Bir şeyler yapmak için güzel bir kendin yap fikri mi arıyorsunuz? Hem basit hem ucuz hem de dekoratif mi olsun istiyorsunuz? O vakit kendiniz için modern led masa lambası yapabilirsiniz.
Bu sene için gördüğüm en iyi kendin yap fikri olduğunu düşünüyorum. Yine dolaşırken bulduğum ve ilk fırsatta kendim için de yapacağım bir çalışma olup bunu sizlerle de paylaşmam gerekiyor diye düşündüm. Bundan dolayı ahşap ve pleksi ile kendinize led aydınlatmalı masa lambası yapımı için gerekli olan her bir malzemeyi ve her aşamasını sizler için düzenledim.
Modern Led Masa Lambası İçin Neler Gereklidir?
Böyle bir lamba yapabilmek için çokta fazla malzemeye ihtiyacınız olmayacak. Yapım aşaması için bir kaç parça malzemenin yanında en temel el aletleri gerekmektedir. Nedir onlar?
- Ahşap plaka
- Pleksi plaka
- Ahşap çubuk
- Önceden hazırlanmış yaklaşık 50cm uzunluğunda led şerit
- Ağaç tutkalı
- Eksantrik zımpara
- Daire testere
- Punç matkap ucu
- Mengene
- Ahşap kısımlarının bitişi için ahşap yağı veya zevkinize göre ahşap boyası
Ayrıca Bakınız: Kendin Yap Fikirleri İçin Ahşap Yüzeylerde Boya Rehberi – Vernik ve Cila
Ahşap ve pleksi plakaları temin etmeniz oldukça basittir. Hatta sadece almakla kalmayıp, aldığınız yerde istediğiniz ölçülerde kestirebilirsiniz. Ona keza tamamını da yaptırabilirsiniz ama o vakit nerede kaldı kendin yap çalışmalarının keyfi! Öyle değil mi?
Led Masa Lambası Nasıl Yapılır?
Velev ki siz kendiniz yapmak istiyorsunuz diyelim. O vakit yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Yapımının her bir aşaması aşağıdaki görsellerde ama ben sizler için baştan sonra ve de hızlıca anlatacağım. Evvela temin ettiğiniz ahşap ve pleksi plakaları velev ki istediğiniz ölçüde kesim işini yaptınız. O vakit led şerit aydınlatma için kullanacağınız ahşap çubuğu konumlandıracağınız bir boşluğa ihtiyacınız olacak. Punç matkap ucu ile plakalarınızı tam orta merkezin delerek açmalısınız. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken iki küçük detay bulunmaktadır. Öncelikle delik açma işini yaparken mutlaka plakaları mengene ile sağlam ve ağır bir yere sabitlemelisiniz. İkinci detay ise plakaların en alt sıradakini ahşap çubuğun çapı kadarıyla delmeniz ama tamamen açmamanız gerekir. Görselde de göreceksiniz!
Delik işleri bittiyse şayet bir plakanızda da led şerit için kablonun dışarı çıkabilmesi için bir de yuva açmanız gerekecek. Bu kısımlar bir miktar profesyonellik ve tecrübe istemektedir. Lakin birilerine ücret ödemeden bile yaptırabileceğiniz çok basit işlemdir. Ardından ahşap çubuk için hazırladığınız plaka ve ahşap çubuğu tutkal ile bir birine yapıştırıp, kuruması bittikten sonra led şeridinizi ahşap çubuk etrafına tıpkı görseldeki gibi sarmalısınız. Dikkat etmeniz gereken şey led şeridin sarımını yaparken, bir biri üstüne denk gelmemesidir. Aydınlatma montajı işi de bittiyse eğer yapılacak iş diğer tüm plakalarınızı tek tek tutkal kullanarak bir birine yapıştırmalısınız. Bu aşamada en az 24 saat kuruma süresi için bekletmelisiniz. En sağlıklı sonuca ulaşmak istiyorsanız eğer!
Tutkalın kuruma süresini de bitirdikten sonra genel anlamda elinizde modern led masa lambası olacak. Lakin son iki işleminiz daha var. Önce tutkal kalınlıtılarını ki kalıntı yok ise o vakit tutkalı az kullandığınız anlamına gelir ve bu da istenilen bir şey değildir! Evet tutkal kalıntılarını eksantrik zımpara ile gidermeniz gerekmektedir. Ayrıca şu da var ki eğer köşe bitişleri kesin ve düzgün çıkmasını istiyorsanız zımpara yaparken mutlaka zımparanızı köşelerde yamultmadan, eğmeden ve de bükmeden zımpara işlemini yapmalısınız. Evet! Son olarak zımparadan sonra yapacağınız işlem ise yüzey bitişidir. Size tavsiyem ise şeffaf vernik veya cila kullanmanız çok daha güzel bir sonuç elde etmenize olanak tanıyacaktır. Hepsi bu kadar! Aşağıda aşama aşama görsellere ait galeriyi bulabilirsiniz.
PLEKSİ RENGİ ŞEFFAFTAN BEYAZA DÖNMÜŞ GİBİ GÖRÜKÜYOR.
Evet, pleksi yüzeyi normalde kaygandır. Tutkalın yüzeye iyi tutunabilmesi için zımpara ile yüzey eskitilmiştir. O sebepten beyaz gözükmektedir.
Merhabalar kolay gelsin.Led masa lambası güzel bir çalışma olmuş.Ellerinize sağlık.merak ettiğim pleksi şeffafken delik delimi sonrası farklı olmuş. Başka bi işlem mi yapıldı? kalınlığı kaç cm bilgi verebilirseniz sevinirim.Kolay gelsin
Merhabalar Recep Bey.
Çalışmanın bize ait olmadığını ve sadece alıntı olduğunu belirtmek isterim. Galerideki 3. fotoğrafa dikkat edecek olursanız deliksiz ama sonrasında tam merkezine küçük bir delik açılıyor. Çünkü punch ile büyük delik açarken punch sağa veya sola kaçmaması, kılavuz olması için… Başka da bir işlemi yoktur. Kalınlığı sizin tercihinize bağlı ama örnekte 1.2cm kalınlığında kullanılmış.