Işık bir odada atmosfer oluşturmak için çok önemlidir. Tabi farklı aydınlatma çeşitlerini de iyi bilmek gerekir. Eğer ki en iyi ev dekorasyonu istiyorsak evi de iyi aydınlatmak gerekir. Evi iyi aydınlatmak için de bir miktar teknik bilgiyi bilmek gerekecektir. Tam olarak işin bu kısmı için sizlere en aydınlatma ipuçları hakkında biraz kafa patlattım.
Bu yazıda evinizden en iyi şekilde yararlanmak ve keyifli bir ortam oluşturmak için aydınlatma çözümleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatmaya çalışacağım. Aydınlatmanın temelinde ampuller yer almaktadır. Ampullerin hangisinin ne olduğunu, bir ampulün nasıl seçilmesi gerektiğini belirterek yazıya başlayacağım ama kendi ışığınızı yapmayı düşünüyorsanız hiç bir yerde satın alamayacağınız 50 farklı aydınlatma fikirlerini derlediğim yazıma mutlaka bakmalısınız.
Ampul Nasıl Seçilir? Ampul Hakkında Kısa Kısa
Renk sıcaklığı bir ışık kaynağının tonunu temsil eder ve Kelvin cinsinden ifade edilir. Bu ampul tarafından üretilen kırmızı, sarı, mavi ve saf beyaz miktarını karakterize eder. Etki genellikle sıcak (sıcak beyaz), nötr ve soğuk (soğuk beyaz) terimleriyle tanımlanır. Örnek vermek gerekirse, güneşin öğle saatlerinde en yüksek ve en güçlü ışığı üretmesiyle ortaya doğal beyaz renk, gün batımında ürettiği ışık daha sarı renk alır. Yani sıcak beyaz renktir.
Ayrıca aldığınız ampulün üzerinde ya da kutusunda Kelvin dereceleri (K) size renk hakkında bilgi verir. Renk sıcaklığı ne kadar düşük olursa turuncu (2700K ile 3000K arasında) renk sıcaklığı ne kadar yüksek olursa ışın tonu mavi (5800K ile 6400K arasında) ve nötr ışık renk tonu ise (3900K ile 4500K arasında) olmaktadır.
Renk sıcaklıklarının yanı sıra, doğru seçimi yapmak için ampül paketinde okumanız gereken bazı diğer göstergeler vardır.
Watt (W), kullanılan enerji ölçer. Sayı ne kadar yüksek olursa o kadar fazla enerji tüketir.
Lümen (lm), ampulün parlaklığının gösterir. Değer ne kadar yüksek olursa ampul o kadar çok yanar.
Ampulün ömrünü de hesaba katmak gerekir. Bir halojen ampul iki ile dört yıl sürebilir, altı yıldan daha uzun bir enerji tasarruflu ampul, bir LED ampul 20 yıldan fazla sürebilir.
Bir çalışma alanı veya bir mutfak için çok parlak bir ışığa mı ihtiyacınız var veya bir oturma odası veya yatak odası için yumuşak ve rahatlatıcı bir ışığı mı tercih ediyorsunuz? Bu sorunun cevabını verdikten sonra ampul seçerken bakmanız gereken ampulün lümen değer olacaktır.
Rahat bir ortam oluşturmak istiyorsanız sıcak ışık, çalışma ortamı ise soğuk ışık idealdir.
Lambaların uzun süre yanık kaldığı oturma odalarında LED veya enerji tasarruflu ampul gibi düşük enerji tüketen ampullerin seçilmesi tercih edilir.
Led ampuller hemen yanar ancak enerji tasarruflu ampullerin toplam tutuşmaya ulaşması birkaç saniye sürer ve bu nedenle ışığın koridorlar, kilerler gibi hızlı bir şekilde açılıp kapatıldığı geçiş alanları için en iyisi değildir.
Farklı Aydınlatma Türleri
Genel aydınlatma, tüm alanı eşit şekilde aydınlatmak için pratik bir işleve sahiptir. Genellikle tavan montajlı armatür, avize ve gömme aydınlatma gibi kapının yanındaki düğmeyle açtığınız ışıktır.
Aksan aydınlatma, ortam ışığı daha yumuşaktır ve dekorunuza daha sıcak ve rahat bir atmosfer kazandırmayı sağlar. Genelden daha karanlık bir ortam yaratan yaygın bir aydınlatmadır. Duvara monte edilen armatür, zemin lambası ve masa lambası kullanılarak rahat bir atmosfer yaratılabilir. Kumaş abajurları imtiyaz edebilir ve gerekirse ışığın yoğunluğunu ayarlamak için bir karartıcı da kullanabilirsiniz.
Görev aydınlatması, belirli bir fonksiyonun yerine getirildiği belirli bir alanı aydınlatır, çünkü yemek masasının üstündeki bir ışık, masadaki bir lamba, kanepede okumak için bir zemin lambası veya mutfak tezgahının üzerindeki ışıklar bazı örneklerdir. İyi parlaklığa sahip bir yönlü ışık seçilmesi tercih edilir.
Oda Aydınlatması Ayarlarken Dikkat Edilmesi Gereken Aydınlatma İpuçları
Ampulleri ve farklı aydınlatma türlerini nasıl seçeceğinizi biliyorsunuz, o zaman bir odanın aydınlatmasını ayarlarken nelere dikkat etmelisiniz?
Odayı nasıl kullanacağınızı ve mekanda ne yapmak istediğinizi düşünün. Ne tür bir aydınlatmaya ihtiyacınız olduğuna karar vermek için kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Belirli bir alanı aydınlatmaya ihtiyaç olacak mı? Tezgah üstü, masa veya okuma köşesi gibi.
- Parçaya vermek istediğiniz genel ruh hali nedir? Mutfak veya banyo gibi bazı işleri kolayca yapabilmek için maksimum aydınlatmaya mı ihtiyacınız var? Ya da bir oturma odası ya da TV köşesi gibi en rahat aydınlatmayı ayrıcalıklı kılabileceğiniz bir rahatlama parçasıdır.
- Oda ne kadar büyük? Genel aydınlatma için bir tavan aydınlatması yeterli midir? Odanın hangi köşesinde aksan aydınlatması olduğunu vurgulamak istersiniz? Gerekirse, görev ışığının bulunduğu yere nerede ihtiyacınız var?
- Bir oda tadilatı üzerinde çalışıyorsanız , alanı düzenlemek için fişlerin yerini kontrol edin, hiç kimse her köşesinde elektrik uzatma kullanmak istemez.
Kısa Kısa Aydınlatma İpuçları
- Her odada iki veya üç aydınlatma türü kullanmak normaldir.
- Bir köşeyi çok fazla aydınlatmaktan ve bir başkasını tamamen karanlık bırakmaktan kaçının.
- Farklı lamba tiplerini odaya dağıtmaya ve dekor ifadesi parçalarını vurgulamaya çalışın.
- Aşırı da düşmeyin ve aydınlatma parçası arasında belirli bir stil birliğine saygı göstermeye çalışın.
- Farklı yükseklikleri farklı lambalara yerleştirin, dekorasyonunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için dikey boşlukla oynayın.
- Işık görsel olarak mekanı dönüştürebilir. Örneğin, tavana ışık yayan lambalar koymak, odanın daha büyük görünmesini sağlar ve düşük tavanda asılı tavan lambalarının yerleştirilmesi, tavanların daha yüksek görünmesini sağlar.
- Gece mekanı aydınlatan ve gündüz güzel olan lambaları seçin, satın alırken bu iki yönü göz önünde bulundurun.
Bir Evin Her Odası İçin Aydınlatma Çözümleri
Çok detaylı olmamakla birlikte genel olarak kabul görmüş ve genel ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabileceğiniz bir liste hazırladım.
- Oturma odası: Genel aydınlatma , yan masalarda veya yanlarda ortam ışığı,bir okuma kuyruğu için çalışma lambası, örneğin bir zemin lambası gibi.
- Yemek odası: Genel aydınlatma , masanın üzerinde sarkıt lamba , muhtemelen şifonyer üstünde ortam ışığı.
- Mutfak: Aydınlık genel aydınlatma, dolap aydınlatması altında, çubuğun üstünde veya tezgahın üzerindeki sarkıt lamba.
- Yatak odası: Yumuşak genel aydınlatma, komidin çalışma lambası.
- Banyo: Genel aydınlatma, lavabonun üstünde görev lambası, duvar aplikleri gibi. Bu alan için nötr ışık rengini tercih eder, dış mekan doğal ışığına en yakın olan ışıktır ve kıyafetleri birleştirmek ya da makyaj yapmak için uygun olan renkleri daha iyi görebilmenizi sağlar.
- Ofis: Aydınlık genel aydınlatma , masadaki çalışma lambası ve gerekirse okuma kuyruğu için.
- TV odası: Yumuşak genel aydınlatma, yan masadaki veya yan paneldeki ortam ışığı. Lambaların ekrandaki yansımasına dikkat edin.
- Giriş ve koridorlar: Genel aydınlatma, karanlık koridordan hoşlanmıyorsanız açık kalan küçük bir ortam ışığı da ekleyebilirsiniz.