Elektrik öncesi günlerden bu yana insanların hayatında bulunan mum kullanımı ve özellikleri bakımından bazı değişikliklere uğramıştır. Eskisi kadar talep görmemesi nedeniyle aydınlatmanın dışında farklı alanlarda da kullanılmaya başlanan mumlar rustik yapıya sahiptirler. İlk ortaya çıkışının Mısır da olduğu bilinen mumlar sonrasında kalıplara sığdırılarak daha fazla kullanım alanına sahip olmuştur. Aydınlatma dışında obje ve sağlık bakımlarında da kullanılan mumlar, üretim şekillerine göre birbirlerinden ayrılırlar.
Mumların Kullanım Alanları Nelerdir?
İlk görünüşte basit bir aydınlatma aracı gibi görünen mumlar sahip oldukları özelliklerle kullanıcılarının farklı ihtiyaçlarına cevap verebilirler.
Günümüzde çok farklı şekillere sahip olan mumların kullanım alanlarının neler olduğu aşağıda belirtilmiştir;
- Aydınlatma ihtiyacı durumlarında,
- Dekoratif süslemelerde,
- Oteller ve restoranlarda,
- Kapı cilalama,
- El ve ayak bakımı
Farklı renklerde de üretiliyor olmasından dolayı kullanıldığı alanlarda ihtiyaçları gidermesinin yanı sıra görsellikte katan mumların nasıl kullanılması gerektiğini bilmekte önemlidir.
Mum Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Hassas bir yapıya sahip olan mum kullanımı ve özellikleri incelendiğinde ilk dikkat çeken bu ürünün sıcak alanlardan uzak tutulmaları gerektiğidir. Özellikle yapay ısı ve güneş ışınlarına direk maruz kalan mumlarda, erime başta olmak üzere farklı şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Kullanımı sırasında çevreye zarar verme ihtimali de bulunan mumların etrafında yanması kolay olan maddelerin olmaması da önemlidir.
İçerisindeki fitilin yanmasıyla etrafa fayda sağlayan mumlarda fitil gerektiğinde uzun olduğunda doğru yanma işleyişi gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle mumu aydınlatma amacıyla kullananların düzenli aralıklarla fitilin yanan siyah kısmının düzenli olarak uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
Mum Nasıl Yapılır?
Birçok kişinin evlerinde aydınlanma amaçlı kullandığı klasik mumların fiyatları, diğer mum türlerine göre kullanılan ham maddeye bağı olarak daha uygundur. Bu mumların yapım maddesi olan parafin dışında kullanılan bir diğer yapı taşı ise arı peteklerinden üretilen bal mumlarıdır. Pahalı bir ham madde olan bal mumu, arı peteklerinin belirli bir işeyişten geçtikten sonra üretilmesinden dolayı zahmetli bir iştir. Son dönemlerde kullanım alanı artan ve daha fazla tür mum yapımında kullanılan ham madde ise soyadır. Adından da anlaşılacağı gibi soya fasulyesinin işlenerek elde edilen soyadan elde edilen mumlar genel özellikleri bakımından diğerlerinden ayrılırlar.
Mum Sağlığa Zararlı Mı?
Mumların kimyasal içerikli ham maddelerden yapılıyor olmaları sürekli sağlığa yaptığı etkilerin araştırılmasına ve sorgulanmasına neden olmaktadır. Basit ve kötü içeriklerle üretilen mumların çevreye yanmasıyla birlikte zararlı kimyasallar yaydıkları ve solunum yollarına zarar verdikleri doğrudur. Fitil kısmı da sağlıksız olabilen mumların en sağlıklı olanları ise bal mumundan yapılan kurşun içerikli olanlardır. Biraz pahalı olsa da bal mumuyla üretilen mumlar hem görsellikleri, hem aydınlatma kapasitesi hem de sağlıklı olması nedeniyle büyük talep görmektedir.
Soya Mumu Faydalı Mı?
Hem çevreye hem de insan sağlığına faydalı olduğu bilinen soya mumunun daha geç eriyor olması daha uzun süre kullanılmasını sağlamaktadır. Yaydığı hoş koku nedeniyle mum kullanımını tercih edenlerin en fazla talep gösterdikleri soya mumunun dinlendirme ve rahatlatma etkisi de vardır. Yavaş ve içten yanış şekliyle uzun süreli kullanımlarda dahi bozulma yapmayan soya mumu, diğer sağlıksız ham maddelerle yapılan mum türlerine oranla çevreci bir yapıya sahiptir.
Dekoratif Mumlar
Birçok şekilde daha estetik bir görünüme sahip olabilen mumları ağaç dalları arasında daha kullanışlı bir hale dönüştürmek mümkündür. Bu şekilde dekoratif bir görünüme sahip olan mumların etrafını ışıklandırmak kullanıldığı alanlara bambaşka bir hava katmaktadır.