Mutfaklarda yıkama, pişirme ve saklama alanları arasında kurulacak odak noktası, pratik çalışma alanlarının yaratılmasını sağlar. Bu nedenle mutfak dekorasyonu nasıl olmalı sorusuna cevap vermeden önce ihtiyaçların eksiksiz bir şekilde tespit edilmesi gerekir.
Kullanışlı Bir Mutfak Dekorasyonu İçin Pratik Öneriler
Mutfak Dolaplarının Karşılıklı Durması
Mutfakta dolapların karşılıklı durması için balkon, kapı ve pencerelerin açılarının doğru belirlenmesi gerekir. Dar bir alanda doğru mutfak dekoraysonu planlaması yapılması için tezgah üstü dolap yerine dolap içi raf sistemlerine ağırlık verilmelidir. Mekanın daha ferah görünebilmesi için spotlar ya da dolap içi aydınlatmalar tercih edilebilir.
Geniş Mutfaklarda Ada Tasarımı
Keyifli zamanların geçirildiği ve yaşam pratiğinin hayata başarılı bir şekilde aktarıldığı mutfaklarda, hareket için yeterli alanın bulunması zorunludur. Mutfağın ortasında kalan ada, aynı zamanda masa veya depolama alanı olarak kullanılabilir. Sarkıt tipi aydınlatmalar eşliğinde ortamın sosyalleşme için de uygun hale bürünmesi sağlanabilir.
Küçük Evler İçin İdeal Tercihler
L tipi mutfaklar, küçük evler için en ideal seçenektir. Çok fazla karmaşanın yaşanmaması için bu evlerde dekoratif eşyalara yer verilmemesi önerilir. Yemek hazırlığı için kullanılacak L kısım, tekerlekli ve yer değiştirebilir ünitelerle desteklenebilir. Birden fazla şefin aynı anda mutfakta bulunması halindeyse U tipi mutfak kurulumu yapılmalıdır.
Kapalı Mutfak mı Açık Mutfak mı?
Mutfak dekorasyonu nasıl olmalı sorusuna cevap vermeden önce metrekarenin doğru hesaplanması gerekir. Dekorasyon ünitelerini belirlemeden önce ailenin yaşam şekli, yemek yeme alışkanlıkları ve tercih edilen pişirme yöntemlerinin tespit edilmesi önemlidir. Açık mutfaklarda yemek yeme ihtiyacının yanı sıra keyifli alanlar yaratılarak günün büyük bir kısmının burada geçmesi sağlanabilir.
Neşeli ve Renkli Sofralar İçin Mutfak Dekorasyon Seçenekleri
Yaşam alanlarının yeni ortak noktası olarak görülen mutfaklar, tüm aileyi buluştururken neşeli sofralara ev sahipliği yaparlar. Kompakt ve iç içe geçmiş dekorasyon fikirleri, sıcak sohbetlerin gerçekleştiği ve günün 24 saati yaşayan bir mekan olarak da düşünülebilir. Bu alanda tercih edilecek stor perdeler konforlu ve pratik bir alan yaratılmasını sağlar.
Mutfaklarda Doğru Zemin Malzemesinin Seçimi
Doğru zemin malzemesi seçimi, mutfak yerleşiminin temel aşamasıdır. Sıcak olan bu ortamlarda açık renk malzeme seçimi yaparak mekanın olduğundan daha ferah görünmesi sağlanabilir. Lavabo, fırın ve bulaşık makinesinin durduğu alanın suyla temasa uygun malzemelerle döşenmesi, olası sorunların günlük temizlik rutinleriyle kontrol altına alınması için gereklidir.
Salonla İç İçe Geçmiş Mutfaklar
Popüler kültürün bir dayatması olan açık mutfaklar, aynı zamanda küçülen evlerde alan kazanmanın en kolay yolu olarak görülür. Evin lezzet istasyonu olarak projelendirilen mutfaklarda rahatlık ve konfor ön plana çıkarılarak düzenin her zaman korunması sağlanabilir. Yaşam stili ve ihtiyaçlar dikkate alındığı zaman pratik kullanıma sahip dekorasyon fikirleri farklı işlevlerin aynı anda yapılmasına imkan tanır.
Mutfak Dekorasyonunda Renk Tercihi
Dar alanların daha geniş görünmesi gerektiği zaman mümkün olan en açık renge odaklanmak gerekir. Tüm ihtiyaçların önceden belirlendiği bir mutfakta genel görünüm üzerinde etkili olacak aksesuarların dekoratif ve renkli parçalar arasından seçilmesi görsel zenginlik sağlar.
Yeterli Bir Aydınlatma
Yaşam alanlarıyla iç içe olan mutfaklarda aydınlatma ünitelerinin sadece ortamı değil aynı zamanda tezgah üstünü de desteklemesi gerekir. Yemek hazırlığı sırasında ve sonrasında kullanılacak malzemeler eşliğinde mutfakta günün farklı saatlerinde istenen aktiviteler gerçekleştirilebilir.
Tek Duvarda Doğru Bir Yerleşim
En iyi mutfak dekoraysonu fikri; tek sıra düzenlemedir. Lavabonun buzdolabı ve pişirme ünitesi arasında kalması ekstra depolama alanlarının yaratılmasına yardımcıdır. Yeterli büyüklüğe sahip bir mutfakta kullanılacak masa ve sandalyeler ev genelinde düzenin korunmasında etkilidir.
[td_smart_list_end]
Yukarıda yer alan pratik mutfak dekorasyonu fikirlerini mümkün olduğunca uygulayabilirseniz, hem kullanışlı, hem dekoratif hem de benzersiz bir mutfağa sahip olabilirsiniz ama biraz daha ilham ve fikir lazım diyorsanız;
Ayrıca Bakınız: Ev Dekorasyonu Fikirleri Rehberi Bölüm 1 – Dekorasyon Hakkında Herşey
Bu arada bu makale, pratik ev dekorasyonu fikirlerinin üçüncü makalesi olup diğer iki makaleye aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
- 10 Adımda Pratik Banyo Dekorasyonu Fikirleri
- 10 Adımda Pratik Yatak Odası Dekorasyonu Fikirleri
- 10 Adımda Pratik Salon Dekorasyonu Fikirleri
Mutfak dekorasyonu hakkında derlediğim 10 madde ile mevzuyu genel hatlarıyla değerlendirip, en çok dikkat edilmesi ve üzerinde düşünülmesi gerekenlere yer verdim. Lakin mutfaklardaki dekorasyon sadece yeni mutfak dolabı yada tezgahı ile sınırlı değil… Nasıl mı? Geri dönüşüm ile hem maddi kazanım sağlarken hem mutfaklarınızı çok basit şekilde dekore edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken aşağıdaki derlememi incelemek…
TIKLA GİT: Eski Mutfak Gereçleri İle 40 Geri Dönüşüm Fikirleri