Rutubet Önleyici Boya Nedir? Nasıl Uygulanır?
Herkesin hayalidir kendine ait bir evinin olması ve bu nedenle ev tercih edilirken sağlam ve dayanıklı olmasına özen gösterilmektedir. Ama gereken özen gösterilmesine rağmen rutubet gibi beklenilmeyen olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Yaşam konforunu azalttığı gibi sağlığı da olumsuz etkileyen rutubet, rutubet önleyici boya kullanımı sayesinde artık çözümsüz sorunlar arasından rahatlıkla çıkarılabilmektedir.
Rutubet Önleyici Boya Nedir?
Rutubet önleyici boya, binaların iç yüzeyinde kullanılabildiği gibi bina dış yüzeylerinde de kullanılabilen ve dış etkenler nedeniyle oluşan binalarda oluşan rutubet ve nem sorunları engelleyen yalıtım boyasıdır.
Rutubet önleyici boya, içerdiği polimerler ve kimyasal maddeler sayesinde rutubet oluşumunu engelleyen duvar boyasıdır. Aynı zamanda anti bakteriyel boya olarak adlandırılan rutubet önleyici boya, uygulandığı yüzeydeki bakterilerde bulunan biyosit kimyasalının ölümüne neden olarak rutubet ve küf oluşumunu engellemektedir.
Rutubet Oluşan Yüzeyler Nelerdir?
Rutubet oluşumu yılın her ayında görülmesi ihtimal bir durum olmakla birlikte özellikle kış aylarında çok daha fazla oluşmaktadır. Hatta rutubet oluşumu kişilerin sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde görülebilmektedir. Rutubet ve nem yüzey ayrımı yapmadan her türlü yüzeyde oluşabilmektedir.
Duvarlar rutubetin en çok görüldüğü yüzeylerdir ve her ne kadar gözle görülür olsa bile anlaşılmama ihtimali vardır. Duvarda meydana gelen değişikliğin rutubet olup olmadığını anlamak için duvara el sürüldüğünde soğuk olduğu gibi nemli olması yeterli olmaktadır ki rutubetin olması duvarların ısınmasına engel olmaktadır. Bir de üzerine duvarlarda siyah benekli izler mevcutsa duvarlarda rutubet vardır ve engellenebilmesi açısından duvarlar, rutubet önleyici boya ile boyanmalıdır.
Rutubetin görüldüğü bir başka yüzey ise tavanlardır ve tavan renk olarak solarken aynı zamanda rutubet nedeniyle lekeler oluşmaktadır.
Pencerelerde çok fazla sıcak ve soğuk değişimine maruz kaldığı için rutubet görülebilen yüzeyler arasında yerini almaktadır. Pencerelerde rutubet varsa, pencerelerde yoğuşma görülmektedir. Hatta yoğuşma dışında pencere çerçevelerinde ve kenarlarında küf görülebilmektedir.
Rutubetin duvar, tavan ya da pencerede oluşması fark etmeksizin evde kötü bir koku oluşmasına neden olmaktadır. Duvarlar ıslak olacağı için evi ısıtmak için ciddi bir enerji harcanması gerekir ve bunun dışında duvarlarda dökülmelere neden olacağı içinde evde kötü bir görüntüye neden olmaktadır.
Rutubet Önleyici Boya Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Rutubet görülen yüzeylerde kararma söz konusu olduğu gibi boyalarda çatlama görülmesine neden olmaktadır. Rutubet olan evlerde ısınma problemi de yaşanmaktadır. Rutubeti engellemek adına yüzeylerde rutubet oluşumuna mikroorganizmalar her ne kadar silinerek görüntü açısından temizlendiği düşünülse de belli bir zaman sonra rutubet yeniden oluşmaktadır. Bu nedenle rutubet oluşumunu tümüyle engellemek adına rutubet önleyici boya tercih edilerek kalıcı çözüm bulunabilir. Fakat rutubet önleyici boya uygulamadan önce bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Rutubet önleyici boya işlemi uygulanmadan önce rutubet ve küf görülen yüzeyler nemli bez kullanılarak temizlenmelidir. Kabaran ve dökülen boyalar varsa kazıyarak yüzeyin pürüzsüz hale getirilmesi gerekir.
- Rutubeti engellemek adına rutubet önleyici boya çok etkili olmakla birlikte boya uygulama işlemi öncesinde zemine astar uygulanması gerekmektedir. Böylelikle hem rutubet oluşumu minimuma indirilir hem de mevcut olan rutubetin boya üzerinde leke oluşturmasını engellemektedir.
Rutubet Önleyici Boya Özellikleri Nelerdir?
Rutubet önleyici boya, duvardan gelmekte olan nemi ve rutubeti bloke ederken aynı zamanda küf ve bakteri oluşumunun da önüne geçmektedir. Kaliteli rutubet önleyici boya üreten birçok firma bulunmaktadır ve bu nedenle bütçenize uygun olan boyayı tercih ederek evinizde bulunan rutubet sorununa son verebilirsiniz.
Nem ve Rutubet Boyası Dryfix NM-S 10; duvarlarda oluşan küf, bakteri vb. tüm istenmeyen görüntüleri önlemenin en kesin çözümüdür. Yüzeydeki küf, bir deterjan ile güzelce temizlendikten sonra yüzeyin kuruması beklenir. Kuruyan yüzeye 2 kat olarak nem, rutubet boyası uygulanır. Bu uygulamayla, bakteri, küf oluşumunu ve siyah küf lekelerini tamamen unutabiliriz. Küflü, rutubetli duvarlar evlerin yanı sıra buharla imalat yapan, yada sıcak prosesi bulunan birçok endüstriyel tesisin ve fabrikalarında sorunudur. İçerde oluşan nemli hava, soğuk duvar yüzeyleriyle çarpışır ve buralada nem rutubete sebep olmaktadır. Evlerde olduğu gibi fabrika duvarlarında ve tavanlarında da aynı şekilde çözüm nem ve rutubet boyasıdır.
Nem rutubetten boyayla kurutulurken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ürünün kullanıcı dostu olup olmamasıdır. Piyasada genellikle bu sorunun çözümü için solventli, tinerli ürünler vardır. Bu konuda Türkiye’de ilk ve tek “kokusuz” nem boyası üreticisi Dryfix NM-S 10 (Neme Son) ürünü kullanıcı dostu, kokusuz bir ürün olarak rakiplerinden olumlu ayrışmaktadır.