin 2. bölümü olan ahşap boya çeşitlerini ve seçeneklerini anlatmaya çalışacağım.

Bir önceki yazımda sizlere ahşap yüzeylerde boya amaçlı kullanabileceğiniz vernik ve cila seçenekleri hakkında bilgilere yer vermiştim. Vernik ve cila arasındaki farkları, uygulama şekiller ve dikkat edilmesi gereken hususları paylaştım.

Ciladan ziyade vernik ve özellikle renkli vernik ile boyama uygulamaları benim ve bir çok kişininde tercihi olmuştur. Çünkü hem kullanacağınız ahşaba, ahşaba özgü doğal renklerde boyaya bilirken, hem de ahşaba ekstra koruyucu bir yüzey oluşturmuş ta oluyorsunuz. Çıkan sonuç gayet naturel bir görünüm olmaktadır. Bunu ahşap yüzeylerde boya rehberi’nin 1. bölümünde örneklerle detaylıca anlattım. Dileyen rehberin ilk bölümüne aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilir.

Ayrıca Bakınız: Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberinin Bölüm 1– Vernik ve Cila

Rehberin 2. bölümünde ise sizlere vernik ve cila haricinde ahşap çalışmalarınız için kullanabileceğiniz diğer seçeneklere detaylıca yer vereceğim. Başlıca seçeneceklerinizi burada listelerken özellikle dikkat ettiğim husus ise Türkiye’de satışta olan, kolaylıkla temin edebileceğiniz ürünler olmasıdır.

Peki o halde başlayalım…

Ahşap Yüzeylerde Boya Seçenekleri Nelerdir?

İlk iş olarak şunu bilmekte yarar vardır. Her hangi bir boya türü her hangi bir şeye sürülebilir ve boyanabilir ama bu boyama işleminin vereceği sonuç tatmin etmeyecektir. Çünkü her bir boya ürününün kendisine has uygulama şekli bulunmaktadır. Kullanılan fırçadan, bekleme süresine ve boyama şekline kadar bilinmesi gereken bir takım bilgiler vardır.

Ayrıca ahşap boyası denilince aklınıza gelen ilk şey hobi marketlerinde önceden hazırlanmış MDF kontraplak kutular, tepsiler ve buna benzer objelerin boyanması gelecektir. Bu işin bir çok ustası, erbabı ve internette sayısız bilgileri bulunmaktadır. Benim buradaki amacım bu tip çalışmaları anlatmak değildir ama yinede bu konu hakkında kısaca bir bilgi vererek ahşap yüzeylerdeki boya seçenekleri konusuna giriş yapmak istiyorum.

MDF kontra ile yapılmış objelerle boyama işi ahşap boyamadaki en temel, en yaygın ve hobi denilince akla gelen ilk konudur. Genellikle hobi marketlerinde ve bazı kırtasiyelerde bu tip objeleri temin edebilirsiniz. Zaten bu tip objeleri satan yerlerde bu çalışmalarda da kullanabileceğiniz boyalar da bulunmaktadır. Türkiye piyasasında rahatlıkla temin edebileceğiniz, en yaygın ve en ucuz boya markası olan “Cadence” kullanılmaktadır. Bir çok renk seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca ahşap boyaması esnasında boya haricinde yardımcı malzeme olarak kullanılması gereken medium, glaze, miksiyon gibi seçeneklerini de sunmaktadır. Kullanılan boya tipi akrilik esaslı su bazlı boyadır.

Akrilik esaslı su bazlı boya tiplerini, eğer boya işleriyle uğraştıysanız ve işin içindeyseniz duymuş veya biliyor olabilirsiniz. Özellikle bu tipteki boyaların kullanılmasının sebebi kolay kullanımı, örtücü özelliğinin oluşu, çabuk kuruması ve renk seçeneklerinin fazlalılığıdır. Ahşap boyama hobisi edinmek istiyorsanız eğer internet üzerinde araştırmalar yapabilirsiniz.

Akrilik Esaslı Su Bazlı Boya Nedir?

Yukarıda bahsettiğim boya tipi olan akrilik esaslı su bazlı boya aklınızı karıştırmasın. Sadece akrilik boya alarakta boyama işlemini yapabilirsiniz. Akrilik esaslı su bazlı boya demek kısaca akrilik boyaların önceden fabrikada hazırlanmış ve kullanıma hazır olan şeklidir. Aldığınız gibi çalışmanızı boyamaya başlayabilirsiniz. Akışkan özelliği bulunmaktadır. Boyayı fırçanıza aldığınızda aktığını göreceksiniz. Bu özelliği sayesinde çok kolay sürülebilir. Daha çok alan boyanır ve rahat kapanır. Bu şekilde hemen her türlü kendin yap çalışmalarınızdaki ahşap parçaları istediğiniz renkte gerek tamamını gerek istediğiniz desenleri resmedebilirsiniz.

Eğer sadece akrilik boya alırsanız şayet boyanız su bazlı boyaya göre daha koyu kıvamda olacaktır. Bunun hem avantajı hem de dezavantajı vardır. Avantajı, tek katta boyama işlemi yapabilirsiniz. Dezavantajı ise boyanızın kıvamı yoğun olacağı için boyayabileceğiniz alanın daha az olacağıdır. Bu da şu demek oluyor. Daha fazla boya kullanmanız gerekecektir. En iyi ihtimalle boyanızı başka bir kaba alıp içine de kaptaki boyanın 3te1 oranında su ilave ederek boyanızı inceltebilirsiniz.

Yağlı Boya Kullanan Var Mı Hala?

Ahşap yüzeylerde kullanabileceğiniz bir başka boya çeşidi ise yağlı boyadır. Yağlı boya daha plastik boyalar, sentetik boyalar, akrilik boyalar ve dahi bir çok çeşit boya daha yokken var olan bir boya çeşidir. Bir kere çok ama çok ağır kokar. Boyandığı mahalde koku kolay kolay çıkmaz. Boya yapılacak yüzeyde daha önceden var olan bir başka boya varsa da sorun yoktur. Müthiş kapatma kabiliyeti ile hemen her tülü boyanın üzerine uygulanır ama tam tersi olarak yağlı boya yapılmış yüzey üzerine her hangi bir boya yapılmadan önce o boyayı tamamen çıkarmak gerekir. Bu çıkarma işlemini de en kalın zımpara ve spatula ile yapabilirsiniz. Katman katman çıktığını göreceksiniz. Yağlı boyayı sökmek isterseniz bir başka seçenek olarak ısıtıcı makinası ile yumuşatabilir, spatula ile sökebilirsiniz. Ayrıca boya sökücü kullanabilir, spatula veya tel fırça ile boyanızı sökebilirsiniz.

Tabi yukarıda bahsettiğim eski usül kimyası olan yağlı boyalardır. Eski ahşap mutfak dolapları, kapılar, pencereler bu tip yağlı boya ile boyanırdır. Tabi şimdi mutfak dolapları kaplamalı MDFlam, kapılar amerikan kapı, pencerelerde PVC oldu. Haliyle yağlı boyanın prestiji giderek azaldı. Nitekim yağlı boyalarda kendilerini yenileyerek piyasaki varlığını ve kullanımını sürdürmektedir. Eskiden beri bildiğimiz yağlı boyalar artık günümüzde sentetik boya olarak adlandırılmaktadır.

Şimdi! Önemli kısım burada başlıyor. Elinizde eski bir dolap, masa, konsol, sandalye, tabure gibi her hangi bir ahşap objeniz olabilir. Haliyle eskidikleri içinde kullanmaktan sıkılmış olabilirsiniz. Sıkıldığınız bu tip objeleri geri dönüşüm ile yenilemek isteyebilirsiniz. Eski ahşap eşyalarınızı yenileyerek bambaşka bir hava katabilir, sıkıldığınız o objelerle yeniden barışabilirsiniz.

Sentetik Boya Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yukarıda da dediğim gibi eski eşyalarınızı, mobilyalarınızı bir kaç basit işlem ve güzel renkli bir boya kullanarak geri dönüşüm sağlamış olursunuz. Böylelikle yeni bir eşyaya sahip olabilirsiniz ve bunu sentetik boya ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Peki sentetik boya nedir?

Sentetik boya, nalburdan alındığı gibi kullanılamayan ve mutlaka sentetik tiner ile inceltmeniz gereken boyadır. Hemen her renk seçeneği bulunmaktadır. Sentetik boyayı daha iyi tarif etmek için yukarıda anlattığım su bazlı boya ile kıyaslayarak anlatacağım.

Su Bazlı ve Sentetik Boya Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Nefes alma özelliği açısından bakıldığında su bazlı boyaların böyle bir özelliği varken sentetik boyalarda böyle bir şey yoktur.
  • Su bazlı boyalar neme ve rutubete daha dirençlidirler.
  • Sentetik boyalar ise siline bilmeye, temizlenmeye daha dirençlidir. Ancak bu tip boyaların kimyası gereği zaman içinde renklerinde solmalar ve sararmalar olabilir.
  • Sentetik mi su bazlı mı diye tercih etmeniz gerekirse görünüm esaslarına göre karar verilmesi gerekmektedir. Bu da şu şekildedir. Sentetik boyalar mat, yarı mat (saten) ve parlak seçenekleri varken su bazlı boyalarda mat ve yarı mat seçenekleri vardır.
  • Sentetik ve su bazlı boyaların ortak noktası ise her iki boya türü de örtücü özelliği olan ve boyadığınız her hangi bir şeyin rengini kullandığınız boyanın rengi ile tamamen kapatabilen boya çeşididir.
  • Sonuç olarak evinizde ya da alarak yenilemek istediğiniz her hangi bir ahşap eşyayı, rengini değiştirerek yenilemek istiyorsanız sentetik veya su bazlı boya kullanmanız gerekmektedir.

Polisan’ın yeni nesil ahşap boya grubu muazzam işler yapmanıza olanak tanımaktadır. En profesyonelinden en amatör boyacısına kadar herkesin kolaylıkla kullanabileceği türden boyalardır.

Sentetik ve Su Bazlı Boyalarda Genel Uygulama Nasıldır?

  • Boyaların hazırlanmasından ziyade boyayacağınız obje üzerinde nasıl uygulama yapmanız gerektiğine dair başlıca bilgileri paylaşmak istiyorum.
  • Uygulanacak yüzeyler düzgün, sağlam, kuru ve tozdan arındırılmış olmalıdır.
  • Eski yüzeylerde yapılacak uygulamalardan önce yüzey iyice zımpara yapılarak yeni yapılacak boyanın performansı arttırılmalıdır.
  • Varsa yüzeydeki çukur ve çatlaklar ahşap macunu ile doldurulmalıdır.
  • Boya işlemine geçilmeden evvel kullanacağınız boyayı farklı kapta tiner ile incelterek (yarı yarıya) ilk kat boyayı yani astarını yapmalısınız. Bu arada astar boyası olarak satılan boyaların çoğu ticari amaçlı satılan ve satın alınmasının gereği olmayan boyalardır. Astarı son kat boya için kullanacağınız boya ile yapabilirsiniz.

Yukarıda sizlere başlıca uygulama şeklinden bahsettim. Sonuç olarak profesyonel amaçla boya işeri yapmayıp, özellikle kendin yap fikirleri için ahşap unsurları barındıran projelerinizde kendi ahşabınızı bilinçli bir şekilde boyayabilmeniz için bilgiler yer vermeye çalışıyorum. O sebepten de verdiğim bilgilerde bu yöndedir.

Ahşap yüzeylerde boya rehberi yazımın devamında sizlere bu uygulama prensibini daha detaylıca maddelere ayırarak bir ahşap eşyanın boya işini nasıl bitireceğinizi anlatacağım. Böylelikle sahip olduğunuz eski ahşap mobilyaların boya ile geri dönüşümünü sağlayabilirsiniz.

Boya Yaparak Eski Ahşap Mobilyaların Geri Dönüşümü

Sizler için aşamalarıyla eski bir ahşap mobilyanın boya ile geri dönüşümünü aşağıda vereceğim bir kaç örnek ile madde madde anlatacağım. Aşağıdaki sizler için öncesini ve sonrasını gösteren bir kaç örneğe yer veriyorum. Fazlasıyla fikir vereceğini düşünüyorum.

ahşap yüzeylerde boya rehberi

Ahşap Yüzeylerde Sentetik Esaslı Mat Boya Uygulaması

ahşap yüzeylerde boya rehberi

Ahşap Yüzeylerde Sentetik Esaslı Yarı Mat Boya Uygulaması

ahşap yüzeylerde boya rehberi

Ahşap Yüzeylerde Sentetik Esaslı Parlak Boya Uygulaması

Yukarıdaki görseller fazlasıyla profesyonel şekilde eski eşyaların geri dönüşümü ile yeni işlevler kazandırılmış çalışmalardır. Biraz hayal gücü biraz da boş vakit ile insanın yapacağı şeylerin sınırı yoktur. Eğer ki yukarıdakilere benzer daha fazla fikir görmek istiyorsanız aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Eski Eşyaların Geri Dönüşüm Fikirleri – Öncesi ve Sonrasıyla 19 Farklı Örnek

Peki buna benzer eski mobilyalarınızı nasıl boyayacaksınız? Hemen sıralıyorum…

  • İlk iş olarak mevcut mobilyanızı etrafı açık olacak şekilde bir yere taşıyıp, konumlandırınız. Altına da boya naylonu temin edip sermeyi unutmayınız. Nalbularda 3-5 liralık fiyatlarda 50m2 lik paket halinde satılmaktadır.
  • Eğer ki mobilyanızın üzerinde varsa kulpları sökün.
  • Varsa daha önceden çakılmış çivi veya vidaları sökün.
  • Genel de eski ahşap mobilyalar; dolap, şifoniyer, zigon gibi parçaların arkası kontra ile kapatılmıştır. Varsa bunu da sökmenizde yarar var. Çünkü muhtemelen çürümüştür.
  • Söküm işleri tamamlandıysa boya incesi ikinci hazırlık aşamasına geçin.
  • Öncelikle kalın zımpara ile eski yüzeydeki boyayı sökmeye başlayın. Zımpara işin en zor kısmıdır. Eğer ki elektrikli bir zımpara aletiniz yok ise biraz yorucu olacaktır.
  • Zımpara da ikinci aşama olarak daha ince bir zımpara ile zımpara işine devam edin. Eşyanın üzerinde girintili çıkıntılı ince detaylı profiller olabilir. O kısımları mümkün olduğunca çıkarmaya çalışın. Çıkmıyorsa da çok uğraşmayın. Eğer ki mevcut boya çok kalın bir tabaka halinde ise nalburdan bir boya sökücü alın. Daha önce kullanmayanlar, eğer kullanmak istiyorsanız mutlaka bu kısmı dikkatlice okumalısınız.
  • Boya Sökücü Kullanacakların Dikkatine!
  • Boya sökücü hemen her nalburda bulunmaktadır.
  • Boya sökücüler 3 veya 4 numaralı bir fırça kullanarak uygulayınız.
  • Fırçanızı ne çok boya kutusuna daldırın, ne de çok fazla sökücü malzemeyi fırçaya almayın.
  • Boya sökücü keskin kokulu ve yakıcı özelliği olan kimyasal bir maddedir.
  • Uygulama esnasında mutlaka kalın inşaat eldiveni, kalın plastik gözlük ve ağzınız için bir maske kullanmalısınız.
  • Vücudunuzun her hangi bir yerine sıçraması veya bulaşması halinde hiç vakit kaybetmeden bolca temiz su ile yıkayın.
  • Boyası sökülecek alanın tamamına değil de daha küçük alanlarda uygulayın.  Sökücüyü sürdükten sonra en az  15 dakika bekleyin.
  • Mevcut boyanın yavaş yavaş kabardığını göreceksiniz. O vakit tel fırça veya bir spatula ile kabaran boyayı sökmeye başlayabilirsiniz.
  • Gerekirse aynı çalışmayı 2. kez tekrarlayın ve işlemi tamamlayın.
  • Mevcut boyanın sökülmesinden sonra sırada basit bir onarım işi var. Bu da daha önceden varsa çivi veya vida boşlukları, yarıklar ve çatlaklar, ahşap macunu ile doldurulur. Bu işlemi elinizle bile yapabilirsiniz lakin daha profesyonel olsun istiyorsanız ince uçlu bir spatula ile boşlukları doldurabilirsiniz.
  • Ahşap macunuz kuruduktan hemen sonra ince bir zımpara ile üzerinden geçin. Macun ahşap ile hem yüz olana dek zımparalayın.
  • Zımpara işlemleri bittikten hemen sonra artık boya işlemine geçebilirsiniz.
  • Önce nasıl bir boya yapacağınıza karar vermelisiniz. Yukarıdaki görsellerde yer alan örneklere göre 3 farklı sentetik boya çeşidini de anlatacağım.
  • Sırasıyla mat, yarı mat ve parlak boyalar kullanılmıştır.
  • İlk görselde boya mümkün olduğunca sentetik tinerle inceltilmiş ve sentetik esaslı mat boya kullanılmıştır.. Daha naturel ve rustik bir görünüm elde etmek için geniş ve düz kesim bir fırça kullanılmıştır. Fırçadaki boya hızlıca yayılarak bir kısım yerlerde daha yoğun iken bir kısım yerlerde daha seyreltilmiş boya uygulanmıştır.
  • İkinci görselde sentetik esaslı yarı mat boya kullanılmıştır. Önce bir kat astar uygulanmıştır. Ardından ikinci ve son kat boya yapılmıştır.
  • Eski bir eşyayı yenilemek için boyayıp yeninden eskitme görünümü vermek kulağa ne kadar mantıklı geliyor bilemiyorum lakin göze çok hoş geldiği aşikar. Boya işlemi bitirildikten sonra boya kuruyunca hem ince hem de küçük bir parça zımpara ile istediğiniz yerlerden geçerek bir miktar yeni boyayı sökerek, yeni boyadığınız mobilyaya eskitilmiş bir görünüm verebilirsiniz.
  • Üçüncü ve sonra görselde ise sentetik esaslı parlak boya kullanılmıştır. Bu boya cinsini evinizdeki eski ahşap kapılarda da kullanabilirsiniz. Parlak bir görünüm seviyorsanız eğer evinizdeki kapıları bu şekilde boyayarak zengin bir görünüm elde edebilirsiniz.
  • Bu boyayı fırça izi bırakmadan boyayabilmek için rulo kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca bir miktar sentetik tiner ile incelterek boyanın yayılmasını kolaylaştırabilirsiniz. Önce bir kat astar atmalısınız. Ardından en az iki kat boya yaparak çalışmanızı bitirebilirsiniz.

Ahşap yüzeylerde boya rehberi’nin bu bölümü yine bir miktar uzun olduğunun farkındayım lakin anlatacak öyle çok konu olunca yazmakla da bitmiyor. 2. bölümün burada sonuna gelmiş bulunmaktayız. Ahşap yüzeylerde boya rehberi’nin 3. bölümünde ise sizlere Türkçe’ye kara tahta boyası olarak geçmiş chalkpaint nedir, nasıl uygulanır ve 3 farklı tarifi ile evde nasıl bu boyadan yapılacağını anlatacağım. Takipte Kalın!

38 thoughts on “Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi Bölüm 2 – Ahşap Boyası Çeşitleri

  1. Hüseyin dedi ki:

    Ben İsviçre’de inşaat boyacılığı yapıyorum. Çok değerli bilgiler paylaşmışsınız, teşekkürler. Her soruya da sabırla cevap veriyorsunuz. İyi çalışmalar, kolay gelsin.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Naçizane yorumunuz için ben teşekkür ederim. Size de iyi çalışmalar dilerim.

  2. Mma dedi ki:

    merhaba ilk olarak bu değerli bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler.ben daha önce hiç boya yapamış biriyim. Şimdi evdeki gri parlak yüzeye sahip buzdolabı siyah parlak renge çevirmek istiyorum hangi boyayı kullanmalıyım boyarken iz oluşumu gibi sorularım ve endişelerim var bana yardımcı olabilir misiniz lütfen.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar. Buzdolapları da boyanır elbet. Fakat ne sizin ne de bizim onu evimizin konforunda boyama şansı yoktur. Tatmin edici sonuç almak için dışarı fason işler yapan fırın boyacıda boyaltılması gerekir ki o da boyanır mı? Boyanacaktır tabi ki ama bir daha kullanılır mı onu bilemem. Neden fırın boya diyorum. Fırça izi olmadan, her yere eşit şekilde dağılmış ve kullanım esnasında sökülüp dökülmeyecek boyama usulü fırın boyadır. Fakat koca buz dolabını tek seferde boyayabilecek bant var mıdır? Varsa dahi gitti geldi derken hesap edilemeyecek şeylerle karşılaşılabilir. Vel hasıl kelam elinize fırça alarak buzdolabınızı boyayamazsınız. Boyanır ama istenilen sonuç elde edilmeyecektir. Her türlü yüzeyi boyayabileceğiniz boya çeşitleri de var ama buzdolabında denenmiş midir bilemem.
      Kolaylıklar diliyorum.

  3. hüseyin dedi ki:

    merhabalar.benim sorum şu ham mdf yi bosch un bu yeni modeli olan pfs 5000 boya tabancası ile boyamak istiyorum.Bunu yaparken maliyeti ve boyanın kullanımı açısından yağlı boyamı yoksa akrilik boyamı daha uygun olur

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Akrilik esaslı plastik boya daha iyi olacaktır.

      1. hüseyin dedi ki:

        kullanacak olduğum makinanın ruloya göre boya tüketiminin daha fazla olduğunu okudum.Şu geliyor aklıma( akrilik esaslı plastik boya dediğiniz sanırım su bazlı boya olsa gerek dyo hydrolüx kullanmayı düşünüyorum)3-4 kat boyama yaparken her attığım boyaya % 10 -15 su katsam boyanın tutunmasında veya bilmediğim herhangibir sıkıntı olurmu şimdiden teşekkürler

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Geç geri dönüş için kusura bakmayın. Eğer ki bakacak olursanız diye sorunuzu yine de cevaplamak isterim. Evet su bazlı akrilik boyadan (plastik boyalar) bahsediyorum. 3 ya da 4 kat boyama yapmanızı gerektirecek bir durum olacağını sanmıyorum. Eğer ki içine su katmazsanız. Çünkü su boyayı inceltecek, elstikliğini yitirecektir. Böyle olunca yüzeyde tutunmasına bir sıkıntı oluşmaz ama örtücülükte problem yaşarsınız. İlk katta sadece ve o da 1 kat olacak şekilde astar uygulayın. Ürün portföylerinde astar boyaları da var. Nitekim gerek yok. Su bazlı olduğu için su ile inceltilebilir demek istiyor. Su ile inceltip astar yapın. Hatta su katınca ne olacağını da görmüş olacaksınız. Devamında en az 2 kat olmak kaydıyla ve kat aralırında bekleme sürelerine de riayet ederek uygulayın. Makina sarfiyatı da uygulama esnasına bağlıdır. Makina eşit şekilde püskürtecektir ama siz boyadığınız yüzeyde ne kadar bekleyeceğinize bağlı olarak boyanın gideri ya artacak ya da azalacaktır. Makina ile keyifli olur ama rulo ile konforlu olur!! Kolay gelsin.

  4. MUHAMMET dedi ki:

    MERHABALAR,
    DUBLEKS EVİMİN AHŞAP MERDİVEN,SAHANLIK VE TRABZANLARINI KOYU MEŞE MAT VERNİKLE BOYAMIŞTIM. ŞİMDİ BEYAZ VEYA KREM TONLARINDA BOYAMAK İSTİYORUM. SORULARIM:
    1- VERNİK ÜZERİNE BOYA OLUR MU?
    2- YAĞLI BOYA MI YOKSA AKRİLİK ESASLI SU BAZLI BOYA MI KULLANMALIYIM?
    BİLGİ VERİRSENİZ TEŞEKKÜR EDERİM.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Mevcut boya ve verniği sökmeli ve tekrar boyamalısınız. Böyle daha sağlıklı olacaktır. Akrilik esaslı su bazlı boya çok daha kullanışlı olacaktır.

  5. Müjdat dedi ki:

    Merhaba ben bahçeye ahşapdan bir kapı yapmayı düşünüyorum we kapıyı da beyaza boyamak istiyorum haliyle bahçe kapısı olduğu için güneş görüyor yağmur suyu kar suyu yiyor nasıl bir yol izlemeliyim dayanıklı olması we hemen çürümemesi için teşekkürler

  6. murat dedi ki:

    Merhabalar. Kapalı bir kamelya yapmak istiyorum kendim bir nevi dikdörtgen ahşap eve benzeyecek. 5*10 ve 10*10 kullanacağım keresteleri (ithal sarıçam) neyle boyayacağım. koruma ve görsel amaçlı. emprenye tarzı bir renk istiyrum. ahşap tahtalarda kullanacağım 2*15 onlar içinde bir öneri bekliyorum. teşekkürler

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Öncelikle kolay gelsin. İlk olarak markasını bütçenize göre belirleyin. İlk önerim hemel ikinci önerim polisan olur. Her ikisi de başarılıdır. Artık renkli vernikler piyasada hem koruma amaçlı hem de dekorasyon amaçlı kullanılıyor ama dış cephelerde ya da suya maruz kalacak yüzeylerde haricen dış cephe boyaları da bulunmaktadır. Boyama sonunda natürel bir yüzey elde etmek istiyorsanız, renkli ahşap vernikleri ile boyamanız gerekir. Böylelikle kereste üzerindeki su yolları ve desenleri kaybolmadan renklendirmiş olursunuz. Tahmin ediyorum siz de bu şekilde bir boyama istiyorsunuz. Bu sebepten diğer seçenekleri hiç belirtmiyorum. Boyama işleminde öncelikle bir en az bir kat şeffaf vernik ile boyayın. İki kat daha iyi olur. Kuruduktan sonra renkli verniği en az iki kat olmaz üzere uygulayın. Boyanın içine bulabilirseniz kaynamış bezir ilave edin. Boyanın rengini değiştirmezken, ilaveten yüzeyde ekstra suya karşı direnç kazanmış olacaktır. Emprenye tarzı renkten kastınız da bu anlattığım uygulamanın sonucu olsa gerek diye düşünüyorum. Ahşap kaplama tahtalarını da aynı şekilde boyayabilirsiniz. Nitekim onlarda çam ya da gürgen olacaktır. Yüzeyi silinmiş olursa çok güzel olur!!

  7. Arif dedi ki:

    Benim ev kapıları 20 yıllık ve kirli beyaz ile yağlı boyalı vaziyette ancak boya bazı yerlerde hasarlı durumda. Ben yeniden çok yakın bir renk olan kaymak renk sentetik boya ile boyamak istiyorum. 8 adet % 25 camlı kapı mevcut. Bunları boyayabilmek için ne kadar sentetik boya kullanmalıyım. Ayrıca kirli beyaz üzerine kaymak rengi tek kat ile renk tutarmı öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Benim size önerim sentetik değil de su bazlı bir boya olan polisan x1 panel boyası olacak. Hemen her yeri bu boya ile boyayabilirsiniz. Fakat şu var ki işin doğrusunu yapmak istiyorsanız mevcut boyayı sökmeniz gerekir. Sökmeden yeni bir yağlı boya bile sürseniz boyanmayacaktır. Boyansa da sizi mutlu etmeyecektir. Eğer ki yine yağlı boya kıvamında bir boya olsun istiyorsanız da yine polisanın primera boyasını öneririm. Her iki boyanın da sarfiyatına baktığımda aynısı gözükmekte. Tabi bu boyanan yüzeyi kondüsyonuna göre değişkenlik gösterecek olsa da litre 10-12m2 yüzey boyanabildiğini belirtmiş. Bu hesaba göre bir kapının ölçüsü 90cm x 210cm olduğunu varsayalım, yani tek yüzü 2m2 olur. Arkalı önlü 4m2 yapar. Toplamda da 32m2 kapı yüzeyi camı minha etmeden buluruz. Bu minvalde size en az 3 litre boya gerekmektedir. Eski boyayı çıkarmadan boyarsanız hele bir de sentetik boya ise 3 katta yapsanız çok zor kapanır. Diye düşünüyorum!!! Tabi bu benim tecrübe ettiğim bir bilgi… Rica ederim.

  8. Hande Şen dedi ki:

    Selamlar, benim sorum tarzınızdan çok azıcık uzak olacak lakin danışmak istedim, terasımızda paletler var boyaları atmış bir vaziyette duruyorlar. Zımparalayıp beyaza boyama niyetindeyim ama nasıl bir boyayla boyayacağımı bilmiyorum. Suya güneşe nasıl bir boya dayanır? Birde nasıl bir vernikle verniklemem gerekir?

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Öncelikle mutlaka zımpara yapmalısınız. Sonra yüzeydeki tozları mutlaka uzaklaştırmalısınız. Ardından polisan X1 ile dilediğiniz renkte boyayabilirsiniz. Çok uzun ömürlü olacaktır. Ekstra vernik yapmanıza gerek yoktur. Sormak istediğiniz her soruyu sorabilirsiniz. Kolay gelsin.

  9. Ceyda dedi ki:

    Merhaba, çocuğum için montessori yatak yaptık Ladin ağacından. Ancak açık meşe renginde ahşap koruyucu attık rengi hem çok koyu oldu hem de kızılımsı oldu. Oysa biz çok az bi ton değişimi istedik. Bunu çıkarıp tekrar verniklemenin bir yolu var mı doğallığını bozmadan? Ya da boyamayı mı tavsiye edersiniz

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Doğallığını bozma konusunda endişeniz olmasın. Boyayı çıkarabilirsiniz. Boyayı zımpara yaparak çıkarmanız mümkündür. Önerim titreşimli zımpara makinası kullanmanız olacak. Çok ucuza temin edebilirsiniz. Bosch öneririm. Zımpara yapmadan yeniden boyamak isterseniz şayet renk her seferinde daha koyu olacaktır. Koyu olanı açmanız mümkün değil. Sadece şeffaf vernik uygulasaydınız ladinin açık sarımsı rengi bir miktar koyulaşacak kuruyunca naturel bir görünüm elde etmiş olurdunuz. Vel hasıl kelam velev ki rengi çıkarabilirseniz ve yeniden renklendirme isterseniz açık ceviz rengini bir miktar tinerle inceltip daha açık bir renk elde ederek uygulayabilirsiniz. Meşenin açık rengi de koyudur..

  10. Baha AK dedi ki:

    Merhabalar.

    Pudra kadar mat, nubuk deri raddesinde ışığı neredeyse hiç yansıtmayan bir boya çeşidi var mıdır? 1900mm x2000mm gibi büyük bir ahşap (mdf) yüzeye uygulamak istiyorum. Renk tercihim ise beyaz.

  11. Derya dedi ki:

    Merhaba yazılarınızı okudum ve sorulara ciddiyet ile cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
    Ben evimin bir duvarındaki ham ağaç kaplamayı ağacın damarlarının görünümünü kapatmayacak şekilde ve biraz da eski görünecek şekilde beyaza boyamak istiyorum. Piyasada satılan bu ağaç koruyucuların beyazi boya şeklinde budakları ve damarları kapatıyor. Kendim boyamak istiyorum. Bana yardımcı olur musunuz? Sırasıyla ne yapmalıyım. Teşekkürler

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Dediğiniz şekilde beyaz renkte maalesef piyasada boya bulunmamaktadır. Ancak eskitme yöntemleri mevcut. Hemen ahşap yüzeylerde eskitme yöntemlerini incelemeye başlayabilirsiniz.

  12. Bergen Tuna dedi ki:

    Merhaba yazilarinizi sirasi ile okudum ancak kafam yine de karisik. Bizim evimizin pencereleri orjinal ahşap kapilar da oyle ve 1992 yılında yapildi. O zamanlar ne atmişlar napmislar bilmiyorum ancak şuan hem bazi yerlerinin rengi dökülmüş hem de pervazda acilma olan yerlerden su aliyor simdi ben renkli pinoteks kullanip üzerine bide vernik mi atacagim vernik yat vernigi mi olacak? Ya da renkli vernik +dolgu vernik + cam cila veya tik yagı falan mi atacagim ? Bu sene ahşap kurdu yapmaya basladı bide delikler var ilac da yapmam gerek o deliklerin icine uzerini hangi macunla kapatmaliyim ki uzerine surecegim cilalarda hem dogal dursun hem de butünlük saglasin? Yapacagim işlemleri sırası ile yazabilirseniz cok memnun olurum şimdiden teşekkur ederim saglicakla kalin

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar .
      Yazıların tamamını okuduğunuz için teşekkür ederim. Öncelikle mevcut boyanın yüzeyde atılması gerekiyor. Uzun soluklu bir zımpara işlemi yani… Ardından, tahmin ediyorum doğramalar çam veya köknar ağacındandır. Açılan yerler için ağaç macunu kullanınız. Çam rengi (sarımsı olacak) olanını alınız. Hemen kuruyan bir malzemedir. Açılan veya çatlayan boşluklara çelik mala ile uygulayın. Kuruduktan sonra yüzeyindeki pürüzlüğü gidermek ve doğrama ile hem yüz olması için zımpara yaparak talaşını atın. Kurt oluştuğunu belirtmişsiniz. Dolgu macunundan önce ağaç kurdu ilacı alın. “Clou” markasına ait bir ilaç mevcut. Eğer kurt yeni başladıysa, deliklerin içine enjekte edebilirsiniz ama çoksa fırça ile 2 en az iki kat sürerek ilacı uygulayın. Daha sonrasında dolgu işini halledin. Buraya kadar işleri tamamladıysanız eğer artık boyama geçebilirsiniz. Suya maruz kalacak ahşap için herkese önerdiğim malzeme bezirdir. Eğer ki vernik yapacak ve vernik yaparken renklendirmek istiyorsanız, su bazlı renkli ahşap verniği boyalarından temin etmeniz gerekecek. Bunun öncesinden şeffaf pinoteks uygulanması öneriyorum. Sonrasında içine bir miktar bezir ilave edilmiş renkli ahşap verniği ile boyayın. Başka bir şeye gerek yoktur. Rengin çabuk solup, kararmaması için şeffaf pinoteks (bulamıyorsanız, şeffaf vernikte olur) en az 1 kat boyayın. Doğramalar yeniden zımpara yapılacağı için boyayı çok fazla emecektir. Bu da rengin çabuk solmasına sebep olacaktır. Ayrıca uzun ömrüne bir de suya dayanıklık eklenecektir. Şimdiden kolaylıklar dilerim.

  13. Aytekin dedi ki:

    İyi günler
    Ben TCDD nin klasik kırmızı renkli dizel lokomotif modelini yapıyorum. Hiç pürüz kalmaması ve boyanın tam tutunması için önce ahşap macunu ile uygulama yapmalı mıyım? Ayrıca lokomotifin kırmızı rengi mat olmalı. Hiç parlamamalı. Gerçeği de parlamıyor çünkü. Uygulamayı nasıl yapmalıyım ve hangi marka model boya kullanmalıyım? Şimdiden teşekkürler…

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.
      Nasıl bir ahşap kullandığınızı hatta ahşap mı kullanıyorsunuz onu da bilemediğim için evet macun olur diyemiyorum. Evet macun, yüzü bozuk ahşap yüzeyleri kullanmakta işe yarar. Lakin aklınızdaki modelin tamamını kaplamak ise bunu ahşap macunun ile çok zor olacaktır. En güzeli, bir marangoza uğrayın. Orada yapabilecekleriniz konusunda illa ki bilgi alabilirsiniz. Eğer ki ahşabı netleştirirseniz, nasıl boyamanız gerektiği konusunda yardımcı olabilirim.

      1. Aytekin dedi ki:

        Konu ahşap olunca açıklama gereği duymamıştım, kusuruma bakmayınız. Ağaçtan da anlamam ama çam kullanırım sanırım. Korkuluklar ve bazı ince parçalar metal olacak ama lokomotifin tamamı ahşap olacak. Teşekkürler.

        1. Estetik Ev dedi ki:

          Varsayım yaparak yanlış yönlendirmek istemedim. Özetle; kullanacağınız ahşabı, kullanacağınız ölçüyü dikkate alarak planyada sildirin. Yüzey, ahşap için olabildiğince pürüzsüz olacaktır ama kalıptan çıkmışçasına bir yüzey elde etmek güç. Lakin çıkan sonuç tatmin edecektir. Boya için “Dyo – Dyomat modeli” boya kullanınız. Kullanmanız gereken boya çeşidi, sentetik boyadır. Dyomat sentetik esasli ve mat bir boyadır. Detayları hakkında ürün katalogunu inceleyebilirsiniz.
          Kolay gelsin.

  14. can Uygun dedi ki:

    Merhabalar. Elimde Ham kayın 180 lik masa, 120 *90 h consol ve 100*100 orta sehpam var
    iki senedir ham olarak duruyor.Cilacıya gittim alış bedeli gibi fiyat isteyince kızdım:))

    Yaz mevsiminde bahçeye çıkarıp yarı mat veya tam mat renkli boya /vernik/cila ?? hangisini kullanmalıyım?? (cam gibi hiçç istemiyorum…Hepsi doğal ve ham kayın. )

    sizin görsellerinizde ki dönüştürtürğünüz su yeşili gibi bi renk mat. bi renk istiyorum.

    hangi malzemeyi ve m3 olarak ne kadar ürün almalıyım.

    Sizin verdiğiniz bilgilerle ben bu işi yapıcam!!! kararlıyım:))) teşekkürler

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Can Bey merhabalar.

      Tahmin ediyorum; 2 senedir beklettiğiniz ahşaplarınızı, 2 gün daha bekletmişsinizdir. Geç dönüşüm için kusura bakmayınız. Lafı hiç uzatmadan hemen konuya gireyim. Bir başkasına yaptırmayarak çok iyi etmişsiniz. Çok cüzzi bir maliyet ile bu işi halledeceksiniz. Hele ki bahçeniz de var. İmrendim doğrusu… Gelelim sorunuzun cevabına…

      Bahsettiğiniz rengi, “cadence” markasında ait yeni dönem çıkan boyaların renk kataloğundan temin edebilirsiniz. Görseldeki uygulama yöntem ise eskitmedir. Bazı kısımlar boya kurumasına yakın, zımpara ile üzerinden geçilerek boyanın aşınmasını sağlamıştır. Ayrıca ilk kattan sonra boyaya bir miktar (göz kararı, el ayarı) siyah boya katılıp, çok karıştırılmadan yüzeye uygulama yapılarak eskitme işlemi tamamlamıştır. Bahsettiğim markanın ürünlerine bakacak olursanız, geneli yüksek örtücülüğe sahip olduğu için paket ebatları küçüktür.

      Ama benim size önerim, böyle bir uygulama yerine, daha özgün, daha sitil sahibi, daha estetik, daha uzun ömürlü ve daha kolay yenileme yapabileceğiniz, su bazlı ahşap verniklei ile boyamanız olacaktır. Bahsettiğiniz malzemenin tümünü yaklaşık, “Polisanın” 1 litrelik verniği ile boyayabilirsiniz. Suya dayanıklılığı da sağlamış olacaksınız. Kısaca tekrar yazacağım. Lakin detaylıca bilgi almak isterseniz boya rehberimin 1. bölümüne bakmanızı öneririm.

    2. Bezir
    3. Şeffaf pinoteks
    4. Selülozik tiner
    5. Dilediğiniz renkte vernik
    6. Fırça 🙂
    7. Boyanacak yüzey kuru ve tozsuz olsun. Şeffaf pinoteks ile 2 kat boyayın. Bir miktar sarımsı bir renk olacak. 1 gün kurusun,, en az!! Bir miktar selülpzik tineri, ayrı bir kapta bulunan verniğe katın. İncelecektir. Yüzeye 1 kat uygulayın. Devamında kaynamış beziri, ayrı bir kapta bulunan verniğin içine katın ve iyice karıştırın. Ardından yüzeye 1 kat uygulayın. Bu iki aşama arasında 1 gün kuruma süresi verin. Bu işlemlerin hepsi bittikten sonra renk istediğiniz gibi ise çalışmanız bitmiştir. Eğer değil ise 1 kat daha boyayabilirsiniz.

  • Nazan dedi ki:

    Merhaba..ahşap kaplama duvara eskitme boya yapmak istiyorum.son kafa minwax wood finish koyu ceviz uygulanması gerekiyormuş.buna alternatif önereceğiniz bir ürün var mı?teşekkürler..

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Duvara yapılacak boyadan sonra minwax uygulandığını bilmiyordum işin doğrusu,, Lakin minwax yurtdışında satılan bir ürün ve bu ürüne muadil hemel markası var ve ürün yelpazeleri bir hayli geniş. İncelemenizi öneririm.

  • HAYATİ KUSTUL dedi ki:

    Merhaba,
    öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. benim evimde şuan kullandığım kapıların rengini değiştirmek istiyorum kapılar çam ağacı renginde saman rengi,ben biraz daha koyulaştırmak isitiyorum sadece zımpara yapıp koyu renk vernik ile işi çözebeilirmiyim. şimdiden teşekkürler.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Kapılarınızın masif kapı mıdır? Yoksa amerikan panel kapılardan mıdır? Masif ise çok uygun fiyatlı elektrikli titreşimli zımpara aletleri var ve bu aletlerden temin ederek çok düzgün bir şekilde zımpara işlemini yapabilirsiniz. Ardından su bazlı renkli ahşap koruyucu vernik ile istediğiniz renkte boyayabilirsiniz. Lakin kapınız amerikan panel kapı ise zımpara yapamazsınız. Kullanıma hazır panel kapı boyaları var. Renk paletinde istediğiniz renk bulunur mu bilemem ama bu tip boyalar ile zımpara yapmadan en az 2 kat olmak üzere boyayarak kapılarınızı yenileyebilirsiniz.

  • Aylin urgun dedi ki:

    Merhaba, boyalar konusunda verdiginiz bilgileri zevkle okudum, tesekkurler. Tarihi bir evin tabanlarini cam agacindan 30cm genisliginde kalaslar Ile doseyecegim.Kuzey Amerikada, polyurethane, poliuretan suruluyor, vernik benzeri renksiz, ama 12 saatte kuruyup, 2 kat sonra light zimpara ve 3.kat sonrasi saman rengi gorunum veriyor.bizde bu boya hangisi oluyor? Eskiden bezir yagi surulurmus, onuda aldim, recinemsi, koyu renkli.linseed oil olarak resim yaparken kullanilan yag.olmazsa bunu surebilirim.ayrica ilk kat renkli vernik uzerine yat vernigi kullaniyorum, bir sorun olurmu.polisan degilde heryerde dyo var.onu almak zorunda kaliyorum.

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Merhabalar.

      Bahsettiğiniz poliüretan ürün dediğiniz gibi Amerika menşeili “Minwax” adındaki verniklerdir. Birebir aynısı malesef piyasada yok. Lakin en iyi ve kaliteli sonucu “Hemmel’in” ürünlerini kullanarak alabilirsiniz. Saman sarısı rengini kartelasından seçebilirsiniz. Tam tonunu yakalamak için inceltebilir yada bir kaç kat uygulayarak daha koyu elde edebilirsiniz.
      Ayrıca evet eskiden bezir yağı sürülürmüş. Biz hala uyguladığımız, özellikle ahşap doğramalarda bezir yağı kullanıyoruz. 4e0,5 oranında belki biraz daha az olmak kaydıyla bezir yağını kullanacağımız verniğe katarak kullanıyoruz. Bezir yağı, iki farklı şekilde satılmaktadır. Biri homojen kıvamdayken bir diğeri katı yağ gibidir ve kaynatıp eritmek gerekir. Kullanım amacı ise boya sürülen yerde suya karşı direnç sağlamak, ahşabın suyu emmesini önlemektir. Eğer ki kalaslarınız suya maruz kalacaksa sizde kullanın!
      Renkli vernik dediğiniz zaten ahşabın suya karşı direnci arttırmak için kullanılırken ayrıca dekoratif amaçlı olarak ahşaba renk vermektedir. Ayrıca neden yat verniğini kullandığınızı da anlayamadım doğrusu… Adı üzerinde yat verniğini, bırakın yat sahipleri kullansın 🙂 Eğer ki bir yağ kullanılması gerekiyorsa “Tik Yağı” kullanın. İlla ki yat verniği kullanılması gerekiyorsa da endişe etmeyin hiç bir sorun olmaz.
      Ben devamlı olarak Polisan kullanıyorum ama siz Dyo’nun ürünlerine daha rahat ulaşabiliyorsanız, onu kullanın. Her ikisi de istediğiniz sonucu mümkün mertebede verecektir.

  • Nur dedi ki:

    Merhaba , banyon icin lavabo alti dolap gibi bir sey yapmayi planliyorum..ahsap olarak kullanicagim mahzemeler koctasta masif paneller var ust kismini ve cekmecelerini o panellerden ayak kisminida torna ayaktan yapmayi planliyorum ama malesef boya konusunda pek ne yapacagimi bilmiyorum..yat vernigi kullanmayi dusunuyorum ama gercekten suya ve neme dayanikliligi varmi pek guvenemiyorum ve koyu renk istiyorum yat vernikle istedigim koyu kahverengi tutarmi ondanda supeliyim..sizce ne yapmam gerekiyor fikir verirseniz sevinirim.. tesekkurler

    1. Estetik Ev dedi ki:

      Facebook üzerinden iletişime geçildi ve gerekli bilgiler oradan verilmiştir. Sizlerde merak ettiklerinizi daha hızlı şekilde https://www.facebook.com/estetikev/ adresinden sorabilirsiniz.

  • Yorumlara Açığız