Mutfak Dolabı Boyama Malzemeleri Nelerdir?
Hanımların evlerinde en çok vakit geçirdikleri alan olarak bilinen mutfak, görünüm açısından da hanımlar tarafından önem verilen bir bölümdür. Özellikle mutfakta büyük bir alan kaplayan mutfak dolapları hanımların çok ilgisine maruz kalan kısımdır.
Zaman içerisinde mutfak dolaplarının renklerinin canlılığını kaybederek matlaşması nedeniyle hanımlar mutfak dolaplarını değiştirmek istese de maliyeti düşünerek vazgeçmektedir. Oysa biraz yetenekli iseniz az bir bütçe ile mutfak dolabı boyama malzemeleri alarak kendiniz mutfak dolaplarınızı boyayıp mutfağınıza yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Mutfak dolabı boyama işlemine geçmeden önce yapılması gereken ise, mutfak dolabı rengine karar vermektir. Şayet mutfağınız küçük ve içerisinde eşya çoksa, beyaz ve tonları arasından seçim yapmanız mutfağınızı daha geniş göstereceği gibi ferah bir hava katacaktır ki 2020 yılı mutfak dolabı modelleri incelendiğinde de beyaz tonlarının ağırlıkta olduğu görülmektedir.
Mutfak Dolabı Boyamak için Yapılması Gereken Hazırlıklar
Mutfak dolabı boyamak için renk kararını verdikten sonra mutfak dolabı boyama malzemeleri temin edilmelidir. Mutfak dolabı boyamak için gerekli olan malzemeler;
- Uzun ömürlü ve su bazlı boya
- Ahşap koruyucu
- Sünger rulo ve ipek uçlu fırça
- Maskeleme bandı
- Zımpara alınmalıdır.
Mutfak dolabı boyama malzemeleri temin edildikten sonra dolapların içini boşaltınız ve dolap kapaklarını yerinden sökünüz. Kapakları çıkardıktan sonra kulplarını da yerinden çıkarınız şayet menteşeler çıkmazsa maskeleme bandı kullanarak kapatabilirsiniz. Mutfak dolabınızda cam bölümler varsa, onları da maskeleme bandı ile kapatarak boya olmasını engelleyebilirsiniz. Hatta mutfak zemini de korumak için örtü serebilirsiniz.
Tüm bu işlemlerden sonra boyama sonrasında pütürlü bir görünüm olmaması adına mutfak dolaplarını sabun ya da deterjanlı suyla temizleyiniz ve 1 saat bekledikten sonra kuru bir bezle siliniz.
Mutfak dolabı boyama malzemeleri arasında zımparayı kullanarak dolaplarınız ahşap değilse, boya ve verniği zımparalayınız. Ama ahşap dolaba sahip iseniz, mantar ve böceklerin zarar vermemesi açısından boyama öncesinde ahşap koruyucu uygulayınız. Bütün bu işlemler sonrasında mutfak dolaplarınız boyamaya hazır hale gelmiştir.
Mutfak Dolabı Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?
Mutfak dolabı boyama malzemeleri içerisinde olan fırça ve boya yardımıyla boyama işlemine dolapların iç kısımlarından başlayınız ve çekmeceler ile küçük alanlar olmak üzere devam ediniz. Hatta bu işlem için küçük rulo ya da fırça kullanabilirsiniz. İç kısımlar ve çekmeceler kurumaya bırakılırken, dolap kapaklarını boyama işlemine geçiniz. Boyanızı boya kabına dökmeniz rulo fırçanın boyayı daha iyi emmesine yardımcı olacaktır.
Mutfak dolabı boyama işlemi rolu fırçayı bastırmadan yavaş yavaş boyayınız ve sonra boyama işlemi bittikten sonra aldığınız boya türüne göre kuruması için bekleme süresine geçiniz ki yaklaşık olarak 24 saat beklemeniz istenilen sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Ama bu süre içerisinde mutfak dolabınıza kesinlikle herhangi bir işlem yapmayınız. Kuruma süresi dolduktan sonra mutfak dolabı boyama işleminin tamamlanması için ikinci kat boyama işlemine geçiniz.
Mutfak dolabınız ile birlikte mutfak dolaplarınızın kulplarını da boyamak isterseniz, sprey boya kullanarak rahat bir şekilde boyayabilirsiniz. İlk kat boyama işlemi tamamlandıktan sonra profesyonel bir görüntü elde etmek adına kulpları zımparalayınız ve nemli bir bez yardımıyla tozunu alınız ve ikinci kat boyamamaya geçiniz. Kulplar içinde kuruma süresi dolduktan sonra kulpları ve çekmeceleri yerleştirerek yepyeni mutfağınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Mutfak Dolabı Boyarken Yapılan Hatalar
Mutfak dolabı boyama işlemi zevkli olduğu kadar zahmetli bir iştir ve en az 2 gün gibi bir sürenin ayrılması gerekmektedir ve boyama işlemine geçmeden önce yüzeyleri temizlememek yapılabilecek en büyük hatadır. Temizleme işleminin yapılmaması kabarcıklı bir görünüm elde etmenize neden olacağı için harcayacağınız zaman ve emek boşa gidecektir.